Бебето е тук и заедно с мама се прибира у дома. Развълнувани и любопитни, роднините искат час по-скоро да се срещнат с малкото чудо. Не бива обаче да се бърза и задължително трябва да вземат предвид индивидуалните обстоятелства и медицинското състояние на майката и новороденото. 

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

Някои родители предпочитат да ограничат контактите през първите седмици, за да избегнат риска от инфекции или да спазват други медицински съвети. И всеки близък на семейството трябва да се съобрази с това!

През 2022 г. са запазени стволовите клетки на близо 11 хил. бебета

Независимо от времето на първата среща, това обикновено е специален момент за роднините. Но... не забравяйте - винаги на първо място трябва да бъдат желанията и нуждите и на майката и бебето

А когато времето за първата среща настъпи... 

В никакъв случай не променяйте уговорката. Понякога отнема наистина много време бебетата да влязат в режим. Дотогава може срещата да е мъчителен ангажиметн за младите родители. Между кърменията, съня и домакинстването е много трудно да посрещаш гости. Ето защо, ако майката заяви неделя, 14:00 часа, значи срещата ще бъде неделя, в 14:00 ч. 

Бъдете разумни и очертайте предпазливи граници. Младите родители често не са наясно колко време е добре да стоят гостите и до къде могат да стигнат с милувките и вниманието. Съобразете това и не прекалявайте с престоя си. Има време - ще се порадвате истински и дълго, когато бебето е готово за гушкане и игра. 

Задължително се обадете, преди да се появите пред входната врата. Предложете на майката да вземете нещо, което ще и бъде от помощ, и за което тя няма възможност в момента да отскочи до магазина, за да си го набави. 

Какво прави бебето през първите 70 минути

Не посещавайте дома на бебето, ако имате дори и леки неразположения. Да, важно е бебето да изгради имунитет, но нека все пак първо свикне с родителите си и дома си, а чак след това и с непознати.

Не водете по-големи дечица. Ако имате по-големи деца, не ги взимайте на първото посещение. Децата, дори и 2-3 годишните, са контактни с други - на площадката, в яслата и градината, в училище. Децата нямат усещане да пазят бебето, постоянно го пипат и искат да го целуват. Нека първите срещи с тях да са на открито.

Притча за Майката

Покажете на семейството, че може да разчита на вас. Бъдете там, но не прекалявайте с присъствието си. Граници, отговорност и внимателен подход - нека водещо за вас бъде именно това.