Прекрасна новина, вие сте бременна! Основните въпроси, които започвате да си задавате, са: С колко килограма ще напълнея през бременността? Колко е нормално и полезно да наддам?

Развитието и растежът на бебето изискват увеличаване на телесното тегло. Няма някакви точно определени правила за наддаването. То зависи от много фактори --  теглото ви преди забременяването, както и вашият ВMI (индекс на телесна маса).

Прочетете още: Ако чакате бебе, добре е да избягвате...

  • Ако сте бременна с близнаци, наддаването е по-значително, над 16 килограма.
  • Ако имате пълно телосложение, бременността в никакъв случай не е времето за диети и отслабване. Нормално е да напълнеете още малко. В случай че не приемате достатъчно калории, вашето тяло ще започне да разгражда запасите ви от мазнини. Този процес не е полезен за бебето. Разбира се, необходимо е да следите кантара, тъй като, ако наддадете прекалено много това би могло да бъде опасно и за вас, и за бебето.
  • Ако сте със слабо телосложение, може би значително ще наддадете преди раждането -- особено към края на третия триместър.

Колко да наддавате
Трудно е да се даде много точен отговор на този въпрос. Качването на килограми зависи от много неща – индивидуалните особености на физиката, наследственото предразположение, големината на плода, плацентата и матката, количеството на околоплодната течност, увеличения обем на кръвта и пр. При нормално тегло преди забременяването можете да наддадете от 11 до 15.5 кг, при тегло под нормата – от 12.4 до 17.7 кг, при свръхтегло – от 6.7 до 11 кг. Ще установите дали в началото на бременността вашето тегло е нормално, като изчислите индекса на телесното си тегло (ИТТ). За целта разделете теглото си в кг на квадрата на височината си в м. Вашият ИТТ трябва да е между 20 и 25. Пример: ако тежите 55 кг и сте висока 1.65 м, ИТТ = 55 : (1.65 х 1.65) = 20. Мастната тъкан се натрупва предимно в областта на бедрата, ханша и гърдите и, разбира се, по корема. Нейната роля е да предпазва бебето и по-късно да подпомага отделянето на кърма.

Прочетете още: За да го има моето четвърто бебе

Наддаването е по-интензивно през втория и третия триместър. Това е добре, тъй като през първия триместър се сблъсквате с проблема сутрешно гадене и тогава не ви е до храна. Ако сте с нормално тегло, през първия триместър е достатъчно да наддадете с 1—2 килограма, а при наднормено тегло до 800 грама. През втория и третия триместър наддаването е в рамките на 1—2 килограма месечно.

Мили момичета, важно е да знаета, че натрупването на прекалено много килограми или скорострелното напълняване през 9-те месеца е често срещан проблем и крие сериозни рискове за здравето ви. Забравете за израза – мама хапва за двама. Това отдавна е мит! Свръхкилограмите могат да причинят и други неприятности. Ако изходното тегло е над 87 кг и бременната наддаде повече от 13.5 кг, вероятно бебето ще е прекалено едро. Новородени с тегло над 4 кг са изложени на висок риск от усложнения.

Какво да направите когато килограмите ви се покачват бързо или стават твърде много?

  • Добре е да избягвате сладкиши, полуфабрикати и чипс – те ще помогнат за наддаването, но няма да дадат необходимите хранителни вещества на бебето.
  • Не включвайте в менюто си високовъглехидратни закуски, газирани и подсладени напитки, защото те ви зареждат с големи количества добавена захар и празни калории.
  • Намалете употребата на сол, защото ви кара да задържате вода.
  • Наред с храненето от съществено значение е да сте активни, затова вмъкнете леки тренировки в ежедневието си.

Какво да хапвате?

Препоръчваните храни през бременността:

  • Протеини, те са важни за развитие на тъканите и мозъка на бебето. Подпомагат нормалния растеж на матката и гърдите, както и увеличаването на количеството кръв в организма ви. Подходящи храни са телешко, агнешко и пилешко месо, риба, дроб, бобови храни, ядки и други.
  • Калций, важни са за баланса на течностите в организма и за изграждане на костната структура на бебето. Подходящи са млечните продукти - кисело мляко, извара, сирене, кашкавал, яйца и други.
  • Витамини и минерали, помагат на метаболитните процеси и имунната система. Благодарение на тях вие и вашето бебе ще бъдете здрави и жизнени. За да си ги набавите, включете в дневното си меню разнообразна храна богата на витамин  С, D, F, Е, витамини от група В, калций, фосфор, цинк, желязо, магнезий, калий. Попитайте следящия бременността специалист нивата на кои витамини е препоръчително да изследвате – не е изключено да имате и дефицити, затова внимавайте.

ВАЖНО! Ако кърмите, ще отслабвате с по ½ кг на месец, но ще се нуждаете от допълнителни 500 калории дневно и през това време не бива да се подлагате на диета. Непосредствено след раждането матката ви ще тежи около 900 г (колкото през бременността), но кърменето ще ускори възстановяването на размерите й отпреди зачеването.