През бременността се оформят нови извивки. Когато тялото ви започне да трупа запаси за кърменето, ще установите, че дупето, гърдите и бедрата ви увеличават размерите си. Това става постепенно, най-често по-забележимо между второто и третото тримесечие...Хормонални изненади
Бременността неминуемо променя навиците ви по отношение на тоалетната. В един момент ще тичате да пишкате, през следващия ще търсите тоалетната пришпорена от диария, която често се сменя със запек. Повишените нива на естрогените и прогестерона се отразяват неблагоприятно на храносмилателната система. Хормоните на бременността забавят преработването на храната в червата, което води до запек. Някои бъдещи майки установяват, че перисталтиката на червата им води до разстройство.

Недостигът на течности също може да засегне храносмилането. Организмът се запасява с повече течности за развитието на бебето. Ако не увеличите поемането на течности, за да компенсирате това, или пък губите повече течности поради повръщане, може да се обезводните. Затова през целия ден по-често пийте вода.

Гонете запека
Ако храносмилането ви е забавено, трябва да консумирате повече фибри (влакнини). Пълнозърнестият хляб, кафявият ориз, лещата, овесените ядки и трици са добри източници, както и плодовете и зеленчуците, особено броколите, аспержите, нектарините и сливите. Някои плодове – ябълките, крушите и кайсиите, оказват двойно въздействие. Те едновременно доставят фибри и захари, които действат слабо лаксативно (слабително).

Ако приемате желязо под формата на таблетки срещу анемия, особено важно е да увеличите консумацията на фибри, тъй като желязото може да предизвика запек. Не прекалявайте с кафето и с черния чай. Те съдържат кофеин, който може да доведе до запек, а освен това и до възбуждане на бебето.

Неприятен спътник
Нежелан ефект от запека са хемороидите. Те са чест спътник през бременността, тъй като напъните при изхождане повишават налягането върху кръвоносните съдове, които се препълват с кръв. Натискът от увеличеното тегло на бебето при спускането му в таза при подготовката за раждането стимулира появата на хемороиди. Но това не е причина за паника, тъй като, макар и неприятни, те са лечими.

Nota bene!
 Обърнете се към лекаря си, ако запекът ви причинява болки.
 Хемороидите може да кървят, но се консултирайте с лекар, ако забележите кръв по бельото си, която не е от тях.
 Ако диарията ви е постоянна и не можете да задържате течности, споделете това с лекаря си, за да предотвратите обезводняването.

„9 месеца”