С приятелите ни от "Кабинет за родители", отворил врати наскоро в МЦ "Д-р Гунев", София, създадохме ценна поредица, в която засягаме важни теми за родителството, отглеждането на дете, промените след появата на бебето, отношенията в семейството и още... Новият материал е тук, желаем ви приятно четене! 

Повече за дамите, които подават ръка и подкрепят мама и тати, прочетете >>> ТУК  

enlightened А ето и кои са материалите до момента:

НОВОРОДЕНОТО Е ТУК - КАКВО ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ? 

Раждането на дете е вълнуващо събитие, наситено с много трепети, очакване, притеснения и страхове! Наред с всички тези емоции, появата на детето и разрастването на семейството е съпроводено и с огромна промяна във взаимоотношенията между двамата партньори. Затова тук е важно да отбележим, че всеки един от тях преминава през този процес по свой начин. Грешно е да смятаме, че другият преживява нещата по нашия начин или пък, че нашият начин е правилен.

Тя и Той - преди и след появата на бебето

Една от основните причини голяма част от връзките да се разпадат в днешно време е това, че хората не си говорят, не споделят. Защо е така? Липсва ни емпатията. Когато растеш в свят, в който мислите ти са насочени към оцеляване без насищане с други емоции и преживяване за значимост, няма как да очакваш, че някой иска да те чуе, за да споделиш и съответно нямаш нуждата и ти самият да чуеш.

Както казахме вече, всеки един от двойката има силно изграден индивидуализъм и смята, че неговите нужди са най-важни, неговите желания и разбирания са най-правилни и съответно нямат разбиране и осъзнатост към същите такива у партньора. Всички проблеми могат да  бъдат разрешени, когато има комуникация – правилна и осъзната! А именно открити и честни разговори, без нападения и обвинения спрямо другия с използване на АЗ-позиция, без ескалация на напрежението в разговора - труден и дълъг път е, но веднъж успели така, се стремим все повече да общуваме по градивния начин, лишен от напрежение и от страха - как да изразя сега себе си, имам ли право, какво ли трябва да очаквам след това. Особено когато се появи детето, е важно всичко, дори и най-малкото, да бъде изговаряно свободно.

Промените, които настъпват след раждането на детето трябва да се приемат като възможност за развитие на връзката. Когато вече станат родители е хубаво партньорите да преразгледат себе си по изцяло нов начин, тъй като в този момент хората се сблъскват със стари свои травми, изключително тежки очаквания към себе си и новите предизиквателства, които родителството поднася. Тази вихрушка от емоции може да доведе до изгубване на самоличностите у партньорите и да ги превърне във врагове. Затова е добре фокусът да е в подкрепата и разбирането на другия, а не в критикуването и обвиненията.

Колко килограма е препоръчително да качите през бременността?

Кризата в семейните отношения веднага след появата на бебето се дължи в повечето случаи, защото партньорите не осъзнават, че връзката им отива на друг етап в отношенията си, те вярват, че всичко ще е по старому, просто с нов график. Връзките, както всичко останало в живота, имат ход, в който абсолютно естествено трябва да има промяна, иначе застива във времето и се превръща или в нефункционално съжителство, или просто се разпада след множество разтърсвания и катаклизми. 

Жизненият цикъл при двойките търпи своето развитие. Жизнен цикъл означава да се движим и растем по правата на житейския ни път. Част от етапите са образуване на двойката, задомяване, появата на новороденото, дете в училищна вързаст, напускането на детето - празното гнездо, загуба на родители и.т.н. Проучвания сочат, че появата на новороденото е етапът от жизнения цикъл на двойката, съпроводен процентово с най-силния СТРАХ от всички друго етапи - дори загубата на близки в семейството. 

Психолог съветва: Не давайте детето на ясла/градина преди 3-годишна възраст

Основната ни мисия в „ Кабинет за родители” е да подобрим тази комуникация или въобще да помогнем на партньорите да я започнат, за да предотвратим по-нататъшните травми за всички участници в семейната единица. В повечето случаи и двамата партньори се намират на един път, но липсата на комуникация ги кара да го вървят по различен начин. Да насочим вниманието на двойките към това, че всъщност най-щастливото събитие в живота на хората раждането на детето се явява най-тежката криза, за която те дори не подозират, което води до невъзможността да се премине този етап градивно и да се даде един силен старт на новия член на семейството. Нашата помощ се състои в това да им покажем силата на екипната работа!

СЕМЕЙСТВОТО КАТО ЖИВ ОРГАНИЗЪМ – РОЛЯТА НА МАМА И РОЛЯТА НА ТАТИ 

Фамилната терапия разглежда семейството като жива, саморегулираща се система със свои граници и поддържаща баланса със свои правила/патерни. Всеки семеен член има своя роля, която е относително стабилна и промяната на един член, води до промяна в цялата система. В здравите семейства всеки член отговаря за изпълнението на определени роли. Тези роли са разпределени между различните членове, така че на никого да не му тежи и да не поема прекалено много ангажименти. Ролите отговарят и за емоционалния комфорт на всеки в семейството - майката е майка на детето, но преди всичко съпруга, имаща нужда от вниманието и отношението на партньора до нея. Бащата съответно също. Детето е дете, със своите нужди и то трябва да има детство, което да усети през очите на дете, а не да бъде вкарано в отношенията между родителите. Така се създават несгоди за цял живот.  

Бебешки пубертет - съвети от детски психолог

Здравето на семейството изисква постигане на баланс между свързаност и диференцираност на семейните членове. Още в момента на раждане майката играе основна роля в живота на детето. В този миг биохимичните процеси, който се пораждат създават връзка, която се грижи  са задоволяването на физиологичните и емоцинални нужди на новороденото. Майката защитава, помага за развиване на чувствата в детето. Въз основа на връзката с родителите си ние създаваме модели за себе си, света и другите. Тези модели определят начина, по който нашият живот търпи развитие. От приемането на света през очите на любовта и красивото до отшелничеството, в което всичко е сивота и мрак.  

Ролята на бащата е от изключителна важност. За разлика от подкрепящата и защитаваща майчина такава, тази на бащата е структурираща. Той е вторият значим за новороденото, след майката. Бащата до голяма степен слага край на прекрасната симбиоза, в която детето и майката живеят, задействайки процес на диференциация, който е много важен за по-нататъшното правилно развитие на психиката на детето! 

Инвитро и психологическа подкрепа

Ако приемем, че семейството е жив организъм бихме могли да се замислим върху възможността да се погрижим за този жив организъм. Нека направим паралел с нашите тела, ако една част от нас страда - клетка, орган, система, това ще доведе до проблеми в нашето тяло, което ще наречем болно. Болното ще ни отведе при специалист лекар, който да доведе организма до здраво, обръщайки внимание на частта, която разрушава хомеостазата в организма. Когато живият организъм семейство страда, имаме склонността да не чуваме неговия вик и да пренебрегваме това страдание, да се отнасяме снизходително, да не се опитваме да зазравим частта, която би могла да доведе до разруха. Да търсим спасение извън системата, да търсим покой извън болната част, да се опитаме така да притъпим вика, че да чуем едва, когато „смъртта‘‘е  настъпила. 

Ние от „Кабинет за родители“ сме тук, за да насочим вниманието към тези приглушени симптоми  и да сме превенция за появата на такива.

Следва продължение...