Навярно вече сте информирани за множеството изследвания, които ви предстоят през 9-те месеца. Но няма как – те носят спокойствие за здравето на бебето и за вашето здраве.


В списъка на изследванията, на които трябва да се подложите, е и измерването на кръвната захар. То е задължително, особено ако сте над 30 години, имате  високо кръвно, страдате от наднормено тегло или имате близки роднини диабетици, ако са ви поставили диагноза поликистозни яйчници или мастите в кръвта ви са с увеличени стойности. „При жените, спадащи към някоя от тези групи, рискът да развият през 9-те месеца т.нар. гестационен диабет е висок. Задължително е да им се измерва кръвната захар още в първите месеци на бременността. Ако тя е в норма – под граничната стойност от 6 ммол/л на гладно, се провежда ново измерване между 24-ата и 28-ата гестационна седмица. Тестът включва и т.нар. обременяване с глюкоза. Известно е, че гестационният диабет се проявява при 4 до 10% от бременните”, обяснява авторитетният ендокринолог и директор на медицински център „Про-Вита” доц. Владимир Христов.

Каква е причината точно бременността да отключва у някои жени захарна болест? Хормоните, произвеждани от плацентата през 9-те месеца, намаляват тъканната инсулинова чувствителност и настъпва инсулинова резистентност. „Получава се напрежение в бета клетките на панкреаса, отговорни за производството на инсулин, и се създава тенденция към болестен процес”, обяснява доц. Христов.
Жените от някои етнически групи
са по-предразположени

към гестационен диабет, например афроамериканките или индианките.
„Голяма грешка е, ако жената, развила гестационен диабет през 9-те месеца, не е наблюдавана и след края на бременността. Защото половината от тези жени

заболяват от захарна болест тип 2 в следващите 5 години след раждането.
За жалост, когато първото измерване след раждането покаже нормална стойност на кръвната захар, родилката се успокоява и забравя тревогите. Нужно обаче е в продължение на пет години тя редовно да следи нивото на този показател”, категоричен е доц. Христов. 
Ако лекарят ви постави диагноза гестационен диабет, това съвсем не е повод за паника. Навременните мерки свеждат рисковете от негативни последици за вас и за вашето бебе до минимум.
Налага се бъдещата майка да ограничи сладките и мазните храни и повече да се движи (плуване, разходки или йога за бременни). Ако това по естествен път не понижи нивото на кръвната захар,
прибягва се до инсулиново лечение
„Целта е нивото на кръвната захар да се движи в стойности под 6 ммол/л на гладно и под 7.8 ммол/л два часа след хранене”, обяснява ендокринологът.
Ако обаче високите стойности на кръвната захар останат незабелязани или неконтролирани през бременността, това крие риск от сериозни усложнения при раждането и малформации на плода. Като резултат от покаченото ниво на кръвната захар е възможно бебето в утробата да нараства с ускорено темпо и още преди да се роди, вече да е обременено от развитие на захарен диабет тип 2 и затлъстяване в по-късна възраст. 
Появата на гестационен диабет
не е категорична индикация за секцио

При много от бъдещите майки с това заболяване обаче цезаровото сечение е наложително. Сред причините е, че те често раждат бебета с тегло над 4 кг.
Принципът за добрия контрол важи не само за жените, развили диабет през бременността, но и за бременните с вроден диабет. „Препоръчвам на диабетичките бременността им да е планирана, и то в период, в който имат добри нива на кръвната захар и на гликирания хемоглобин. Много важно е да уцелят точния момент. Окуражавам инсулинозависимите жени да забременяват без притеснения. Рискът децата им да се родят с вроден диабет е малък – 1:40. По-често се унаследяват механизмите, които предизвикват диабет тип 2”, обяснява доц. Христов.

Сандра Керелезова