Темата, свързана със създаването на новия живот, засяга еднакво и мъжа, и жената. Понякога обаче цялата „отговорност“ по успешното дирижиране на любовния сценарий сякаш пада върху крехките плещи на нежната половинка. Особено тогава, когато има диагноза „мъжки фактор“.

Потърсихме компетентното мнение на специалист в лицето на д-р Мариела Даскалова – лекар с 25-годишна преподавателска практика в Катедрата по анатомия, хистология и ембриология при Медицинския университет – Пловдив. От 2009 до 20211 г. работи като лекар ембриолог в МЦ „Надежда репродуктив Пловдив“, а между 2014 и 2017 г. е част от екипа на „Ню Лайф“ СМЦГ, където работи в областта на мъжкия инфертилитет. От 2012 г. досега работи като лекар в Центъра по репродуктивно здраве „Д-р Васил Даскалов“ в Пловдив. Съосновател и постоянен медицински консултант е на сдружение „Зачатие“ – първата неправителствена организация, която от 2004 г. защитава правата на пациентите с репродуктивни проблеми в България. В сайта на сдружението поддържа две постоянни безплатни консултативни теми по проблемите на мъжкото репродуктивно здраве и ембрионалното развитие на плода. Д-р Даскалова е преминала през редица международни курсове за следдипломна квалификация по специалността си в областта на анатомията, хистологията, цитологията, ембриологията, ултразвуковата анатомия на плода, феталната морфология, репродуктивната медицина и др. Редовен участник е в наши конгреси, курсове и други форми за следдипломна квалификация. Член е на БЛС, СУБ, БАД, БАУАГ, ISUOG, Anatomische Gesellschaft и VILUSON Club.

 • Д-Р ДАСКАЛОВА, ЗАЩО МЪЖЕТЕ СЕ СРАМУВАТ ДА ГОВОРЯТ ЗА РЕПРОДУКТИВНОТО СИ ЗДРАВЕ?

И жените се срамуват. Това е заради стигмата и дискриминацията, заради архаичната представа за безплодието като за срамна болест. Колкото и да е абсурдно, това мнение битува и в нашия век! При мъжете допълнителен фактор е знакът за равенство между репродуктивното и сексуалното здраве, т.е. мъжът смята, че по някакъв начин е засегнато неговото достойнство. А често става въпрос за банални заболявания. Но мъжете продължават да говорят трудно по тази тема. Все пак моите впечатления като практикуващ лекар са, че един мъж в момента, в който приеме проблема, действа много решително. С него се работи лесно, защото задава логични въпроси, спазва предписания алгоритъм на диагностика и начин на лечение. Много рядко има мъже, които отказват процедури или лечение.

 • ДОКОЛКО Е РАЗПРОСТРАНЕНО НЕЗНАНИЕТО, ЧЕ СЪЩЕСТВУВА „МЪЖКИ ФАКТОР НА СТЕРИЛИТЕТА“ И КАК ТОВА ЗАДЪЛБОЧАВА ПРОБЛЕМА?

Разбира се, архаичната представа за жената като основен виновник за безплодието е доста силно вкоренена в нашата народопсихология. И една от идеите да предоставяме информация е именно тази – да опровергаем погрешните тези и да образоваме хората. Информацията е сила, а информираният пациент е много по-готов за предизвикателствата на живота и по-лесно се справя с проблемите. Жалко е, че няма центрове за мъжко репродуктивно здраве у нас, иначе на мъжете би им било много по-лесно.

 • НЕОБХОДИМА ЛИ Е НАМЕСАТА НА ПСИХОЛОГ, АКО МЪЖЪТ ОТКАЗВА ДА ПРИЕМЕ СИТУАЦИЯТА?

Правилният отговор е да. На практика обаче в България по принцип не обичаме да посещаваме психолог, стандартно свързваме неговата помощ с тази на психиатъра, а разликата е доста голяма, но нас продължава да ни е страх да не ни помислят за психично болни. От друга страна, няма и достатъчен брой подготвени точно в областта на репродуктивното здраве психолози. Така че обикновено на нас, лекарите, ни се налага да извършваме работата на психолога, да обясняваме, че и да има проблеми, те не са „смъртна присъда“ и че медицината е много напреднала в областта на диагностиката и лечението на мъжкия инфертилитет.

 • КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА НОРМОЗООСПЕРМИЯТА?

Това е заключение от спермалния анализ, което показва, че основните показатели, по които оценяваме сперматогенезата, са в норма.

 • В КОИ СЛУЧАИ Е ЛЕЧИМ МЪЖКИЯТ ФАКТОР?

Добрата новина е, че в повечето случаи мъжкият инфертилитет е лечим. Много рядко съвременната медицина не може да предложи адекватно лечение – с лекарства, оперативно или с методите на асистираната репродукция. Обичайно нелечими са голяма част от генетичните дефекти, макар и не всички. Не можем да предложим лечение на мъже с напълно унищожена сперматогенеза след прилагане на гонадотоксични препарати, както и при някои вродени заболявания. Специално внимание обръщам на хипопластичните тестиси вследствие на некоригиран двустранен крипторхизъм. Ембрионалното развитие на тестисите е сложно – те се образуват високо в коремната кухина, след което трябва да претърпят десцензус, т.е. да се спуснат надолу до окончателното им положение в скротумите. Ако това не се случи, след раждането трябва да се направи корекция – хормонална или оперативна, за да може в юношеството сперматогенезата да протече по правилния начин. Ако тази корекция се забави, има висок риск за изоставане в развитието на тестисите, респективно затруднено до липсващо производство на сперматозоиди.

След 18 години борба и 4 инвитро процедури - роди се мечтано бебе

 • КОИ СА ЕФЕКТИВНИТЕ ЛЕЧЕНИЯ?

Винаги етиологичното лечение е по-добро и по-ефективно, с по-голям шанс за успех. Това означава, че първо трябва да се потърси причината за мъжкия фактор и да се проведе лечение според нея. Все пак тялото е едно цяло и към него трябва да подхождаме комплексно, защото ако гледаме само в една област, ще пропуснем да видим гората. Също така най-голям ефект имат лечения, подкрепени с доказателства, а такива има достатъчно в световната медицина. Тяхното прилагане, макар да среща съпротива от страна на пациентите, защото е продължително, трябва да бъде първи избор на лекаря.

 • КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ХОРМОНАЛНАТА ТЕРАПИЯ?

Това е терапия, която прилагаме при липса или недостиг на определен хормон в тялото на човека. Също така можем да приложим хормонална терапия, за да стимулираме производството на сперматозоиди.

 • КАКЪВ ЛЕКАР ТРЯБВА ДА ПОСЕТИ МЪЖЪТ, ЗА ДА УТОЧНИ СЪСТОЯНИЕТО НА ОПЛОДИТЕЛНАТА СИ СПОСОБНОСТ?

На теория би трябвало да посети андролог. На практика у нас тези специалисти са твърде малко и обичайно мъжът попада при лекаря на жената, т.е. при акушер-гинеколог. Правилният подход е да се направи спермограма и оценка на репродуктивната история, след което според резултатите и евентуалните рискове да се назначат допълнителни изследвания. Репродуктивната медицина е трудна и с това, че изисква работа в екип на специалисти от различни области на медицината като гинеколози, ембриолози, уролози, ендокринолози, генетици, микробиолози и т.н. Такива екипи се създават трудно.

„Състрадателната бременност“ при мъжете

 • КОГА СЕ НАЛАГА КОНСУЛТАЦИЯ С ИМУНОЛОГ И ГЕНЕТИК?

Генетичните проблеми са редки, но тежки и помощта на генетика в това отношение е от изключително значение. От една страна, за диагностика на генетичните причини за безплодието при мъжа, а от друга – при пристъпване към асистирана репродукция генетикът може да помогне с изясняване начина на унаследяване на даден генетичен проблем. Не на последно място, има възможност за генетично изследване на ембрионите преди трансфер, както и на бебетата вътреутробно. Имунологичните проблеми при мъжете също са редки и това са някои автоимунни процеси, които могат да влошат сперматогенезата. В този контекст имаме разработени тестове за антиспермални антитела в еякулата. Също могат да бъдат изследвани антитела в кръвта, напр. спрямо щитовидната жлеза. Част от автоимунните заболявания не влияят пряко върху сперматозоидите, но лекарствата, които се прилагат за тяхното лечение, могат да бъдат гонадотоксични.

 • КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА РАЗШИРЕНАТА СПЕРМОГРАМА?

Има определени, задължителни параметри, които трябва да се оценят при спермалния анализ. Има и други, които са допълнителни – именно те се включват в разширената спермограма. Това са например тестът за виталност на сперматозоидите, тестът за ретроградна еякулация, биохимичният анализ на еякулата и т.н.

 • А SDI ТЕСТЪТ?

Това е един от тестовете, които са допълнителни – чрез него се прави преценка на хроматина в ядрото на сперматозоида. Той е показан при мъже с нормални спермални параметри, при неизяснен стерилитет в двойката и при някои фактори от репродуктивната история на мъжа.

 • В КОИ СЛУЧАИ СЕ НАЛАГА НЕПРЕМЕННО ДА БЪДЕ ПРИЛОЖЕНО ИНВИТРО ОПЛОЖДАНЕ?

Принципно при не повече от 10% от хората с репродуктивни проблеми. При мъжете това се налага най-често след приложена лъчетерапия или химиотерапия по повод на онкологично заболяване; при някои генетични причини, при които сперматозоиди се произвеждат, но не могат да се доставят поради запушване на каналите – това са състоянията на обструктивна азооспермия; при мъже със силно намален брой сперматозоиди по различни причини (инфекции, хормонални проблеми); при еректилни проблеми (например след травми); при ретроградна еякулация, когато извличаме сперматозоиди от урината и т.н.

 • КАКВО ВЛИЯНИЕ ОКАЗВАТ АЛКОХОЛЪТ И ЦИГАРИТЕ НА СПЕРМАТОЗОИДИТЕ?

Негативно, то е ясно! Сега чувам скептичните гласове, които веднага ще кажат – да, ама дядо ми пиеше по две ракии всяка вечер и пушеше тютюн, а имаше 10 деца и почина на преклонна възраст. И все пак няма лекар, който да е отговорен към здравето на пациента си и да му каже: спокойно си пуши и пий, нищо няма да стане. Истината е, че и двата увреждащи фактора могат да разстроят сперматогенезата, като по различни механизми да увредят несамо броя, подвижност и морфологията на сперматозоидите, но и носения от тях генетичен материал. А с това да повишат риска от зачеване на деца с увреждания. Така че аз винаги препоръчвам на мъжете да спрат да пушат и да ограничат силно консумацията на алкохол. Естествено, този съвет невинаги се приема добре.

Как емоционалното състояние на майката оказва влияние върху бебето преди раждането

 • СПОРТЪТ И ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ КАК СПОМАГАТ ЗА МЪЖКОТО ЗДРАВЕ?

Обездвижването е бич на съвремието. С цивилизацията идват добри и не толкова добри неща, като липсата на движение е един от сериозните проблеми. Това води до наднормено тегло, затруднена обмяна, повишаване на температурата в паренхима на тестисите и негативно повлияване на сперматозоидите, носи риск от високо кръвно налягане и т.н. Затова винаги съветваме мъжете да спортуват, това е един от начините да се повиши производството на тестостерон по естествен начин, както и да се хранят правилно. Помощта на диетолозите в тази насока е безценна.

 • КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ВАРИКОЦЕЛЕТО И КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ, ДИАГНОСТИКАТА И ЛЕЧЕНИЕТО?

Това е състояние на разширени вени на скротума около тестиса. Обичайно е левостранно по анатомични причини. В началните стадии на развитие често няма симптоми, а в по-късните етапи може да доведе до дискомфорт, усещане за тежест или болка в областта на тестиса. Заболяването има негативен ефект върху сперматогенезата, както и върху производството на тестостерон и е една от честите причини за безплодие при мъжа. Диагнозата се поставя относително лесно при преглед от уролог с Доплерова велосиметрия – това е метод за ултразвукова оценка на кръвопотока в отделни кръвоносни съдове. Лечението е само оперативно и резултатите са положителни. При около половината мъже с липса на сперматозоиди поради варикоцеле след операция производството им се възстановява, а това е доста окуражаващо.

Съвсем скоро „9 месеца“ създаде две тематични Фейсбук групи с цел да предоставя на членовете им проверена информация, ексклузивни срещи със специалисти, специални подаръци от партньори и разбира се, да им осигури уютно пространство за комуникация и взаимопомощ. Очакваме ви и там!

Ако желаете, можете да се присъедините към тях още сега:

Зачеване, бременност и раждане

Майките на „9 месеца“