„Когато жената разбере, че е бременна е важно тя да знае, че има неща, които трябва да спазва за по-лесна бременност и раждане. Бременността не е заболяване и жената не е необходимо да се чувства или да бъде третирана като болна. Ако бременността протича нормално, бъдещата жена би могла да върши всички свой дела и ангажименти без да се претоварва”, казва аюрведа специалистът Ивалин Иванов. Той практикува Аюрведа от години. Завършил е интензивно, целодневно обучение и клас за напреднали в колежа по Аюрведа в Австралия с проф. Джейсън Чандлър. Заедно със съпругата си Вержиния практикуват близо 13 години класическа Аюрведа. Основават „Домът на Аюрведа” в китното българско селце Малоградец, разположено в полите на Стара Планина. В практиката си се придържа към автентичните аюрведични практики и се стреми да следва това, което е научил от учителя си. Казва, че всеки, отворен към света на древното познание и мъдрост, може да се почувства по-добре и да постигне както телесно, така и духовно здраве.

В „Домът на Аюрведа“ помагат предимно на млади двойки желаещи да заченат, да си родят и отгледат здрави българчета. Казват, че аюрведичното познание дава възможност да си помагаме с правилен начин на живот, прочиствания и хранене. Тяхната истинска цел е да предадат знания, работещи практики и оздравителна енергия.

Една от най-важните препоръки на Ивалин Иванов е да се прави самомасаж на цялото тяло със зехтин. Погрешно е да се търси сусамово олио, смята той. „Сусамовото олио е подходящо за индийците. Тяхната кожа, техният  метаболизъм, тяхната усвояемост на сусамовото олио е различна от тази на българина и на европееца изобщо. Ние не можем да усвояваме добре сусамовото олио. Добре е да се знае, че за масаж и за самомасаж в Аюрведа се използва олио от черен сусам, това не е черен кимион, а черен сусам. Семето му е черно и е съвсем различно като аромат и като свойства от белия сусам. Белият се използва за готвене, а черният, който има много натрапчив тежък аромат, дори неприятен, се използва за масаж.

За нашите тела и за нашата кожа е подходящ зехтинът. И в Аюрведа е записано, че ако олио от черен сусам не е налично по вашите земи, използвайте зехтин.  Жената и мъжът трябва ежедневно да се самомасажират с няколко капки горещ зехтин. Целта е да се балансира Вата доша и да се хармонизират енергиите и процесите в тялото. Самомасажът е полезен за всички хора и всички възрасти, но е абсолютно необходим в процеса на подготовка на зачеване и по време на бременността и кърменето”.

За да има добра бременност и леко раждане е важно, жената да полага усилия да поддържа Вата доша балансирана през целия период на бременност, най-вече през последните месеци, за да се гарантира успешно естествено раждане.

Това включва следните грижи:

  • Приемане силни и балансирани храни, които дават достатъчно енергия и хранителни вещества – в никакъв случай да не се пропускат трите основни хранения за деня и да се вмъкнат още 2 допълнителни (към 10 и към 15 часа), които да включват нещо сладко (домашен сладкиш, кексчета, мляко с ориз или морковена халва), или само плодове (ябълки, круши, праскови, кайсии, сливи). Важно е да се знае, че плодовете не се комбинират с нищо друго и е важно да се ядат индивидуално.
  • Към обяда и вечерята е хубаво да се добавя допълнително масло Гии, което да помогне на тъканите да се възстановят и да станат по-гъвкави.
  • Вечер жената е хубаво да си ляга не по-късно от 21:00 ч., а сутрин да става към 6:00 ч., за да може да направи сутрешната си медитация-молитва.
  • Сексът по време на бременност е абсолютно забранен. Сексът във всяка негова форма изкарва Вата доша извън баланс и изразходва много важна за жената жизнена енергия (Оджас). Тя ѝ е дадена от Вселената за създаването на новия живот. Колкото и хормонална да се чувства, жената трябва да осъзнае, че тази сексуална енергия не е за нея да изразходва по никакъв начин, включително мастурбация.
  • Пътуването също трябва да се избягва, особено пътуване със самолет, тъй като това автоматично изкарва Вата доша силно извън баланс.
  • Ултразвук или сканирания на видеозон трябва да са само в краен случай.
  • Добре е жената да приема допълнително Чаванпраш (Аюрведичен мармалад) или Флорадикс, като допълнителен източник на витамини и минерали, лесни за усвояване от организма.
  • Дрехите на жената трябва да са удобни, светли и от естествени материали. Дънки и панталони не се препоръчват.
  • Стресът и срещите с „енергийни вампири“ трябва да се избягват на всяка цена – дори това да са ваши близки, приятели или колеги. Намерете начини да ги пропускате.
  • Последният месец на бременността трябва да се приема Гии по 1 с.л. на всяко ядене, като допълнение в храната която вече е сготвена с Гии. Това много подпомага раждането.

Как се приготвя маслото Гии?

Сложете 1 кг висококачествено, неосолено краве масло, най-добре домашно, в тенджера с дебело дъно и гответе на слаб огън, без да покривате с капак. Докато се готви, Гито ще започне да се пени, а на дъното ще се образуват малки топчета от отделящия се белтък. Разбърквайте го често, тъй като може лесно да загори. След известно време ще се избистри и ще придобие приятен кехлибарен цвят. Течността ще спре да бълбука и това е знак, че е готово. Оставете да се поохлади леко и го прецедете в стъклен съд. Белтъците, които останат в цедката, могат да се смесят с малко кафява захар и да се хапнат като десерт. От 1 кг масло се получава към 800 мл чисто масло. Гии може да се съхранява в кухненския шкаф, когато е добре затворено и няма нужда да се държи в хладилник. С времето подобрява качествата си и практически няма срок на годност. Гии е силно сатвична храна и е подходяща за ежедневна употреба. Тъй като то не променя свойствата си при нагряване, това го прави идеална мазнина за всякакъв тип готвене.

Текст: Драгомора Иванова