Към края на първата бременност кръвното налягане на Ели В. застрашително се повишава. Лекарят й решава да предизвика раждането 22 дни преди термина и тя ражда здраво бебе. Втората й бременност вече се смята за рискова поради усложненията при първата. Този път кръвното налягане на младата жена пак се повишава застрашително, но това става още през 2-рия месец на бременността. Работата на Ели е свързана с напрежение, а вкъщи тя трябва да усмирява буйното си първо дете. Лекарят й предписва пълен покой при домашни условия. Бъдещата майка е в стрес от препоръката да се остави на грижите на околните. Явно състоянието й налага да се примири...

Определянето на бременността за рискова може да доведе до доста тревоги. Това определение се прилага при жени, при които има по-висок от средния риск за усложнения през бременността или за раждане на бебе със здравни проблеми. Не се стряскайте – ако сте сред тези жени, съвсем не означава, че бременността ви няма да напредва нормално или че бебето ви няма да се роди здраво.

Кога бременността е рискова
Бременността е рискова, когато е налице хроничен здравен проблем (високо кръвно налягане, диабет...), който би могъл да засегне бъдещата майка или здравето на бебето й. Затлъстяването, заседналият живот или употребата на алкохол и дрога увреждат директно развитието и растежа на бебето и могат също да причислят бременната към рисковата група.
Понякога и при иначе здрави жени бременността може да е рискова – ако сте под 17 или над 35 год., имате наднормено тегло или очаквате близнаци (или повече от две бебета накуп). Ако имате диабет на бременността, високо кръвно налягане (прееклампсия) или плацента превиа (плацентата покрива шийката на матката) или сте имали преждевременно раждане, вие сте изложена на по-голяма заплаха през бременността и при раждането. Добрата новина е, че въпреки многото тревоги, свързани с подобни усложнения, по-малко от ¼ от тези жени трябва да се подложат на интервенция. Според специалистите възможността обикновеният кръвен тест през 15-ата гестационна седмица (г.с.) да покаже вероятността, че бебето е със синдрома на Даун, се увеличава от 1 на 250 на 1 на 100. Това не е висок риск и бременната има 99% шанс да роди нормално бебе.


В някои случаи покоят на легло (както при Ели) намалява риска от усложнения. Понякога единственият съвет, който може да получите, е да изчакате търпеливо резултата. Ако обаче целта на по-нататъшните изследвания или интервенции не ви е ясна, без притеснение питайте лекаря си.

Когато сте в групата на рисковите бременни, първо си изяснете причината за това. Колкото по-точна информация получите, толкова по-правилно решение може да вземете.
Ако продължавате да се справяте с ежедневните дейности с обичайното темпо, трудно ще намалите стреса. Понякога престоят в болницата не може да се предотврати, но проучвания показват, че покоят на легло при домашни условия, ако има помощник около вас, е по-добрата алтернатива.
Ако болничното лечение е задължително, повдигайте духа си чрез ежедневните посещения на близките, вземане на душ, слушане на хубава музика. Помага и ако обличате свое бельо и носите домашната си пижама (нощница).
За някои жени стресът през бременността може да стане дори източник на положителна мотивация. Рисковете ги карат да направят корекции на неправилния си дотогава начин на живот – да се хранят здравословно и да не пропускат посещенията при лекаря.

Приемане на неприемливото
Истината е, че предписаният покой на легло, гледането на телевизия или видео и изобщо излежаването може да ви се сторят сбъдната мечта, ако не го правите в продължение на три месеца и не ви предстоят още три… Проучвания показват, че обикновено жените с рискова бременност се чувстват разстроени от изолацията си. Освен скуката при покоя на легло, при някои може да се прояви депресия. Тя може да се лекува, но само от специалист. Самолечението не е ефективно!
За съжаление никой не може да ви обещае перфектни 9 месеца или перфектно бебе, независимо колко лека е бременността ви. При съпътстващи я рискове най-важното е да сте добре информирана и да си осигурите грижи, които ще гарантират успешен изход – за вас и за бебето.

Питайте лекаря!
Много важно е да изясните някои специфични въпроси с лекаря си.

 • Колко време ще прекарате на легло?
 • Може ли да останете вкъщи или се налага болничен престой?
 • Трябва ли да лежите на една страна, да почивате полулегнала или просто може и да седите спокойно?
 • Ще се налага ли мониториране на плода и може ли това да се прави при домашни условия?
 • Разрешено ли е да се движите за кратко през деня или трябва непрекъснато да лежите?
 • Може ли да слизате и да се качвате по стълби, да вземате душ и да си приготвяте храна?
 • Разрешено ли е да ставате до тоалетната или ще трябва да ползвате подлога?
 • Може ли да вдигате нещо по-тежко и до колко килограма са ограниченията?
 • Какво да правите при запек или усилена перисталтика?
 • Разрешено ли е да карате автомобил?
 • Сексът опасен ли е?

  Помогнете си сама
  Покоят на легло подобрява кръвоснабдяването на бъбреците (той помага на организма да произвежда повече течности), намалява натоварването на сърцето (понижава кръвното налягане) и увеличава оросяването на матката (увеличава доставката на хранителни вещества и на кислород за бебето). Покоят обаче може да се отрази зле на психичното ви състояние. За да се справите, опитайте се да приложите някои съвети.
  Обстановка. Създайте приятна среда, която ще ви помогне да прекарвате времето сама. Осигурете си в близост телефон, дистанционно устройство за телевизора и видеото, шише с минерална вода, термос с чай, леки закуски и нещо за четене.
  Хоби. Довършете делата, започнати миналата година – напишете писма на приятели и близки, продължете заниманията по френски (английски, немски…).
  Компания. Ако ви е разрешено, канете приятни гости и ги снабдете с ключ от жилището. Те обаче задължително трябва да са здрави! Помолете някого от близките да пуска пералнята и да почиства с прахосмукачката или да измива съдовете от закуската.
  Просвещавайте се за раждането. Осигурете си подходяща литература (“9 месеца”!) или видеокасети. Занимавайте се с Интернет – ако имате лаптоп, сърфирайте или чатете с други бременни във вашето положение. Това ще ви помага да преодолеете чувството на самота.
  Общувайте с детето си. Ако имате друго дете, четете му приказки в леглото, похапвайте заедно – използвайте безценното време, преди да се е родило бебето.