През бременността ноктите ви растат по-бързо от обичайното, което определено си е повод за добро настроение. Грижата за тях е важна, всички знаем, че ноктите трябва по най-предпазлив начин да се освобождават от нечистотии и умъртвените нокътни кожички. По-честото им намазване с мазнина е благоприятно, защото по този начин се избягва втвърдяването на кожичките. За да бъдат ноктите ви здрави, гладки и хубави, масажирайте всяка вечер корена им с малко крем или масло за ръце, а краищата  намазвайте с втвърдител за нокти, ако са прекалено меки. Чупещите се нокти могат да бъдат признак за дефицит на калций, което, разбира се, се компенсира с прием на подходящи добавки. Това може да направите след консултация с лекар - NB! Ноктите подобряват здравината и гланца си, когато се консумират храни богати на протеини и витамини. 

Безопасно ли е да си направите маникюр или педикюр по време на бременност?

Да, по принцип е безопасно да правите маникюр и педикюр по време на бременност. Въпреки това, че лакът за нокти и изкуствените нокти са съставени от химични съединения, проведени проучвания потвърждават, тяхната безопасност по време на бременност. Нашият съвет е, ако все пак се притеснявате, имате рискова бременност или трудно зачеване, да намерите бранд, който работи изцяло с натурални по състав продукти – такива съществуват, така че – горе главата, дами!

Прочетете още: Кои са 10-те най-токсични съставки в нашата козметика

Ако се грижите за маникюра си у дома и залагате на обикновен лак, трябва да знаете, че някои лакове могат да съдържат формалдехид и други вредни вещества, които водят до главоболие, гадене и влияят негативно на ендокринната система. Важно е да сте информирани, че формалдехидът се използва като консервант и втвърдява консистенцията на лаковете, действа антибактериално, но тази съставка е определена като канцерогенна от Националната Програма по Токсикология в САЩ. Излагането на големи дози формалдехид във въздуха, под формата на изпарения, може да причини, кръвоизлив от носа, както и световъртеж, астма и в редки случаи ракови заболявания. Не е препоръчително, да се използва при бременност. Хей, сега е моментът да прегледате продуктите си за красота!

Прочетете още: Необикновената история на братовчедките Нина и ВаНина

Кое е най доброто за вас? Потърсете марки лакове за нокти на водна основа и нетоксични съставки.

Какво трябва да знаете за гел лака през бременността и колко безопасен е той?

Основните химикали, използвани в гел лаковете, са метакрилатен мономер. Той е съставка на различни видове лакове, повечето от които са напълно безопасни за употреба. Има обаче определен тип, който трябва да се избягва. Този тип се нарича метилметакрилатен мономер (ММА). Независимо дали сте бременна или не, този вид мономер няма място в несесера ви. Тази съставка може да предизвика дразнене на кожата, белите дробове и очите, също може да бъде източник на алергични реакции. Толуол е друга съставка от вида разтворител, чието изпарение би могло да бъде токсично и да предизвика неврологични проблеми, повръщане – според изследвания и тестове, не се препоръчва по време на бременност.

Прочетете още: Защо е толкова важно да имаме второ дете

При посещение на салона за красота за смяна на гел лак се уверете, какви лакове се използват, задавайки конкретни въпроси на маникюристката – кои са химикалите, които се съдържат в лаковете. Бъдете внимателни с миризмите, свързани с гел лаковете, при нанасяне и по време на втърдяване, защото те могат да ви причинят гадене и то най-вече, когато страдате от сутрешно неразположение. Уверете се, че помещението е добре проветрено или изчакайте, докато състоянието ви се подобри, преди да продължите с процедурата.

Не е изключено през бременността кожата ви да бъде по-чувствителна и след нанасяне на гел лак да има реакция под формата на гъбична инфекция около ноктите. Ако забележите, че ноктите се лющят и чупят лесно, докато имате гел лак, може би е време да ги оставите известно време без маникюр, за да се възстановят. Тази реакция би могла да се прояви и поради дехидратация на нокътната плочка.

Колко дълго трае гел лакът?

Маникюр, направен с гел лак може да издържи от две до четири седмици. Това е едно от предимствата, ако работите през бременността или просто искате да се освежите за семейната ваканция.

Ако забележите, че гел лакът започва да се отлепва, в никакъв случай не го дърпайте, за да го махнете от ноктите. Когато усетите или видите отслояване, е редно с ножичка да го изрежете или да действате с подходяща пила, която ще тушира положението. Бъдете внимателни да не изпилите естествения нокът, след това може да поставите обикновен безцветен лак, за да запечатате частично отворения край, за да не влизат вода и микроби. При тези обстоятелства най-препоръчително е да посетите салона за красота, където да оправят нокътя, ако все още ви е далече времето за смяна на целия гел лак. Помнете – всяко непрофесионално отстраняване на гел лака, по един или друг начин, нарушава целостта на естествения нокът, което води до увреждане, след това задържането на новия гел лак да става по-трудно.

Опасни ли са UV лампите, когато поставяме гел лак на ноктите си?

В последните години гел технологиите са преминали към LED втвърдяване, което няма страничните ефекти на UV лъчите върху кожата и ноктите ви. Въпреки това, ако използвате UV лампа, е подходящо преди това да намажете ръцете си със слънцезащитен крем.

 

Текст: Milenita May