Когато жената разбере, че е бременна, обикновено променя начина си на живот, отказва се от цигарите, алкохола и други вредни навици. Но е изправена пред нов сериозен проблем – избора на подходяща козметика и битова химия, които както показват редица изследвания, съвсем не са безобидни.

Калкулатор на бременността - провери кога е твоят термин

АКО ЧАКАТЕ БЕБЕ, ДОБРЕ Е ДА ИЗБЯГВАТЕ:

- Почистване на мебели и килимите с препарати за отстраняване на петна.

- Химическо почистване на дрехите.

- Боядисване с продукти, които имат някакъв мирис.

- Козметика и парфюмерия със синтетични аромати.

- Пасти за зъби и лосиони, съдържащи триклозан.

- Освежители за въздуха, силнодухащи средства за миене на съдове и за почистване на дома.

- Продължително използване на бои за коса, особено тези с по-трайно действие и на чиято опаковка е написано, че могат да предизвикат алергична реакция.

ЗАЛОЖЕТЕ НА ЕСТЕСТВЕНИТЕ ПРОДУКТИ

- Купувайте килими, мека мебел, пердета от естествени материи, без химична обработка или съставки, които ги правят устойчиви на петна.

- Предпочитайте дрехи, които могат да се перат и не е задължително да се носят на химическо чистене.

- Използвайте ръкавици и маска на лицето, когато ползвате препарати за почистване, и проветрявайте дълго след това стаята. Ограничете химията в бита.

Веществата, които трябва да избягват бъдещите майки, са няколко вида:

- Съставки, смущаващи функцията на ендокринните жлези. Те могат да нарушат нормалното протичане на биологичните процеси и да предизвикат неврологични, поведенчески и репродуктивни проблеми.

- Вещества, които се съхраняват в околната среда, без да се разпадат дълъг период от време.

- Елементи, които се натрупват в нашия организъм и могат да се предават и в телата на потомците ни от поколение на поколение.

Къде бременната може да попадне на потенциално опасни съставки:

Козметика и парфюмерия

По данни на ООН в света се използват около 70 хил. химикала, които всяка година се увеличават с по 1000 нови. Според Националния институт за професионална сигурност и здраве на САЩ поне 900 от използваните козметични съставки са токсични, а броят им може да е много по-голям. Редица козметични продукти съдържат канцерогени, които почти не се контролират от закона.

Прочетете още: Маникюр и гел лак през бременността

Шампоани, сапуни, дезодоранти, тоалетни води, червила съдържат консерванти и прочие добавки, предизвикващи алергични реакции, екзема, астма и куп други проблеми.

НАЙ-ГОЛЯМО БЕЗПОКОЙСТВО ПРЕДИЗВИКВАТ СЛЕДНИТЕ ВЕЩЕСТВА:

Парабени

Те са отбелязани на почти 80% от етикетите на козметични продукти. Представляват синтетични консерванти с универсално  действие и широкото им приложение се обяснява с факта, че удължават срока на годност на кремове, лосиони, гелове 6-7 пъти.

От друга страна според Women’s Environmental Network проведените изследвания показват, че парабените лесно проникват в кожата. Те имат естрогеноподобно действие и разстройват хормоналния баланс. Доказано е, че ксеноестрогените увеличават риска от рак на гърдата.

Неотдавна парабени бяха открити в ракова тъкан от млечна жлеза и това повдига сериозни въпроси за натрупването им в човешкото тяло.

Фталати

Могат да предизвикат преждевременно раждане. Освен това влияят неблагоприятно върху качеството на спермата. Установено е, че причиняват трайни увреждания на половата система у лабораторни животни, изложени на тези химикали по време на бременността и след раждането. Те също имат хормоноподобно действие, разстройват хормоналния баланс и могат да причинят или влошат рака на гърдата.

Добавят се в червила и лосиони, без това да се отбелязва върху етикетите. Козметичните компании се опитват да ни убедят, че не си струва да се тревожим за вредните химикали в  продуктите им, тъй като те се използват само върху кожата или косата. Например те твърдят, че парабените и фталатите са напълно безопасни, понеже не се абсорбират в тялото.

Още през 2000 г. учени от Центъра за контрол и предотвратяване на заболяванията в САЩ откриха изненадващо високи нива на фталати у 289 тествани доброволци. Заключението им е че вероятността от натрупване на фталати в организма е много по-висока, отколкото се предполагаше досега.

В козметичните продукти се съдържат редица други опасни химикали. Тревога предизвикват съставки като лутеин, формалдехид и въглищна смола, тъй като те имат връзка с рака. Според доклад, посветен на безопасността на козметичните препарати, една трета от тестваните продукти съдържат канцерогенни съставки. Боята за коса съдържа фенилендиамини и оцветители, които са доказано канцерогенн и водят до левкемия и миелом. За оцветяването се използват синтетични съединения, в които има арсен и олово.

Лосионите и кремовете съдържат диетаноламин и триетаналамин, които реагират с нитратите от храната, и се получават нитрозамини – мощни канцерогени, причиняващи рак на мозъка и на кръвта.

Титаниев диоксид

Много от съвременните слънцезащитни препарати съдържат този токсичен елемент, който леко прониква през кожата в лимфната система на тялото ни.

Средства за почистване

 Триклозанът е мощно оръжие срещу всякакви зарази и затова влиза в състава на най-рекламираните течни и твърди сапуни, пасти за зъби, шампоани, лосиони, овлажняващи кремове и почистващи средства. Така че с неговите странични действия може да се сблъска всеки човек, не само бременните. Той е и вещество, замърсяващо околната среда. Медици от Бостън са публикували резултати от свое изследване, в което потвърждават наличието на триклозан в много от съвременните средства за лична хигиена, който според тях предизвиква нежелани мутации на изключително опасни бактерии.

Алкилфенол етоксилат – има го в някои прахове за пране, средства за отстраняване на петна, бои за коса, миещи средства и препарати за поддържане на косата. Този елемент е известен със способността си да нарушава работата на ендокринните жлези.

Бързо изпаряващите се органични съединения се използват широко в битовата химия. Продуктите, които ги съдържат, са вредни не само при използване, но и при съхранение. Сред бързоизпаряващите се вещества са:

Туолен – той се свързва с риск от раждане на дете с неврологични разстройства и проблеми в развитието.

Ксиленът – може да предизвика вродени дефекти, съдържа се в повечето аерозоли и освежители на въздуха.

Текст: Драгомира Иванова