Здравейте! Пиша ви, за да споделя своята гледна точка. Искаше ми се да виждам, поне от време на време, и материали, които да мотивират хората да бъдат млади родители, защото истината е, че доста от хората под 35-годишна възраст са достатъчно финансово стабилни за деца, но твърдят, че им е рано. Надявам се с моята гледна точка да бъда полезна на други млади двойки, колебаещи се дали да пристъпят към важната крачка да бъдат родители.

"Родена съм в семейство на млади родители (били са на 23 и 22 години, когато съм се родила) и през времето наблюдавах голяма разлика между моите родители и по-възрастните такива на приятелите ми - с моите имахме значително по-сходни възгледи и комуникирахме по-лесно. Разликите в мисленето и ценностите на поколенията са все по-големи и често водят до конфликти и несигурност.

Как емоционалното състояние на майката оказва влияние върху бебето преди раждането

За съжаление, след шестгодишна борба с рака на кръвта, майка ми си отиде млада - на 46 години, в същия месец, в който забременях. Дори и млада майка, тя не успя да се порадва на внуци... И тогава осъзнах, че никой не става нито по-млад, нито по-здрав и стига да имаме правилния човек до себе си, няма какво да чакаме - никой не знае колко време му остава! Аз искам да се радвам на внуци, както баща ми се радва сега!  Ранното родителство не ми гарантира това, но определено повишава шансовете ми.

Много хора говорят за децата като за товар, стопер, тежко задължение. Не! Животът далеч не свършва след децата, а напротив - тепърва започва. Децата са стимул за развитие, мотивация да бъдем по-добра версия на себе си. Бъдещето е въпрос на нагласа и зависи единствено от нас.

Кики от Един за друг споделя как занимава малкото си бебе

Всички знаем, но не всички си признаваме, че с годините ставаме по-ангажирани с кариерата или със себе си, покрай това остават по-малко време, сили за отглеждане и възпитаване на малките деца. Аз съм млада майка с добра работна позиция и с амбиции тепърва да се издигам в йерархията, но държа това да се случва пред очите на детето ми. Така успехите ще бъдат още по-сладки, защото след поредния диманичен работен ден, прибирайки се вкъщи, ще чуя думичката ,,МАМА" и ще осъзная, че съм постигнала най-невероятното нещо. Повдигам темата не с идеята да укорявам тези, които по-късно се решават на стъпката да имат деца.

Съчувствам искрено на хората с проблеми, очакващи с години двете чертички. Но има и такива, които имат човек до себе си, с когото се виждат за цял живот, и въпреки това отлагат, защото искат да направят кариера, да купят апартамент, да сменят колата си с по-нова и т.н. За съжаление, меркантилността често ни заслепява дотолкова, че да изгубим от поглед правилния път.

На тези хора бих искала да кажа:

Децата нямат нужда от последния модел автомобил, супер успешна кариера и апартамент в идеален център, те се нуждаят от здрави и енергични родители, внимание и много любов! Всичко останало е от второстепенно значение..."

Текст: Веселина Василева

Снимки: Личен архив