Много светлина, въздух, топлина – колко е хубаво през лятото да носиш бебе в корема си (две в едно!)! Удоволствието започва още с обличането – да сте бременна през лятото, означава да изберете леки дрехи, меки памучни панталони (поли, рокли) или къси фланелки, откриващи корема. И преди всичко – никакви чорапи и тежки обувки! Сега може истински да се насладите на корема си – гол или само леко покрит.


През лятото настроението е приповдигнато, но и тялото ви е изправено пред истинско предизвикателство. Ще ви посочим няколко интересни факта за бременността през летните месеци.

Как се отразява горещината на организма
През 9-те месеца количеството на кръвта се увеличава с повече от един литър, а кръвообращението се ускорява. Това води до повишаване на телесната температура с около 0.5 ºС. При големи горещини отдаването на топлина чрез потта се усилва, потенето – също. Кръвообращението се забавя, за да се намали кръвоснабдяването на периферните части на тялото. Обмяната на веществата се концентрира върху нероденото в матката, всичко останало протича с намалени обороти. Апетитът намалява, за да се спести работата на храносмилателната система. Нищо чудно, че в горещините активността ви също отслабва. Добрата новина е, че у бременните се засилва способността да трупат енергия. Достатъчни са само 2–3 по-хладни дни и умората изчезва.

Слънчевата светлина стига ли до бебето?
Около 20-ата гестационна седмица (г.с.) очите на бебето са отворени, зениците се свиват при силна светлина и се разширяват на тъмно. Не мислете, че в матката винаги е тъмно. Ако слънцето грее върху голия ви корем, за бебето е толкова светло, колкото в стая с червено-оранжеви пердета. Светлината му е достатъчна, за да протяга ръчички към пъпната връв или с очи да проследява пътя на ритащото краче. Неродените реагират различно на светлина – някои са много оживени и любопитни, други се дразнят и затварят очи. Външната топлина не влияе на бебето, тъй като температурата в утробата е постоянна.

Забавеното кръвообращение нарушава ли храненето на бебето?
Забавеното от топлината кръвообращение не нарушава храненето на бебето в утробата. Бъдещите майки интуитивно правят най-доброто – по-често полягват и вдигат краката си нависоко. В тази позиция плацентата се кръвоснабдява особено добре и “менюто” на бебето се осигурява.

Поливането на корема със студена вода стряска ли го?
Ако бебето в корема се стряска, причината не е студената вода, тъй като студът не стига до него. По-скоро внезапното тонизиране на вашето кръвообращение може да предизвика мъничето да се раздвижи.

Има ли специални грижи за тялото?
За да е освежителен сутрешният ви старт, вземете хладък душ. Студеният душ тонизира кръвообращението и след него ще се потите здравата. Ароматните душ-гелове и шампоани с мента или евкалиптово масло ще охладят приятно тялото и главата ви.
През горещите дни добре се отразява нанасянето на леки лосиони за тяло и охлаждащи гелове. Тайландките например се изстудяват с ментолова пудра. Пудрата образува филм върху кожата на тялото, който действа като климатик и телесната топлина се отделя по-равномерно.

Съвети за краката
През лятото бременните рядко са пощадени от отекли глезени и тежест в краката. Причината е, че кръвоносните съдове, които вече са разширени под влиянието на хормоните, от топлината се разширяват още повече. Вените се разтягат и кръвта по-бавно се връща към сърцето.

Какво ще ви помогне?

 • При всяка възможност вдигайте краката си нависоко. За тази цел използвайте дори кошчето за отпадъци под бюрото.
 • Правете студени обвивания на прасците. Може да използвате марлени бинтове или кърпи, потопени в 1 л леденостудена вода с добавена 1 с.л. ябълков оцет. Изцедете, увийте около прасците и вдигнете краката нависоко. След затопляне на кърпите повторете процедурата.
 • Бани на краката със студена вода. Напълнете леген с много студена вода и добавете кубчета лед. Стъпете в легена и стойте колкото издържите.

  От време на време може да прилагате и следните мерки за охлаждане:

 • Поливайте предмишниците със студена вода за няколко минути, докато се почувствате освежена. Не се подсушавайте.
 • Натривайте слепоочията, тила и гръдната кост с ароматни ледени кубчета (прибавете към водата във формичките за лед няколко капки лавандулово, ментово или лимоново масло и замразете). Кубчетата се запазват в термос за един работен ден.
 • Масажирайте леко акупунктурната точка по средата на едната вежда с кръгообразни движения на показалеца. След 30 сек повторете същото на другата вежда.

  Съвети за нощите
  Осигурете си “леден” чаршаф – сгънете чаршафа (най-добре ленен) и го сложете за 15 мин в хладилната камера или във фризера. Постелете го на леглото и бързо легнете – какво блаженство!
  Поставете влажна кърпа пред прозореца – окачете на отворения прозорец голяма мокра хавлиена кърпа. Това поне временно ще охлади стаята.