Вкусът към изобразителното изкуство може да се развие от много ранна възраст, смятат учени, които установиха, че бебета на четири месеца могат да проявяват предпочитания към художествени творби, съобщи ДПА/Пи Ей мидия, цитирани от БТА.

Когато са показани пейзажи, дело на Винсент ван Гог, психолози от университета на Съсекс установяват, че малките деца и възрастните хора харесват повече едни и същи творби, като най-популярна се оказва тази, на която са изобразени зелени стъбла на царевица.

Проучване сочи, че химикалите в продуктите за лична хигиена водят до преждевременно раждане

Изследователите констатират също, че бебетата харесват картини, които имат повече ръбове – като тези с листа или клони, както и извити линии.

Заключенията им са публикувани в изданието "Джърнъл ъв визъж". Учените са на мнение, че някои аспекти на предпочитанията към изобразително изкуство може да са заложени от ранна възраст.

"Беше прекрасно да открием, че реагират на основните градивни елементи на картините - ръбове и цветове. Те могат да обяснят до голяма степен защо бебетата се заглеждат, а възрастните харесват определени произведения на изкуството", казва водещият автор на проучването Филип Макадамс от университета на Съсекс.

Първа среща на роднините с бебето - кога и как?

"Изглежда, че нашето проучване също така идентифицира естетични предпочитания на зрелите хора, които могат да бъдат проследени до сензорни пристрастия в ранна детска възраст", допълва той. "Нашите открития показват, че зрителните системи и одобрение на бебетата са по-сложни, отколкото се смята".

Източник: https://www.24chasa.bg/