Дали определената от вашия лекар дата на раждането – т.нар. термин, означава, че наистина ще прегърнете малкото си съкровище на тази дата? Защо много често има разминаване с  прогнозата?

Истината е, че съществуват разни методики, чрез които се определя кога ще се роди бебето, но никоя от тях не е абсолютно точна. Дори лекарите честно предупреждават бъдещите майки, че може да има разлика от плюс или минус шест-седем дни от посочената дата.

КАЛКУЛАТОР НА ТЕРМИНА

Още при първия преглед при вашия акушер-гинеколог ще обсъдите и въпроса за термина. И той ще ви съобщи ориентировъчно кога ще е той. Вярна или невярна ще е прогнозата, ще разберете със сигурност едва в родилната зала…

От какво зависи

Специалистите са убедени, че стартът на раждането зависи до голяма степен от емоциите на бъдещата майка. Те могат да го ускорят или да го забавят. Странното е, че и положителните преживявания (радост, оптимизъм, спокойствие), и отрицателните (страх, напрежение, стрес) предизвикват отделяне на хормони, които чрез кръвта на бременната стигат до бебето и му предават съответно позитивни или негативни послания.

КАЛКУЛАТОР ЗА ЦВЕТА НА ОЧИТЕ НА БЕБЕТО

Как се изчислява

Имайте предвид, че точната дата на раждането не може да се предскаже, нито да се провокира (освен ако то не се извършва чрез планирано секцио). Сложността тръгва от факта, че уточняването на момента на оплождането на яйцеклетката е доста условно. Това може да се твърди със сигурност само в два случая – когато бременността е настъпила след ин витро зачатие или когато забременяването е в резултат на един-единствен полов акт през месеца.

ГЕСТАЦИОННИ СЕДМИЦИ - КАК СЕ РАЗВИВА БЕБЕТО

По принцип най-използваният метод от акушер-гинеколозите е прибавяне на 279–282 дни към датата на първия ден от последната менструация, т.е. 40 седмици. Защо 40 седмици? Защото бременността при човека продължава 9 месеца, но всеки месец има 4 седмици плюс 2–3 дни – освен февруари, – което означава, че продължителността на 9-те месеца се равнява на 280 дни.

Терминът може да се определи и ако се прибавят 6 дни към първия ден на последната менструация, от получената дата се извадят 3 месеца и се прибави 1 година. Например, ако последната менструация е започнала на 29 август, много вероятно е бебето да се роди в първата седмица на май следващата година, например около 5 май. Формулата е проста и дава сравнително добри ориентири. Имайте предвид, че ако последната ви менструация е била през януари, февруари или март, не е нужно да прибавяте година, защото детето ще се роди през същата година.

Прогноза на ехографа

Истината е, че нито един от посочените методи не е нито безпогрешен, нито съвсем точен. Много често бременните не си спомнят кога е бил първият ден на последната им менструация. Лекарите обаче могат да назоват приблизително точно кога ще е денят на раждането чрез ехографското изследване, което се прави в първото тримесечие на бременността. Така се узнава и периодът на бременността, като допусканата грешка е в интервал само от една седмица.

Обикновено бебетата, за които се приема, че са доносени, се раждат между 38-ата и 41-вата седмица на бременността. Случва се родилният процес да подрани или да се забави. Всъщност 7% от ражданията са преждевременни (преди 37-ата седмица), а 12% закъсняват.

Защо се бави

Науката все още не се е произнесла категорично по въпроса кой определя старта на раждането. Установено обаче е, че началото на родилния процес съвпада с повишението на нивото на окситоцина в кръвта – хормон, който предизвиква маточни контракции. Благодарение на тях бебето се изтласква през маточната шийка. Затова се твърди, че когато нивото на този хормон е ниско, срещата с бебето не е предстояща.

Съществуват и други обстоятелства, които могат за забавят събитието.

Наследственост. Ако близка роднина (баба, майка, сестра) е имала продължителна бременност, възможно е и вашият термин да се отсрочи.

Възраст. След 33-годишна възраст на бъдещата майка е по-вероятно бременността да е по-продължителна, защото тъканите губят еластичността си. В случая от голямо значение е физическото състояние на жената.

Първо раждане. При раждащата за първи път жена шийката на матката е наклонена назад и е нужно време, за да може тя да заеме централна позиция, което ще улесни процеса. Има и друг фактор – за разлика от вече раждалата, първескинята не е добре подготвена какво й предстои и не е наясно какви усилия трябва да положи.

По-продължителен менструален цикъл. Ако менструалният ви цикъл е по-дълъг, раждането може да се забави с няколко дни.

Защо подранява

Има обстоятелства, които могат да предизвикат раждането по-рано от термина.

Маточни малформации. Те намаляват способността на матката да се разширява.

Цервикална недостатъчност. Маточната шийка не може да задържа плода.

Многоплодна бременност. Пространството в матката отеснява и трудно побира две или повече бебета до термин, затова родилният процес започва по-рано.

Ранно спукване на околоплодния мехур. Появява се някакъв риск за бебето и затова организмът дава старт на раждането.

Стрес. В състояние на силно напрежение или при отрицателни емоции (шок, паника) се проявяват защитни механизми на организма. Те водят до повишаване на нивото на адреналина – хормон, стимулиращ съкращаването на мускулите.

Преждевременно отлепване на плацентата. Тази патология   може да се установи от лекаря.

Възраст. При бременни под 20 год. по-вероятно е раждането да настъпи по-рано.

Пороци. Тютюнопушенето, употребата на алкохол… също водят до преждевременно раждане.

Nota bene!

Постарайте се да потискате притесненията си от приближаването на термина. 

Не изпадайте в паника. Сигурно е, че с настъпването на прогнозната дата на раждането безпокойството и страховете ви ще се увеличават. Полагайте усилия, колкото е възможно, да ги преборвате. Отдавайте се на релаксиращи дейности и на позитивни мисли.

Опознайте клиниката. Важно е да сте подготвена къде са родилното отделение и входът за спешни случаи, кой е най-близкият маршрут и за колко време се стига до болницата – в пиковите часове и в останалите… Поне месец преди термина пригответе чантата си за клиниката. Така ще си спестите излишни нерви, ако бебето тръгне да излиза по-рано.

Движете се. Ако терминът отмине, активно се движете. Разхождайте се (движението ускорява старта на раждането) и правете упражнения за разтягане – те помагат на бебето да се спусне надолу и улесняват протичането на родилния процес.