Бъдещите майки, които консумират риба през второто тримесечие, може да стимулират развитието на мозъка на бебето си при условие, че рибата съдържа малко живак. Учени са анкетирали млади майки за консумацията им на тази морска храна през бременността, измервали са нивото на живака в косите им и са изследвали паметта на техните бебета на 6-месечна възраст. Установено е, че сборът от точките, с които се отчита паметта на бебетата, се увеличава с четири точки за всяка седмична порция риба с ниско съдържание на живак, която майките са яли около средата на бременността си. Бебетата, в косата на чиито майки е открито по-високо съдържание на живак, обаче са показали по-нисък сбор от точки за паметта.


Повечето риби съдържат живак в малко количество, но в по-големите, като риба меч, акула и риба тон, се открива по-голямо количество от метала. Американското управление на храните и лекарствата препоръчва на бременните да консумират до 320 г седмично морски дарове с ниско съдържание на живак. Сложният въпрос обаче е как в домашни условия да се установи това съдържание...