Тялото притежава цялата мъдрост и способност, които са му необходими за едно естествено раждане, за да го преживее като позитивен и трансформиращ процес, както природата го е предвидила да бъде. Необходимо е само да се направи връзка с тази вътрешна мъдрост, да се придобие увереност и решителност, доверие към собственото тяло. Това може да стане тогава, когато жената се подготви предварително – да знае какво става в нея, как протича раждането, как да диша, как да напъва, как да релаксира.

Дишането е мостът между ума, тялото и бебето. Когато вдишвате дълбоко, всмуквате енергия и кислород в тялото и това на детето ви. Когато издишате, изкарвате въглеродният диоксид и стреса навън. Ето защо енергията на вашия дъх прониква дълбоко във всяка клетка и подпомага отпускането преди раждането.

Забележете, че всяка емоция, която преживявате, диша различно: страхът почти спира да диша, гневът насича дишането, вината не пуска въздуха поради буцата в гърлото. Така че следващият път, когато тръгнете да се ядосвате, насочете вниманието към дишането и си го променете.

Дълбокото и бавно дишане може да помогне на всяка родилка да освободи напрежението в тялото си. Ето защо по време на раждането то ще бъде близкият ви приятел, и ще ви помогне да останете съсредоточени, спокойни и изпълнени с енергия. Следващите упражнения са съставени, за да овладеете по-добре техниките и да изберете тези от тях, които ви карат да се чувствате удобно и спокойно. За да имат ефект, практикувайте ги по 5-10 минути всеки ден, съветват специалистите.

Йога твърди, че през първите три месеца ембрионът няма свое собствено снабдяване с прана и е напълно зависим от праната (жизнената сила) на своята майка. Затова през тези ранни месеци е от голямо значение практикуването на пранаяма. Пранаяма е много важна по време на бременността. Тя изчиства и успокоява нервната система, изхвърля отпадните продукти и снабдява с кислород майката и детето. Споделяме с вас упражнение за пълно дишане от йога инструкторката Росица Божкова:

Представи си, че тялото е като делва, чиято най-широка част е дъното – коремната област, средната част е гръдният кош, а ключиците – гърлото на делвата. Когато вдишваш, изпрати въздуха към дъното на делвата – към корема. Усети го как се разширява във всички посоки – не само напред, но и настрани, че и назад, чак към бъбреците. Изпълни се с въздух, колкото ти е възможно, отдолу нагоре, като след изпълването на корема разшириш и гръдния кош, и накрая леко повдигнеш раменете. А сега ги отпусни и пусни въздуха да излезе по обратния път, докато напълно не изпразниш делвата. Едва когато не остане вътре нищо, си готова отново да поемаш дъх.

Нека дишането ти е плавно, през двете ноздри, сякаш „пиеш“ въздуха през тях. Отброявай си наум: „Аз вдишвам 1, 2, 3, 4, 5. Аз издишвам 1, 2, 3, 4, 5.“ Разбира се, до колко ще броиш си е твоя работа, но нека съотношението вдишване – издишване бъде 1:1 като начало. Направи най-малко 10 цикъла увеличавай продължителността и бройката им всяка седмица с по една единица, но така, че да няма никакво напрежение. Достигни своя комфортна зона и я разшири. Разшири пространството вътре в себе си. Важно е да не се поражда никакво напрежение.

Вдишвайте бяла и златна светлина, целебно е

Когато вдишате, си представете дъха като бяла или златна светлина, която бавно влиза в тялото и ви изпълва с кислород. Когато издишате, представете си, че дъхът бавно излиза от тялото. Почувствайте как ви помага да се освободите от сковаността, болката и напрежението, докато преминава през вас. Съсредоточете се върху бавните и дълги издишвания. Сега си представете, че имате ноздри някъде върху корема. Нека те бъдат входяща и изходяща точка. Затворете очи, сложете ръце върху корема си. Следващите няколко дни се съсредоточете върху вдишването и издишването през ноздрите на корема. Позволете на всяко вдишване да навлезе и да изпълни корема ви, да обгради и бебето. Когато издишвате, усетете как коремните ви мускули омекват и позволяват на всяко издишване да бъде дълго и бавно, да освободи напрежението и сковаността на тялото. Сега си представете, че входящата и изходящата точка е дъното на таза ви. Затворете очи, вдишайте през нея и почувствайте как дъхът преминава през тялото. Позволете му да изпълни корема, гърдите, дробовете и ума с подхранваща бяла или златна светлина. Издишвайки, позволете на дъха внимателно да излезе и бавно да премине през вас, омекотявайки дъното на таза ви. А сега си представете, че входящите ви ноздри са на онова място в тялото ви, което усещате най-стабилно. Нека изходящата точка бъде устата ви. Когато вдишвате, изпратете дъха си през цялото тяло нагоре към гърлото. Когато издишвате, почувствайте дъха през цялото тяло нагоре към гърлото и го изпуснете шумно. Отпуснете главата и врата напред. Отпуснете раменете и почувствайте как цялото тяло се отпуска. Опитайте да си представите входящите си ноздри в основата на гръбнака, а изходящите - на темето. Вдишайте през основата на опашната кост, оставете въздуха да премине по гръбначния стълб, по задната част на врата и главата до темето. Когато издишате, изпратете дъха си бавно надолу през централната ос на тялото. Почувствайте го да минава през сърцето, да заобиколи бебето и да излиза през дъното на таза. Вдишвайте и издишвайте бавно и продължително.

Енергийно дишане

Това дишане помага да внесете енергия в тялото и е полезно всеки път, когато се чувствате изморени. То може да ви помогне по време на напъването при раждането. Докато вдишвате, си представете, че дъхът ви е чиста енергия, която влиза и изпълва всяка клетка от тялото. Представете си как черпите от този източник жизнена енергия, докато дъхът ви се разпространява из тялото. Когато дишате, позволете й да премине през вас и почувствайте как се обновява всеки орган.

Забавено дишане

Затворете очи и няколко минути следвайте и усещайте как дъхът влиза и излиза от тялото ви. След няколко минути, умишлено забавете дишането си. Не го правете принудително. При всяко вдишване си повтаряйте наум думата "дишай". С всяко издишване, мислете за думата "бавно". Продължете да дишате по този начин 5-10 минути, докато наум си повтаряте: ,,дишай бавно... дишай бавно... дишай бавно".

Обратно броене

Затворете очи и се съсредоточете върху дишането си. С всяко следващо вдишване, бройте обратно от 10 към 1. С всяко издишване, повтаряйте наум някоя подсилваща или утвърждаваща дума. Например: 10 - съсредоточаване; 9 - отпускане; 8 - освобождаване; 7 - разтваряне; 6 - приемане; 5 - предаване; 4 - доверяване; 3 - успяване; 2 - подсилване; 1 - позволяване. Подберете подходящи за себе си думи. Ще откриете, че този процес бързо ви кара да се успокоите, когато умът ви е неспокоен от грижи и тревоги.

Дишайте със звуци

Изговарянето на звуци може да помогне на тялото да се отпусне и разтвори. Стененето, въздишането или пъшкането, поражда успокояваща вибрация, която се разпространява и резонира в цялото тяло. Подберете си тон или звук, подходящ за вас. Много жени избират в началото звука ,,ахх". Когато издишвате, позволете на дъха си да завибрира в гърлото и да резонира надолу из цялото ви тяло, излизайки през дъното на таза. Издишвайте бавно и продължително. Правете го 5-10 минути, опитвайки различни звуци. При самият процес на раждане опитайте да стенете. Отпуснете се. Това много помага. Няма фиксирани правила. Никой няма да ви каже, че не можете да вдигате шум. Когато контракциите станат по-силни, позволете си да стенете и пъшкате. Нека бъде тихо или силно. Затворете очи и се понесете със звука. Почувствайте го първичен и истински. Нека бъде дълбок и освобождаващ. Позволете му да ви помогне да движите тялото си отвътре и да изтласкате лесно бебе си. И накрая - дишането като цяло е безценен помощник в постигането на вътрешно равновесие. Защото когато умът се успокои, тялото поема контрола.

Важно!

Не е препоръчително да се правят практики за задържане на дъха по време на бременност предвид необходимостта от постоянен приток на кислород за бебето.

Текст: Драгомира Иванова