Знаете ли, че преди 1960 г. хората са живели без пластмаса? Точно така, и това не е шега. Преди да настъпи „ерата на пластмасата“, обществото по това време използвало предимно стъклени съдове за опаковане и съхранение на своята храна. Зърнените култури са се съхранявали в платнени торби, а за храни, като плодове, риба, месо – решението било много просто – амбалажна хартия.

Проечетете още: Ранна менопауза - защо и как

Днес обаче пластмасовите изделия са навсякъде. В супермаркети, в магазини за дрехи, в предприятия, домове, колежи или университети, по улиците и за жалост – в океаните. Точно така, по улиците и в океаните.

Замисляли ли сте се какво се случва с опаковката на всяка храна, която консумирате? Или какво се случва с едно- кратната бутилка за минерална вода, която толкова възпитано изхвърляме с кофата за боклук?

Е, истината е, че всички тези пластмасови изделия – торбичките за хранителни стоки, чашите, чиниите или приборите за хранене, предназ- начени за еднократна употреба, в момента генерират милиони тонове боклук. Според ,,Доклада на ООН за опазването на околната среда от пластмаси” само за една година се произвеждат около 300 милиона тона пластмасови отпадъци. Не напразна е Директива (EC) 2019/904 на Европейския парламент и на Съвета от 5 юни 2019 г. относно намаляването на въздействието на определени пласт- масови продукти върху околната среда, с която се предвижда забрана на някои пластмасови изделия за еднократна употреба в ЕС. Но освен неблагоприятен отпечатък върху околната среда, употребата на тези изделия крие сериозен риск и за човешкото здраве.

Прочетете още: Айдън Мустафов със съвети за успешно зачеване и лека бременност

BPA (бисфенол А) е химикал, който се използва в производството на пластмаси от 60-те години на миналия век и често влиза в пряк контакт с храни, включително пластмасови опаковки, кухненски съдове и вътрешните покрития на кутии и капачки за буркани. Изследванията показват, че BPA взаимодейства с естрогенните рецептори и играе роля в патогенезата на няколко ендокринни нарушения, включително женско и мъжко безплодие, ранен пубертет, рак на гърдата и простатата и синдром на поликистозни яйчници. Не напразно толкова много продукти днес се рекламират като BPA-free. BPA може да наруши нормалното функциониране на ендокринната система, включително серумните нива на хормоните, които регулират метаболизма. Нарастват все повече доказателства, че BPA може да играе роля за развитието на затлъстяване, както още по време на развитието на фетуса в тялото на майката, така и на всеки по-късен етап от живота.

Прочетете още: Водно царство в утробата

Тиреоидните хормони, които регулират енергията в организма, също се променят от BPA. През ноември 2016 г. International Journal of Environmental Research and Public Health публикува доказателства, свързващи BPA с автоимунни забо- лявания на щитовидната жлеза, като Хашимото. Скорошен доклад разкрива, че използването на пластмасови контейнери за съхранение или загряване на храна в микровълнови печки може да представлява потенциален риск за здравето и на децата ни. Американската академия по педиатрия призовава за реформи, след като докладът предполага, че някои химикали, открити в хранителни оцветители, консерванти и опаковъчни материали, могат да представляват риск за децата. Докладът цитира „все по-голям брой изследвания“, които предполагат, че определени хранителни добавки могат да нарушат хормоните, растежа и развитието, както и да увеличат рисковете за затлъстяване в детска възраст. Най-високо съдържание на BPAs са намерени в пластмасови контейнери и шишета за вода.

Бих призовала всички родители да избягват използването на микровълнови фурни за затопляне на храни и напитки и/или поставяне на пластмаси съдове в съдомиялната машина.
Ново проучване открива доказателства, че BPA може да повлияе негативно на репродуктивните системи на жените
и да причини хромозомни увреждания, вродени дефекти и спонтанни аборти. Изследователи от Университета на щата Вашингтон и Калифорнийския университет, Дейвис, откриха, че маймуните, изложени на BPA в матката, изпитват репродуктивни нарушения, които увеличават риска от раждане на потомство със синдром на Даун или дори претърпяват спонтанен аборт...

Пластматасата съдържа ендокринни разрушаващи химикали, наричани още хормонални разрушители, тъй като те засягат репродуктивните органи при бременни жени, деца и могат да доведат до проблеми с фертилитета. И все пак следва да бъдем още по-внимателни, защото много химикали се използват за направата на продукти, които не съдържат BPA, но не могат да бъдат категоризирани като по-безопасни, ако все още съдържат вредни химикали като:

  • BPS и BPF – бисфенол-S или бисфенол-F

Те имат сходни структури, имитиращи и наруша- ващи хормоните свойства. Това са заместители- те на BPA и често се срещат в продукти без BPA.

  • Фталати

Фталатите са естери, използвани като пластификатори – добавят се, за да увеличат гъвка- востта, прозрачността и дълготрайността на пластмасите. Те обаче не са част от химическа- та им структура, затова при стареенето или надраскването на пластмасовото изделие лесно „изтичат” в храната и попадат в тялото ни. Свързани са с потискане на имунната система и хормонални проблеми, особено при момчета и мъже, тъй като имат пряк ефект върху качеството и количеството на спермата. Фталатите присъстват не само в пластмасите, но и в миещите и козметичните препарати (включи- телно и в бебешките шампоани, пудри, течни сапуни и лосиони), в парфюмите и ароматизаторите от всякакъв вид, в препаратите за почистване и полиране, в лекарствата (като покритие), в редица медицински материали. Фталатите са с доказани антиадрогенни свойства – намаляват производството на мъжки хормони и блокират рецепторите за тях. Това се отразява на всички тъкани, които се нуждаят от андрогени, а при ембрионите и малките деца пречат на развитието на тези тъкани като това въздействие се предава и на следващите по- коления.

Прочетете още: Диагноза "Мъжки фактор"

Не само мъжкият пол обаче е засегнат.
Тъй като жените са изложени и на по-голямо количество фталати от козметиката, която използват, рискът при тях е увеличен. Документирано е – в не едно изследване, че фталатите водят до ендокринни нарушения и това не само създават куп проблеми, но увеличават риска от рак на гърдата.

  • Поливинилхлорид

Този химикал също е свързан с онкологични заболя- вания и вродени дефекти. известен като PVC или винил, се превърна в един от най-използваните видове пластмаси. Можем да видим много продукти от този материал около нас: опаковки, мебели за дома, детски играчки, автомобилни части, строителни материали, медицински консумативи и стотици други стоки. Неговите предимства са, че е много гъвкав и сравнително евтин. Но цената, която плащаме за евтин и на пръв поглед безвреден артикул от PVC, е много по-висока, отколкото може да изглежда. Всъщност тази обикновена пластмаса е един от най-големите фактори, допринасящи за отделянето на токсични вещества.

Какво да направим?

Използвайте стъклени или стоманени бутилки за вода, когато сте навън, и само стъкло и керамика за съхраненеи на храна у дома. Внимавайте с препаратите и козметиката, избирайте такива с органичен състав и по възможност купувайте непакетирани продукти в хранителните магазини.
За нас и за планетата: ограничете употребата на пластмаса у дома и събирайте боклука си разделно!

Текст: Яна Данаилова, магистър по физиология на човека и магистър по хранене. Автор, чиято лична житейска кауза са здравето и здравословният начин на живот. Тя е сертифициран преподавател по йога, председател е на сдружението на Нутриционистите в България, докторант по икономика, майка на две деца, управител на собствен бизнес и е ангажирана с общественополезни каузи, посветени на спорта и здравето. За повече информация: тел. 0899 929 696 yana@chandra.bg