Според българската народна традиция даването на име на дете е един от най-големите празници в живота на човека. В обичаите и обредите около това събитие по изключително сложен и интересен начин са преплетени останки от древни езически вярвания, облечени в “дрехата” на православната религия.

Най-харесваните имена за момичета

В миналото кръщението на дете се е извършвало в първите 40 дни от раждането. То се е правело винаги в неделя или в деня на някой голям християнски празник.

 ИМЕННИК - имена за момчета и момичета

Ако детето е болнаво, кръщавали го в деня на раждането му поради страха да не умре некръстено. Днес според предпочитанията на родителите кръщенето се прави, щом детето навърши шест месеца, една година или даже по-късно. Могат да се кръщават и възрастни.

Най-харесваните имена за момчета

Не са редки и случаите, при които се прибягва до ритуала, защото мъжът или жената иска да сключи църковен брак, а за него се изисква свидетелство за свето кръщение.

Библейски имена за момичета

В настоящата статия обаче обръщаме внимание на женските имена с три букви, които са все по-популярни сред родителите:

Ава - означава "живот" или "вода".
Беа - е къса форма на името Беатрис, което означава "благодатна".
Гия - има няколко възможни произхода, включително "Божия да" или "призрачна".
Ева - произлиза от думата "живот" и има смисъл "живот".
Зоя - означава "живот" или "животворен".
Ида - произлиза от гръцкото име Идиа, което означава "работница".
Кая - означава "чиста" или "чистота".
Леа - има множество възможни произходи и значени, включително "лъвица", "универсална", "смелост".
Мая - произлиза от името на римската богиня Мая, която охранявала растителността и фертилността.
Рая - произлиза от санскритската дума "рея", което означава "блаженство".
Сия - означава "блясък" или "сияние".
Тия - има множество възможни произходи и значени, включително "дар", "Бог е милостив", "мир".
Фая - означава "вярна" или "заслужаваща доверие".
Деа – идва от латинското ,,богиня‘‘. Всяка дама, носеща името Деа, празнува имен ден на 24 юни. Това е Еньовден според църковния календар.
Теа -  произлиза от гръцкото име "Thea", което означава "божество" или "божествена". То може да има и други езикови корени и значение, в зависимост от културните традиции и езиковите контексти. В някои култури Теа може да се свързва със символиката на чая и да има значение "чая", докато в други може да се свързва с природата и да има значение "жива" или "жизнена". Обикновено, името Теа се свързва с характеристики като интелигентност, красота и духовност. Хората, които носят това име, обикновено са търсещи знания и имат високо развита интуиция.
Ана - кратка форма на името Анна или Хана и има различни езикови произходи и значение в зависимост от културния контекст. В някои култури, като например на латинската, Ана се смята за кратко име на Анна и се свързва с думата "милост", "милосърдие" или "милостива". В други култури, като например на арабската, Хана е женско име, което означава "красива", "изящна" или "нежна". В библейската традиция името Ана или Хана е свързано с героини като майката на Самуил, която е била благословена да роди сина, след като се молила на Бога. Така че -- Ана е красиво женско име, което се асоциира с милост и красота в много култури.