През първите 5–6 месеца от живота си детето използва железните запаси, придобити от майката през вътреутробното развитие. При нерационално, едностранчиво хранене и чести нарушения в храносмилането (повръщания) през бременността страдат вносът и всмукването на желязо и при бебето.

Дефицитът на желязо се среща и при деца в най-ранна възраст и довежда до нарушения във физическото им развитие. Характерни симптоми са липса на апетит или странни предпочитания (детето ближе ледени висулки, яде пръст…), забавено наддаване на тегло, бледи лигавици и кожа, намален мускулен тонус. Освен че е бледа, кожата е суха и се лющи. Появяват се рагади в ъглите на устните. Дефицитът на желязо може да е причинен от недостатъчен внос и едностранчиво хранене или от нарушения в усвояването на желязото с увеличени загуби или с повишени потребности.

Заболяването е последната, късна проява на продължителен скрит дефицит на този минерал в организма.
Средните дневни нужди от прием на желязо с храната са 12–14 мг за здрави деца от 1 до 15 год. и 15–18 мг за момичета от 11 до 17 год. Те могат да бъдат задоволени само чрез разнообразно хранене, в което се включват месо, зеленчуци, плодове, зърнени храни и варива.


Усвояването на желязото от различните храни е различно. Затова практическата стойност на хранителните продукти като източник на този минерал зависи не само от съдържанието му в продуктите, но и от това как то се оползотворява от организма. Установено е, че желязото, което се съдържа в месото, се усвоява най-пълноценно и всмукването му почти не се влияе от състава на храната. Обратно – желязото, което се съдържа в растителните храни, се възприема по-слабо и силно се влияе от състава на храната. Аскорбиновата (витамин С), млечната и лимонената киселина подобряват всмукването, а фитинът и фосфатите го потискат. Добавката на месо и риба към растителните храни подобрява значително всмукването на желязо. Затова се препоръчва в детското меню към тестените храни и закуските да добавяте богати на витамин С зеленчуци и плодове, а към супите и ястията – месо. Желязото се усвоява по-добре от зелето, доматите, морковите, картофите, карфиола, докато от спанака, пшеницата, соята и някои варива – по-слабо. Минералът от кърмата се всмуква по-ефективно в сравнение със съдържащия се в кравето мляко и в обогатените с него заместители на майчиното мляко.
За да не се стига до болестно състояние, особено важна е профилактиката Въпреки добрата усвояемост на желязото от кърмата тя не може изцяло да задоволи нуждите на малкото дете. Ето защо още през втория месец между храненията започнете да давате плодови сокове. Важно значение има и своевременното захранване на детето с плодово-зеленчукови, а по-късно и с месно-зеленчукови пюрета. Най-добре е това да стане при навършени 3 месеца. Процесът на внасяне на нова храна продължава около десетина дни. Така че около 4-ия месец детето вече получава цялото количество необходимо пюре. Ако не започнете захранването в определения срок, запасите, натрупани в черния дроб през вътреутробния период, се изчерпват и към шестия месец нивото на хемоглобина в детския организъм намалява.
Рационалното хранене има важно значение при лечението на желязонедоимъчната анемия. Само с храната обаче не е възможно в кратък срок да се попълнят изчерпаните резерви и да се натрупат нови. Диетата помага за по-бързото излекуване и възстановяване на детето.
Когато съставяте менюто на дете с желязонедоимъчна анемия, водещи са следните принципи:

 • Осигурете разнообразна и добре балансирана храна, която задоволява хранителните нужди на растящия организъм.
 • Храната да е богата на белтъчини, главно от месо, черен дроб, риба, на желязо, мед, кобалт, калций, калий, на витамини В6, В12, В2, РР и А, особено на витамин С.
 • Храната да е бедна на мазнини, защото те потискат резорбцията на желязото.
 • Храната да е ситно раздробена и лесноусвояема. Подходящи са крем-супи, пюрета, ястия със смляно месо, настъргани плодове, сокове и нектари. Желязото се усвоява по-добре от ситно надробените продукти.
  При желязонедоимъчната анемия подходящи храни и хранителни продукти са:
 • черен дроб и пастет от него, месо (особено червено), дивеч, птици, риба;
 • зеле, домати, моркови, карфиол, картофи, грах, салата, коприва;
 • ябълки, вишни, френско грозде, касис и други плодове, богати на витамин С, плодови сокове, нектари, компоти;
 • готови детски месно-зеленчукови и плодово-зеленчукови пюрета, фино хомогенизирани и обогатени с витамин С и с желязо. Те са подходяща храна и за по-големи деца с анемия. Ограничете в менюто на болното дете прясното мляко, овесените ядки, пълнозърнестия хляб, соята. Те потискат резорбцията на желязото. За предпочитане е детето да консумира квасено вместо прясно мляко.
  Няма забранени храни, ако анемията не се придружава от други заболявания.

  “Желязна” кухня
  Крем-супа от зеленчуци
  Продукти: 20 г картофи, 10 г тиквички, 10 г грах, 10 г моркови, 5 г целина, 3 г (¾ ч.л.) лук, 25 мл (½ кафейна ч.) прясно мляко, ¼ жълтък (разбийте го предварително и след това отделете малка част), ½ ч.л. препечено брашно, магданоз.
  Приготовление. Нарежете на ситно граха, картофите, целината, морковите, тиквичките и лука и в закрит съд ги задушете с малко вода до омекване. След това ги пасирайте и прибавете сос бешамел, приготвен от препеченото брашно и част от млякото. Разредете с останалото горещо мляко. Посолете и оставете отново да кипне. Отстранете от огъня и поръсете със ситно нарязания магданоз.

  Зеленчуково пюре с черен дроб
  Продукти: 50 г черен дроб, 80 г картофи, 10 г моркови, 5 г (1 ч.л.) лук, 5 г (1 ч.л.) масло, 50 мл (1 кафейна ч.) бульон.
  Приготовление. Нарежете на парчета изчистения от ципите телешки черен дроб. В закрит съд за кратко го задушете в част от маслото. След това смелете дроба. Сварете зеленчуците на пара или в малко вода. Претрийте ги и ги смесете със смления черен дроб. Полученото пюре разредете с малко горещ бульон, посолете, разбийте добре и поставете на огъня, докато започне да отделя пара. Към готовото пюре прибавете и останалото масло.