Вероятно близки и не толкова близки ви заливат със съвети как да се храните, за да родите здраво бебе. Една част от препоръките им сигурно приемате, но друга никак не се вписва във вашия стил на живот.


Запомнете едно: през 9-те месеца не е нужно коренно да променяте навиците си на хранене. Не се отказвайте и от всичко онова, което обичате, само защото някой ви е посъветвал да го направите.

Ритъмът на ежедневието ви преди зачеването сигурно не ви е давал възможност да се храните по правилата на диетолозите. Сега, като бъдеща майка, е добре да направите някои корекции в менюто си. Преди всичко опитайте се да въведете малко ред в хаотичното похапване. С малко старание можете да се храните така, че да осигурявате и на себе си, и на бебето всички необходими вещества. Прочетете съветите ни как да стане това.

Вегетарианка съм и не обичам риба
Догмата. Незаменимите мастни киселини в рибата са жизненоважни за развитието на мозъка и очите на бебето, особено през последното тримесечие на бременността.


Алтернативата. Похапвайте бадеми, орехи, соя, сусам, слънчогледови и тиквени семки. Ако не ядете месо, възможно е да страдате от недостиг на желязо и витамин B12, поради което е добре да консумирате пълнозърнест хляб, тъмнозелени зеленчуци или някои хранителни добавки, препоръчани от лекаря ви.

Вечер хапвам нещо набързо
Догмата. Бебето се нуждае от витамини и минерални соли, затова вечерята трябва да е разнообразна.
Алтернативата. Можете да ядете готови или полуготови храни, например пица със зеленчуци (чушки, царевица, спанак, домати). Ако предпочитате китайската кухня, поръчайте ориз със зеленчуци, но избягвайте твърде пикантните гозби, които могат да причинят парене в хранопровода и киселини в стомаха. Стимулирайте любимия да ви приготви нещо интересно за вечеря...

Не закусвам сутрин
Догмата.<?B> Спадащите нива на кръвната захар са сериозен проблем през 9-те месеца. Закуската сутрин е важна, защото прогонва умората и осигурява тонус за деня.
Алтернативата. Пригответе си нещо вкусно и хранително. Няма нужда да сядате на масата – хапвайте го в движение, докато подготвяте тоалета си. Опитайте с банан и мляко или с някакъв плодов сок, ябълка, или с малко мед и кисело мляко, с парче пълнозърнест хляб и сирене... Добре е срещу запека да изядете няколко сушени сливи или кайсии. Ако сутрин времето не ви стига, пригответе нещо от вечерта и го сложете в хладилника.

Ядат ми се само бисквити
Догмата. Ако се ръководите от правилото да ядете за двама, грешите. За да нахраните себе си и бебето, през последното тримесечие дневно се нуждаете допълнително само от 200 калории. Това всъщност са две филии пълнозърнест хляб с масло. С други думи, не се тъпчете с повече бисквити, отколкото през всеки останал период от живота си.
Алтернативата. Няколко бисквити на ден няма да ви навредят, особено ако те са по-малко калорични (опитайте приготвените с овесени ядки).

Гади ми се и не мога да мисля за храна
Догмата. Гладът може да засили сутрешното гадене, затова закуската и честото похапване през деня са много важни.
Алтернативата. Ако ядете по-малко, докато страдате от гадене, няма да застрашите сериозно здравето на бебето. Организмът е в състояние да мобилизира резервите си, за да не гладува плодът. Имайте едно наум, че по-добре е стомахът да не е празен, затова ако ставате през нощта, хапнете ½ банан. Ако изпитвате глад, направете си сандвич с препечена филия, изяжте няколко бисквити или солети и пийте чай от джинджифил. Успокоявайте се с мисълта, че към 14-ата гестационна седмица позивите за повръщане изчезват.

Не понасям млечни продукти
Догмата. Прясното и киселото мляко, сиренето съдържат калций и хранителни вещества, нужни за растежа на костите и зъбите на бебето.
Алтернативата. Много други храни също са богати на калций, така че може да ги включвате в менюто си. Сред тях са зеленият фасул, сардините, бадемите. Пийте и обогатен с калций плодов сок или соево мляко.

Обядвам, ако успея да си купя нещо
Догмата. Вие се нуждаете от неколкократно приемане на храна всеки ден, а едва ли сандвичът от бюфета съдържа достатъчно белтъчини, калций и всички необходими витамини и минерали.
Алтернативата. Храната, която се доставя вкъщи или в офиса, също е полезна за вас. Има и прилични готови сандвичи с пълнозърнест хляб, сирене, кашкавал, пиле, салати. Важното е да са пресни! Добавете айран или плодов сок и бъдете спокойна, че не лишавате бебето си от нищо!
Не забравяйте обаче, че през 9-те месеца се нуждаете от разнообразна храна. Затова не яжте едни и същи сандвичи всеки ден! Ако два или три пъти в седмицата се чувствате изморена и хапвате каквото намерите, спокойно го правете, но в останалите дни или в края на седмицата за обяд си пригответе нещо специално.

Вредни ли са "вредните" храни?
Ако изпитвате непреодолимо желание за нещо сладко, не се безпокойте. Хапнете шоколад, но не го правете всеки ден. Шоколадът е ценен източник на желязо и се приема по-лесно от останалите желязосъдържащи хранителни добавки.
Сандвичите с нетлъсто месо (особено приготвено на скара) и със зеленчуци са богати на белтъчини.
Чипсът не е чак толкова голям враг. Чрез него си набавяте витамин С, калий, целулоза. И все пак не забравяйте, че най-здравословни са печените на фурна с растително масло картофи.
Сладоледът съдържа калций и протеини, а и вкусът му е твърде любим за бъдещите майки. Заредете хладилника с различни видове и си доставяйте удоволствие от време на време!