В последно време все повече деца имат проблеми с проговарянето и правилното изричане на думите. Причината за това са технологиите, които както помагат на родителите, така и доста пречат на подрастващите. Специалистите съветват децата до 3-годишна възраст да НЕ използват екрани, за да може да развият правилно езика и речта и да нямат проблеми в по-късна възраст.

Как да намалим екранното време на децата ни?

Около третата година, когато детето се развива правилно и не се наблюдават нарушения, може да започне да му се дава да гледа телевизор или смартфон за 10-15 минути на ден и задължително в присъствието на възрастен, който да обяснява и държи детето в реалността.

Преди 5-6 години започна тенденцията, която днес се наблюдава масово. Все повече деца около 3-годишна възраст имат нужда от помощта на логопед, защото изобщо не говорят или говорят, но нищо не им се разбира. Вече има и 4-5-годишни деца със същите проблеми.

Дечица намериха и върнаха изгубен портфейл - за постъпката си получиха грамоти

Специалистите съветват родителите, ако видят, че детето им не казва първи думички до година, година и половина, да потърсят логопед, който да започне да работи с детето им. Късно е да чакате детето да навърши 3 години, за да потърсите специалист, а е меко казано неразумно да чакате до 5-годишна възраст.

Нормално е едно дете да проговори до края на първата си година. Процесът започва, когато детето имитира възрастния, който му казва думички. Когато децата постоянно гледат екрана, въпреки че чуват думи било то на български или английски, те не могат да се научат да правят тази имитация. Когато детето гледа филмче, то седи неподвижно и това е проблем, защото е нормално децата да се учат на нови неща и развиват, докато се движат. Когато родителят не насърчава движението и да показва как се отваря и затваря правилно устата, няма как детето да проговори, като гледа детско филмче.

Времето, прекарано пред екрана, е само една от причините детето да проговори по-късно. Друг често срещан проблем е прекомерната грижа. Днешните деца са толкова обгрижени и родителите се стараят да задоволят всяка тяхна нужда още преди децата да са казали какво искат и да могат да изразят своите чувства. Така те нямат нужда да говорят, защото получават всичко, което само си помислят. Децата проговарят тогава, когато изпитат нужда от нещо и когато родителите прекалят с грижите към тях, те нямат нужда да го казват и съответно не проговарят.

Стоплящи сърцето кадри показват близостта между братята и сестрите

Другият сериозен проблем при подрастващите е липсата на достатъчно движение. Движението е в основата на ранното детско развитие. Ако искате детето ви да бъде здраво, то трябва да тича, да вика, да скача, да се търкаля и т.н. Много е тъжно, че в днешно време все повече деца просто не знаят как да играят, дори нямат желание да се научат на нови игри, предпочитат да седят пред екрана на телефона или пред телевизора.

Източник: https://www.actualno.com/