В повечето семейства раждането на първо дете сякаш се подразбира – то е спонтанно желание и естествено продължение на връзката. Второто обаче е истински осъзнато и добре обмислено решение. Вече имате представа за грижите, за финансите, за кариерата, за мъжа си като баща и за себе си като майка. След първото дете се пораждат много въпроси – дали ще можете да осигурите адекватни грижи на още едно дете, какви ще са взаимоотношенията им, кога е най-подходящото време за ново бебе…

КЪРМЕНЕ И ЗАХРАНВАНЕ

Не са необходими специални проучвания, за да се докаже фактът, че детето,  отраснало с брат или сестра, получава много допълнителни умения и оформя характера си по-пълноценно. То се научава да дели, да отстоява правата си, да печели и губи, да отстъпва и да прави компромиси, да разрешава конфликти, учи от личния пример на брат или сестра…

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Разбира се, във взаимоотношенията между децата (и родителите) има и много конфликти, но те не могат да неутрализират позитивния резултат от това да израснеш в компания на връстници, които цял живот ще останат до теб.

Взаимоотношения

Началото на взаимоотношенията между децата започва именно оттам – от начина, по който детето научава за бъдещото си братче или сестриче. Поднасянето на новината е от изключителна важност, въпреки че за малкото дете 9-те месеца са прекалено дълъг период и то може да загуби интерес и търпение, затова по-добре изчакайте и му кажете към четвъртия месец, когато коремчето ви вече се оформя. За да го приобщите, може да му покажете снимка от ехографа, да обсъдите името на бебето, да мечтаете за бъдещите съвместни игри. Избягвайте обаче бебето да бъде основен обект на разговорите ви и да го водите по магазините, когато пазарувате за него, защото е възможно да предизвикате ревност. Не забравяйте да му повтаряте, че го обичате и винаги ще се грижите за него. Ако на по-голямото дете се налага да се премести в друга стая или да се направи промяна в неговата, опитайте това да стане месеци преди да родите, за да не създадете впечатление за рязка промяна в живота му.

ЧУДО И ЩАСТИЕ - МАЙКА УСПЯ ДА ИЗНОСИ БЕБЕТО СИ, ВЪПРЕКИ ПРОГНОЗИТЕ

Поговорете с детето какво ще се случи през първите седмици, когато бебето се появи, обяснете защо ще се налага вниманието ви да бъде насочено предимно към малчо, помогнете му да разбере, че сладкото бебе ще мине през път на развитие и го приобщете към този процес, без да го плашите с прекалено много задължения. Представата за бъдещото бебе трябва да бъде свързана преди всичко с мечти за игри и общи забавления.

Представянето на бебето вкъщи е ключов момент за отношенията в семейството и възможност да се сведе до минимум ревността. Затова поставете акцента върху представянето на големия батко или кака, а не върху бебето. Това ще накара голямото дете да се почувства не по-малко важно и специално. Подгответе му подарък, като съобщите, че е заради бебето.

ДА БЪДЕШ ТАТКО - ИМА ЛИ НАРЪЧНИК

Отделяйте време само за вас и по-голямото дете. Това може да включва разходка в парка, или просто четене на приказки. Ролеви игри и определени приказки ще му помогнат да разбере какво се случва в семейството. Раждането на ново бебе представлява сериозна промяна в живота на по-голямото дете, така че е добре да отложите всички други големи промени, например приучаване към гърне, преход от биберон към чаша или първо самостоятелно спане.

Обич и ревност

Винаги има ревност между децата, но при по-малка разлика проблемът е по-труден за първото дете. Ако децата в семейството са от еднакъв пол и с малка разлика във възрастта, при тях най-вероятно е да се формират конкурентни отношения и непрекъснато съревнование. Това в умерени дози може да е полезно, но когато системно едното дете се представя по-добре от другото или се поощрява повече, може да доведе до проблеми със самочувствието и ревността. Склонността към състезание между братята и сестрите може да бъде преодоляна, ако децата не се сравняват, а се насърчават да развиват индивидуалните си интереси и родителите показват еднакъв ентусиазъм за постиженията им.

Много често в семействата възникват спорове между децата, но те са напълно естествени. Именно конфликтите са начинът , по който те се участ да разрешават проблемите си и да се разбират с другите. Ако се въздържите от намеса, с времето децата сами ще се научат да разрешават противоречията си. Ако обаче спорът ескалира или се стигне до физическа саморазправа, трябва да се намесвате, като се отнасяте еднакво с всяко от децата.

Защо е важно детето да има брат или сестра

Да израснеш с брат или сестра, е едно от най-прекрасните неща в живота. Изследванията показват, че това помага както на физическото, така и на психичното ни здраве и спомага за оформянето на характера.

Братята и сестрите ни правят по-малко егоисти, да се грижиш за някого от ранна възраст се отразява благоприятно на характера. Компанията на връстници помага за развитието и на емоционалната интелигентност – детето се учи да разпознава емоциите на околните, да предвижда резултата от думите и действията си, да контролира поведението си, да се изразява, да отстоява правотата си.

Ако семейството ви е с повече деца, по-вероятно е те да се учат да работят в екип. Всъщност в живота на човека имат значение именно братята и сестрите, защото присъствието и въздействието през годините на родителите намалява, а повечето приятели идват и си отиват.

Нов шанс

С раждането на второ дете родителите си дават нов шанс да изживеят израстването на едно човече, но този път те имат възможност да приложат натрупаните познания и опит. Често отглеждането на първородно дете е съпроводено с много страх и притеснения, а сега имате възможността да се насладите в по-голяма степен на първите месеци с повече спокойствие и увереност. Може би появата на още едно дете временно ще доведе до хаос и затруднения, но не се отказвайте, прекрасно е да дадете на децата си шанса да растат уверени и щастливи и да се радват на приятелството и подкрепата на един наистина близък човек.

Текст: Антоанета Баева