10 октомври 2014 г.


Учени от Швеция заснемат видео с 28 бебета по време на първия час след раждането им. Получената информация е доста интригуваща и разкрива какво е поведението на новородените през първия час след раждането, когато са оставени на естественото си поведение при близостта с майката.

Вижте какво правят бебетата в първия час след раждането си, когато няма външна намеса:Минута 0: Бебетата проплакват за първи път, което помага да се „събудят” белите им дробове.

Минута 2: Когато проплачат, бебетата прекарват по-малко от една минута, спокойно релаксирайки върху гърдите на майка си.


Минута 2.5: бебетата започват да се събуждат, стават по-активни и отварят очите си за първи път. Постепенно започват да движат устните и главата си.

Минута 8: Бебетата стават по-активни. Задържат очите си отворени по-дълго време. Стартира се техния хранителен рефлекс и започват да търсят гърдите на майките си. Придвижват ръцете си към устата и издават чаровни звуци, с които подсказват, че са гладни.


Минута 18: Всичко досега е било изтощително. Време е за нова почивка.

Минута 36: Отпочинали и освежени, бебетата отново търсят гърдите на майката, като се доверяват на обонянието си, за да намерят „пътя”.

Минута 62: Бебетата сучат. Приемат малки количества коластра – първото мляко, което е пълно с протеини и полезни за имунната система вещества. Това ранно кърмене стимулира гърдите да произвеждат мляко и помага на матката да се свие по-бързо, за да възвърне предишното си състояние.

Минута 70: Следва заслужена почивка. Бебетата заспиват отново.


Посочените стойности по минути са условни и се базират на изследване, което е направено сред сравнително малък брой новородени – 28. Проучванията ще продължат, като целта на учените е в болничните заведения да се въведат успешни практики, благоприятстващи кърменето.