Никак не е лесно спокойно да се изчаква, когато терминът премине. Какво може да направи очакването по-поносимо, как се познава дали бебето е добре и може ли то да се стимулира да напусне топлия басейн...
Кога е Денят – питат ви колеги, роднини, любезната продавачка в супермаркета. Кога най-после ще се отървете от огромния корем, се питате и вие, когато терминът мине и замине, а бебето още не се появява.


Теоретично отговорът е прост – дългоочакваният ден идва 280 дни след началото на последния мензес или 266 дни след зачеването. Само че лекарите не се доверяват много-много на информацията на пациентките си. Те предпочитат ехографски да измерят нероденото между 9-ата и 14-ата седмица и според големината му да определят датата на зачатието. Според съвременните специалисти пресметнатите 266 дни вече не са достоверни – през последните десетилетия проучвания показват, че естествената продължителност на бременността се е скъсила средно с два дни
На практика определеният термин е само ориентировъчен. В действителност бебетата буквално са непредсказуеми – само 4% се раждат на изчислената дата. Затова някои акушер-гинеколози се застраховат и употребяват понятието “период за раждане” вместо “термин за раждане”. Този период започва три дни преди изчислената дата и завършва една седмица след нея. Те съветват жените да не приемат толкова навътре посочения термин. Вместо да се притесняват излишно, да правят това, което им доставя удоволствие – например да ходят на кино, да се срещат с приятелки, да се отпуснат и да се наслаждават на различни удоволствия заедно с партньора.

Вероятно няма да ви е лесно да изпълните тези съвети. Мислите ви непрекъснато ще са около бебето и с всеки ден тревогата ви дали то е добре ще се засилва. Докато плацентата е в състояние да осигурява всичко необходимо на детето, няма проблеми.
След изтичане на определения период за раждане вашето състояние и състоянието на плода ще се наблюдават много внимателно и по-често. Най-късно една седмица след термина се провежда преглед, при който лекарят опипва шийката на матката, преслушва сърдечните тонове на плода, установява дали той се движи достатъчно и определя количеството на околоплодната течност.
Ако има нещо смущаващо, обикновено се пристъпва към предизвикване на раждането. Понякога това се прави и когато детето е добре, но бъдещата майка е прекалено изнервена и нетърпелива. Сигурно някоя приятелка “с опит” може да ви посъветва в тези напрегнати дни да изкачвате по-често стълби. Има по-добри начини за предизвикване на контракции. Обикновено жените се надяват раждането да започне спонтанно и започват да се вслушват в тялото си. Дали опъването в гърба не е истинска контракция? А твърдият корем? Какъв парадокс – в този период очаквате болките с нетърпение!
Вероятно разочарованието ви ще е голямо, когато се окаже, че все още родилните контракции не са настъпили. Те не се влияят като подготвителните от почивка и топла баня, а се засилват все повече, стават през все по-кратки интервали и няма опасност да не ги забележите. Какво обаче да правите, ако тези контракции не настъпват? Как да ги предизвикате?
Не прекалявайте с разходките и с изкачването по стълби, макар и това да е полезно. По-ефикасно ще е, ако се отдадете на нежности с бъдещия татко. Сексът може да предизвика контракции – нежното стимулиране на гръдните зърна води до отделяне в организма на бременната на контрахиращия матката окситоцин, а спермата съдържа простагландини, които попадат директно върху маточната шийка и също стимулират контракциите. Освен това сексът е възможно най-разтоварващото занимание в този момент. Той ще осигури и прилив на ендорфини – хормоните на щастието. Изобщо спокойствието е вълшебното средство, което може да предизвика раждането. Важна предпоставка е роднините и приятелите да се държат на дистанция. Най-добре е да не им съобщавате кога е терминът на раждането.
Процесът започва, когато и вие сте готова! Много важно е да се успокоите, че вкъщи всичко е наред (евентуално има кой да се грижи за по-голямото дете, докато сте в родилното), напълно вярвате в професионализма на лекаря или на акушерката, половинката ви ще е до вас…
Някои жени имат много лош спомен от контракциите при предишно раждане, протекло много тежко и продължително. Тези спомени са толкова силни, че не позволяват никакво отпускане. Други пък са слушали ужасяващи разкази на познати. Ако в душата ви бушуват страхове, акцентирайте върху доверието си към вашия лекар или към вашата акушерка. Вероятно от тях ще чуете думи, които ще ви мотивират: “Раждането наистина е болезнено, но не трябва да се безпокоиш. Ти си силна и ще се справиш!”

Кое предизвиква раждането?
Проф. д-р Петер Хуслайн, директор на Университетската акушерска клиника във Виена, от години е по следите на причините, които предизвикват раждането. Той отговаря на най-често задаваните въпроси от бъдещите майки.
Днес вече известно ли е как започва раждането?
Все още това не е напълно изяснено. Във всеки случай са нужни много сигнали.
Хормонални ли са тези сигнали?
До голяма степен са хормонални. В плацентата се продуцира предизвикващият контракции окситоцин, същевременно чувствителността на раждащата към това вещество се повишава. В лигавицата на матката също се образуват вещества, предизвикващи контракции, например простагландини. Освен това хипофизите на майката и на детето изпращат вещества, които водят до образуване в надбъбреците на хормона на стреса – кортизол, също предизвикващ контракции.
Вярно ли е, че бебето сигнализира, когато не е добре снабдено с необходимите вещества?
По принцип е така – в един момент снабдяването на бебето с нужните му вещества от майчиния организъм се влошава. Точно това е моментът, в който нивото на предизвикващите контракции хормони се повишава. Това е и моментът, в който бебето е толкова голямо, че все още може да се промъкне през тесния майчин таз. Природата е аранжирала процеса гениално!