По време на раждането понякога настъпват фази, когато то не напредва добре. Но кога такава фаза наистина означава спиране на раждането, което налага секцио?

Спирането на раждането принадлежи към най-честите усложнения на родилния процес. Шийката на матката преустановява разкритието си, главата на бебето не се спуска достатъчно надолу в таза, контракциите са много слаби, а раждащата е изтощена. Тези причини често налагат преустановяване на естественото раждане и преминаване към помощни методи.

Ако бебето се е смъкнало ниско, то се изважда с вакуум-екстрактор или с форцепс. Ако още е твърде високо, се прилага цезарово сечение.

Много опитни акушерки обаче се съмняват, че диагнозата преустановяване на раждането винаги е вярна. Според тях при всяко раждане има паузи и от интерпретирането им зависи дали те се приемат за почивка, или означават спиране на раждането.

Докато в миналото се е смятало, че раждащата не трябва да посреща два пъти залязването на слънцето, днес има по-конкретни представи за продължителността на родилния процес. При раждащите за пръв път най-добре е той да не превишава 24 часа (пресметнато не от първата контракция, а от появата им през ритмични интервали). Разкритието на шийката трябва да е непрекъснато, а фазата на изгонване да приключи най-много за два часа.

Тези ориентировъчни стойности не трябва да се вземат за задължителни и да се прилагат непременно за обосноваване на евентуално цезарово сечение. Основното е да се следи цялостната ситуация – щом детето е добре и раждащата е мотивирана и пълна с енергия, продължителността на процеса не е от особено значение.

Изчакването при паузите зависи от опитността на акушер-гинеколога и от преценката му колко дълго може да си позволи да не се намесва без риск. Според опитни акушерки липсата на достатъчно време в клиниката е причина да не се търсят по- задълбочено причините за спиране на раждането. Има много физически и психични причини, които могат да затруднят родилния процес и да го преустановят. Често със съпричастие и подкрепа раждането може отново да продължи, вместо със средства за усилване на контракциите. Така ще освободите пътя за бебето!

По време на раждането бъдещите майки рядко могат да преценят дали да се изчака, да се изпробват медикаменти, или да се приложи секцио. Решението се взема от лекаря. Въпреки това добре е през бременността да получите отговор на някои въпроси.

Съществуват ли блокирания в тялото ви и особено в таза? Специалистите са единни, че стягането на мускулатурата и блокадите в областта на таза могат често да доведат до преустановяване на раждането. Затова през бременността е добре да се консултирате с физиотерапевт.

Добре ли сте подготвена? Само липсата на паника и владеенето на методи за отпускане помагат за придвижването на бебето през родилния канал. За тази цел е важно да се посещават добри курсове за подготовка за раждане и да се правят йога упражнения.

Чувствате ли се в сигурни ръце? Чувството на защитеност помага срещу стягането на мускулатурата. Затова е добре да проучите предварително какви методи се прилагат в клиниката, която сте избрали за раждането – предпочита ли се изчакването, вниманието насочено ли е предимно към бременната или по-скоро към техниката. Какво е впечатлението ви от родилните зали, може ли да отваряте прозореца, атмосферата спокойна ли е? Екипът създава ли усещане за сигурност и хармония?

Споразумели ли сте се с партньора си? Представете си раждането като дълъг и изморителен поход, в който ту единият тегли другия, ту обратното. Споразумейте се с партньора да се включи, когато силите ви се изчерпят, и да поддържа контакта с бебето, ако вие повече не можете. И да не се заразява от страха, който може да ви обземе. Тогава паузата при раждането има шанс да остане действително това, което е – просто пауза.

Съвсем скоро „9 месеца“ създаде две тематични Фейсбук групи с цел да предоставя на членовете им проверена информация, ексклузивни срещи със специалисти, специални подаръци от партньори и разбира се, да им осигури уютно пространство за комуникация и взаимопомощ. Очакваме ви и там!

Ако желаете, можете да се присъедините към тях още сега:

Зачеване, бременност и раждане

Майките на „9 месеца“