Всяка втора бъдеща майка страда от гадене и повръщане, сочи статистиката. Ако вие сте една от тях, със сигурност сте опитвали какво ли не, за да се отървете от неприятното усещане. Досадно е да се чувствате уморена, отпаднала и постоянно изтощена. Ако пък към това се прибави и отвращението към любимия мъж, към любимите миризми и най-вече към любимите храни, тогава със сигурност 9-те месеца ще ви се видят истински ад. Понякога обикновените бисквити не помагат. За щастие има още редица неща, които може да направите, за да преборите сутрешното неразположение.


Носете стягащ ластичен колан. Поставете го под коремчето си. Така той ще притиска онези специални точки на гърба, в които се събира най-много напрежение. Коланът ще ви масажира нежно, докато се движите. Така постепенно гаденето ще изчезне. Всеки път, когато усетите, че имате пристъп за повръщане, помолете партньора си да натисне за 10 секунди на около 3 см над кръста. Това е стара китайска техника, която винаги работи.

Хапчетата помагат. Не става въпрос да пиете антибиотици. Мултивитамините обаче ще ви помогнат да преодолеете неразположението на организма. Цинкът и витамин В6 са много полезни през първите месеци на бременността. Може да ги вземате отделно или в съчетание с други витамини и минерали. Попитайте лекаря си кои са най-подходящи за вас.
Време е за музика. Колкото и да не ви се вярва, слушането на музика помага, за да потиснете сигналите между мозъка и червата. Английски проучвания показват, че в 90% от случаите нежните звуци отстраняват гаденето и повръщането. Започнете всяка сутрин с приятна, релаксираща музика. Може би това е вашата тайна.

Вземете си питие. Бира? Съвсем не. Може да опитате чай от мента или джинджифил. И двете ще подобрят дъха ви рано сутрин и ще преборят преобръщането на стомаха ви.
Водете си дневник. Записвайте кога се чувствате най-добре и кога имате пристъпи на гадене. Така ще сте наясно за времето, когато може да хапвате спокойно, без да се притеснявате, че храната ще отиде в тоалетната. Записвайте и нещата, които правите през деня – дейностите, ястията, срещите с приятели. Това ще ви помогне да разберете причините за неразположенията ви и по-лесно ще ги избягвате.
Опитайте с акупунктура. Според последни проучвания този древен метод облекчава сутрешните страдания. В съчетание с акупресура резултатите са още по-добри.
Помощ от оцета. Ако гаденето е най-силно сутрин, разбъркайте няколко чаени лъжички ябълков оцет в топла вода и го изпийте. Може да не е най-доброто начало за деня, но действието му е вълшебно.
Разходка за ободряване. Леките упражнения ще намалят болките в мускулите и ще ви тонизират. Според американски проучвания през първите месеци на бременността тялото ви има нужда от повече движение. Не оставайте в леглото, за да мързелувате. Вземете си почивен ден и се разхождайте в парка. Чистият въздух ще ви се отрази добре.
Хомеопатията не е за пренебрегване. Посъветвайте се със специалист хомеопат дали не може да ви предпише хомеопатично лекарство. Някои от тези лекарства се приемат дълго, преди да подействат.
Ухание в дома. Купете си ароматизатор за дома или сложете малки торбички с ухание на лимон или портокал. Те ще потиснат по-силните миризми, които често са причина за гаденето.
В дълбините на чантата. Винаги когато излизане навън носете със себе си малка бутилка минерална вода, която ще ви помогне да избегнете дехидратацията, в случай че повръщате. Пийте повече между храненията, а не по време на тях. Така водата се усвоява по-лесно от организма.
Понякога солетите също вършат работа, затова носете едно пакетче в чантата си за всеки случай. Винаги имайте под ръка и парацетамол. Той е единственото лекарство, разрешено през бременността. Все пак обаче, преди да прибегнете до него, консултирайте се с лекар. 

Невена Йорданова
акушерка