Бебешките колики са част от т.нар. „функционални нарушения”, които преминават с течение на времето. Предполагаемите причини за тяхната поява са разнообразни. Основната е тази, че бебето се ражда с незряла храносмилателна система, което се проявява по различен начин: газове, гастроезофагеален рефлукс, нарушена чревна микрофлора и др.

Неволята е направила родителите изключително изобретателни по отношение на триковете, с които да намалят коликите – масаж на стомахчето или леко затопляне на коремчето, разходка на чист въздух, звук на абсорбатор, прахосмукачка, сешоар и др. Можете да опитате и с природни средства – чай за кърмачета против колики, както и с хомеопатия.

Имайте предвид, че различните бебета се успокояват по различен начин

Също така добре е да знаете, че повечето препарати против колики са насочени към повлияване само на отделни причини за неприятните симптоми. Затова, ако някой от тях е подействал на едно дете, при друго може и да не даде резултат.

За разлика от другите медикаменти, действието на хомеопатичното лекарство Коликинд е насочено и върху симптомите, и върху всички причини за появата им. То успокоява болките в корема от всякакъв характер (спазми, подуване и др.) и допринася за по-бързото и хармонично съзряване на храносмилателната система на бебето. При клинични тестове препаратът показва 2 пъти по-ефикасно действие от медикаментите, съдържащи симетикон. Коликинд е и единственото лекарство срещу колики, което може да се дава профилактично още от първата седмица след раждането на детето – 3 х 3 капки дневно. А при остри симптоми се препоръчват по 3 капки до 6 пъти на ден.

Добре е да знаете, че коликите често са придружени от дисбаланс на чревните бактерии

Ако се задълбочи, той може да премине в по-сериозно състояние, засягащо стомашно-чревния тракт. Ето защо терапията, включваща коригиране на чревната микрофлора, е много важна при функционални стомашно-чревни нарушения. Една от основните групи средства, използвани за тази цел, са пробиотиците, като все по-предпочитани в световен мащаб са тези, съдържащи млечнокиселата бактерия Lactobacillus rhamnosus GG. Тя е и един от най-изследваните пробиотични щамове в света. Ефективността и безопасността й са доказани в над 800 клинични проучвания, дори при недоносени бебета. Изследванията показват, че тя повишава локалния и общия имунитет, предпазва кърмачето и малкото дете от алергии, не води до подуване и до образуване на стомашни колики и значително намалява болката и тежестта в корема.

Цели 6 милиарда живи активни бактерии Lactobacillus rhamnosus GG се съдържат само в 1 доза от пробиотика Актив Флора Бейби. Той е и единственият течен пробиотик у нас с толкова голямо количество от уникалната бактерия. Ето защо съчетаването му с Коликинд е идеалната комбинация за бебе без колики. Актив Флора Бейби съдържа и маслиново масло с мастни киселини, подобни на тези в кърмата. Препоръчителната дозировка за кърмачета и деца под 12 год. е 6 капки дневно по време на хранене. За деца над 12 год. и възрастни – 12 капки дневно.