Упражнения на Кегел подобряват мускулния тонус на тазовите органи

Уринарната инконтиненция или неволното изпускане по малка нужда не е „приоритет” само на възрастните дами. То засяга над 200 млн. жени по света. Според световната статистика проблемът се среща при 25% от жените във възрастта 14-21 г., 44-57% от дамите в средна възраст и до 75% от тези над 75 г. Някои приемат проблема като “нормална” част от стареенето. Проблемът се появява често при жените след раждане. „Едно раждане може да окаже травматично въздействие върху таза и тазовото дъно на жената. Не е необходимо да е било изключително травматично раждане, но то може да даде своите последствия, заради които в един етап да се стигне до невъзможност за задръжка и неволево изпускане“, казва д-р Наталия Петракиева, акушер-гинеколог в СБАЛАГ “Майчин дом”.

Еднояйчни близначки родиха в един и същи ден

По думите на лекарката, за да се установи точното състояние се прави физикален преглед - гинекологичен, който дава информация за състоянието на гениталиите на жената и проблеми, които биха довели до инконтиненция. Това се съчетава и с функционален преглед, като най-елементарното е стрес тест - караме пациентката да кашля, да киха и наблюдаваме ще има ли изтичане на урина през външния отвор на уретрата. След физикалните ни методи следва и всичко останало - ултразвукови методи, с които можем да определим анатомичното положение на уретрата и ако отречем анатомичен субстракт, проследяваме функцията на органа чрез уродинамично изследване“.

Специалистката обяснява, че съвременната медицина предлага не само хирургични методи, но и множество неинвазивни терапевтични подходи. Отново обаче зависи много от причината за инконтиненцията и нейната тежест. При една лека стрес инконтиненция преспокойно може да се започне с елементарни упражнения, които дори жената може да прави сама вкъщи. Наричат се упражнения на Кегел и са разработени много отдавна. Целта на тези упражнения е да се повлияе на мускулния тонус на тазовото дъно и оттам да се подобри общото положение и функция на тазовите органи. При над 40% от жените с лека инконтиненция симптомите изчезват. При 50% от другите пък има подобрение в симптоматиката.

Има възможност и лекарите да ориентират пациентката как точно да изпълнява упражненията или да заместят ролята на жената в тренирането на тези мускули чрез електростимулация например. Това може да стане и с електромагнитна стимулация. „Да не говорим, че вече има и съвсем малки такива устройства, които могат да се поставят и влагалищно, и вулварно. Дори имат апликейшъни за мобилните телефони на жените и през тях те могат да ги контролират и да си проследяват състоянието“.

За този проблем психоложката Моника Балаян препоръчва китайското упражнение „Бяла тигрица, нефритен дракон“. „То нормализира хормоналния фон, облекчава протичането на климакса, възпалителни процеси на пикочно-половата система – пикочен мехур, цистити, уретрити, миома, простатит, аденома, ранички, полипи и т.н. Уникалността на тази техника е в това, че тя възвръща не само здравето, но и младостта – от 5 до 15 години при системно, правилно изпълнение. Препоръчвам го на всички жени. Докато го правите, стягате мускулите на влагалището и отпускате. След това към упражнението се включва и анусът – стягат се анусът и влагалището. След което се добавя и дишане – прави се вдишване, стягане, издишване, отпускане и така 50 пъти всеки ден. Когато стане по-лесно за правене, може да го правите и по сто пъти на ден. Това упражнение активизира долната част на корема и половите функции“, казва психоложката.

Според енергийната медицина в Малайзия

Правете 36 клека на ден

Когато се появи такъв проблем пациентът се третира холистично. Правят се биоенергийни упражнения, дишане и визуализация, терапия на първа, втора и трета чакра с кристали под ръководството на терапевт. Добре е кристалотерапевт да пречисти, програмира и енергизира малки кристали черен турмалин, планински кристал и розов кварц специално за пациента и да се поставят във вода. Може да се добавят и зелен фантом и гарнет. Купата с водата и кристалите трябва да престои един час на сутрешно слънце, след което водата се пие. От полза ще е да се използва специална огърлица или гривна с кристали. Тя ще помогне на чакрите, свързани със здравословния проблем като свърже енергията на камъните с тази на пациента, както и с енергията на Вселената. Кристалите трябва да са специално заредени, за да променят вибрациите на тази област, в която има проблем, да я балансират и това да доведе до подобряване на състоянието. Камъните не могат просто да се купят от магазина и да притежават лечебни свойства.

Препоръчват се и по 36 клека на ден, като при клякане ръцете се вдигат напред на 90 градуса от тялото, с дланите нагоре, а при изправяне дланите се обръщат надолу и ръцете се прибират до тялото.  

Да сбъднеш мечтата си за трето дете след 40-годишна възраст

Застанали прави, може да затворите очи и да си представите как с движение на ръцете повдигате коремните си органи.

Според Аюрведа

Самомасажът със сусамово масло възвръща еластичността

При ежедневния сутрешен самомасаж на цялото тяло със сусамово масло се масажира и мястото, откъдето жените уринират (отвор на уретера). Така се възвръща еластичността, която се смята, че с годините намалява. Добре е с пръст да се омазни и влагалището. Пълното оздравяване обаче може да отнеме до 3 години.

Важно е редовно да се освобождава дебелото черво, защото в тази област е енергията, свързана с уринирането и ходенето по голяма нужда, която не бива да застоява, а да се освободи и да циркулира в организма.

Препоръчват се ежедневни упражнения за стягане и отпускане на ануса и влагалищните мускули (все едно ви се пишка и се стискате, след което отпускате мускулите).

Текст - Драгомира Иванова

 

Следете нашите новини и интересни истории на страницата ни във Фейсбук

Гледайте полезни лекции за родители в YоuTube канала ни

Не пропускайте новия ни брой

Последвайте "9 месеца" в Instagram