Бебето става все по-готово за извънутробния живот. Главата и тялото му са в пропорции, почти съответни на тези на новороденото. Нервната система продължава развитието си, като увеличава размерите си и броя на връзките между отделните нервни клетки, образувайки мрежи от неврони.

Централната нервна система вече може да контролира примитивното дишане и телесната температура.

Мозъкът и белият дроб са органите, които продължават да се развиват до края на бременността. 

Бебешката кожа, която до този период изглежда сбръчкана, започва постепенно да се изглажда. Това се дължи на натрупването на мастна тъкан. За разлика от кафявата мастна тъкан, която се образува по-рано в ембрионалното развитие и служи за регулация на телесната температура, бялата мастна тъкан функционира като източник на енергия. 

През този период очните ябълки на бебето могат да се движат и то скоро ще може да проследява мигаща светлина. При някои бебета от мъжки пол тестисите не са завършили развитието си и продължават да се спускат надолу към скротума. Пикочната система функционира и бебето отделя около половин литър урина в околоплодната течност. Костният мозък е в състояние да произвежда еритроцити, които ще служат на бебето след раждане за пренос на кислород и за отстраняване на вредните газове. В 29-ата г.с. бебето е 1150 г и е дълго около 35 см. Структурите на бебешкия мозък и нерви са изградени и готови за функциониране. Ако в този период се роди плод, който тежи 1500–2000 г, може да оживее, но вероятно ще прекара респираторен дистрес, по-трудна адаптация и стабилизация на терморегулацията и на въглехидратната обмяна, може да има и проблеми с храненето и др.

От 29-ата г.с. правете масаж на перинеума и упражнения за тазовото дъно, за да се избегнат разкъсвания по време на раждането.
 Ако внезапно ви прилошее или ви се завие свят, седнете с наведена глава и изчакайте, докато усетите, че сте по-добре. И не забравяйте да пиете повече течности.

По-често лягайте в ляво странично положение. В тази поза обменът на кислород и хранителни вещества през плацентата от вас към плода е най-добър.
 Увеличената матка измества центъра на тежестта ви, което е причина за болките в кръста и в гърба. Тези оплаквания ще се облекчат, ако спите с възглавница под корема или между краката.
Може да забележите изтичане на коластра (жълтеникава течност) от гърдите, което предшества образуването на кърма след раждането. Не я изстисквайте!

Старайте се да пиете много течности, движете се умерено, но и не забравяйте почивката и съня. Когато седите, повдигайте краката си. Яжте повече плодове и зеленчуци – по възможност сезонни.

Време е да подготвите чантата с вещите за болницата или поне да имате подробен списък какво ще съдържа тя.

Често ли мислите за раждането? Секцио или нормално – понякога жените имат готов отговор, друг път се осланят единствено на лекарската преценка. Мит е, че раждането с операция е по-безопасно. Данните обаче показват, че т.нар. респираторен дистрес синдром при бебетата, родени със секцио, се среща почти двойно по-често, отколкото при бебетата, родени по вагинален път. Причината е, че при естествения родилен процес бебето преживява известен стрес, но той е здравословен, тъй като подготвя дихателната му система за външната среда. Това липсва при бебето, родено с операция – то изведнъж стресово попада в новата среда извън майчината утроба.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

Ако се страхувате от болката при влагалищно раждане, имайте предвид, че цезаровото сечение не е единственият начин да родите без болка, има много ефикасни варианти за облекчаване на болката при нормално раждане. 

Ако се притеснявате от последствията при влагалищното раждане – износване на малкия таз например или разкъсване, или отпускане на мускулите на влагалището, не забравяйте, че редовните упражнения за мускулите на дъното на малкия таз (упражненията на Кегел), значително намаляват риска от тези последствия. Нещо повече – вероятността влагалищното раждане да ви създаде проблем с уринирането (неволно изпускане на урина например) не е по-голяма, отколкото при цезаровото сечение (следователно маршрутът, по който излиза бебето, не се отразява върху вероятността да изпускате урина след раждането). 

Ако се надявате да родите в удобен за вас момент, непременно вземете предвид по-дългото време за възстановяване и по-дългия престой в болницата, както и увеличения риск за вас и за бебето ви, ако изберете цезарово сечение.

Някои от симптомите, които може да изпитате, са:

Запек: Ако храносмилането ви е забавено, трябва да консумирате повече фибри (влакнини). Пълнозърнестият хляб, кафявият ориз, лещата, овесените ядки и трици са добри източници, както и плодовете и зеленчуците, особено броколите, аспержите, нектарините и сливите. Някои плодове – ябълките, крушите и кайсиите, оказват двойно въздействие. Те едновременно доставят фибри и захари, които действат слабо лаксативно (слабително). В случай че приемате желязо под формата на таблетки срещу анемия, особено важно е да увеличите консумацията на фибри, тъй като желязото може да предизвика запек. Не прекалявайте с кафето и с черния чай. Те съдържат кофеин, който може да доведе до запек, а освен това и до възбуждане на бебето.

Мигрена: През бременността някои жени получават мигрена за първи път, други пък необяснимо защо завинаги се отървават от нея. Увеличеното кръвоснабдяване през 9-те месеца може да окаже силен натиск върху кръвоносните съдове и това да доведе до мигрената. Допълнителни фактори са голяма умора, преуморени очи, дехидратация, глад или резки климатични промени.

Хемороиди: Да, те са един от страничните ефекти на бременността, които всяка майка би желала да избегне. Но за разлика от наддаването на тегло например, хемороидите по-трудно се поддават на нашите усилия. Борбaта с тях е чрез посочената диета, както и с различни омекотяващи фекалиите препарати, които обаче могат да се използват само след консултация с акушер-гинеколог. Облекчаващо състоянието е и посещение на тоалетната в клекнало положение или с допълнително столче за краката. Движението и леките до умерени физически упражнения също влияят добре. Препоръчителни са и упражненията за стягане на тазовото дъно.

Липса на добра памет: Поемете си дъх. Престанете да се юркате, сякаш оцеляването на света зависи от вас. Ако редовно почивате, ще изчистите ума си от всички притеснения и спокойно ще подредите приоритетите си. Водете си бележки. Не е нужно да запомняте всичко. Купете си малък симпатичен бележник и в него записвайте онова, което трябва да свършите, или нещата, които често забравяте. Всяка сутрин може да си попълвате списъка „какво трябва да направя”. Спете повече. Когато сте уморена, концентрацията ви намалява. В случай че е възможно, опитайте да поспивате поне 20 минути. Това ще възвърне концентрацията ви.

Бърз растеж на ноктите: Повече хранителни вещества могат да достигнат и до ноктите. Някои бременни се радват на по-здрави и по-бързо растящи нокти.

Киселини: Обикновено киселините се появяват след второто тримесечие на бременността. Матката нараства, теглото на жената се увеличава, диафрагмата се повдига. Доказано е, че разхлабването на долния пръстен на хранопровода се получава поради хормоналното преустройство и поради чисто анатомични причини. В резултат киселите стомашни сокове преминават към хранопровода, започват да дразнят лигавицата му и се появява усещане за връщане на храна, за киселини. С доказан ефект в профилактиката срещу киселините са храненето с по-малки порции, но по-начесто, междинните закуски между основните три хранения за деня; спането на по-висока възглавница, избягването на пикантните храни, носенето на по-широки дрехи. Много важно е и да не се яде късно вечер.

Абонирайте се за канала на списание "9 месеца" в YouTube - там ви очакват разнообразни и полезни лекции със специалисти за родители: