Откакто бебето се настани в корема ви, често се чувствате уморена и очите ви се затварят. Искате да гледате любимия сериал, който започва към 21 ч., но половин час преди началото му вече задремвате. Каква изненада ви поднася бременността – нали преди това никога не сте заспивали преди полунощ, независимо дали сте на клуб, или вкъщи пред компютъра...

От 1-вата до 15-та седмица
Умората не прави разлика дали е ден, или нощ, 90% от бъдещите майки се чувстват отпаднали и изтощени. Причината за това са хормоните. Те буквално буйстват в организма на бъдещата майка. В кръвта на бременни, страдащи от прекомерна умора, са открити т.нар. невростероиди, производни на прогестерона, които имат сънотворно действие. А прогестеронът е хормонът, който е отговорен за спокойствието през бременността. Неговото действие е насочено предимно към матката – той отпуска мускулатурата й, предотвратява преждевременните контракции и така гарантира правилния растеж на плода. Умора и желание за сън – това са вашите постоянни спътници в този период. Странното обаче е, че почивката (дори сънят) не ви прави отпочинала. Всъщност вина за това имат и други прояви на бременността – гаденето и повръщането например.


Какво да правите.

 • Съобразявайте режима с нуждата си от сън. Лягайте си по-рано. Сега ви трябва много повече почивка, за да издържите на голямото натоварване, което ви предстои.
 • Въведете ритуал за заспиване. Отпускащите упражнения йога или масажът на партньора ще ви подействат успокояващо. Не забравяйте, че нежните докосвания на кожата галят и душата.
 • Спете в по-хладна стая. Под влияние на хормоните сега телесната ви температура е леко повишена, а и това до известна степен прогонва съня.
 • Открадвайте си следобеден сън. Той е особено важен, ако работите. Изпробвайте един трик, който колегите ви няма да забележат. Облегнете се назад на стола, затворете очи за 20-ина минути и се унесете (представяйте си как нежно сте прегърнали бебчето си).

  От 16-ата до 28-ата седмица
  Слава Богу, вече умората и гаденето постепенно изчезват, а сънят ви става по-спокоен. Сутрин се чуствате по-бодра и работоспособна. Изглежда, че оргаизмът ви все повече се адаптира към новото състояние. Коремът ви видимо пораства, но в този период 50% от бременните се чувстват пълни с енергия и са в добра кондиция. За това им помага повишеното ниво на естрогените в кръвта, които имат ободряващ ефект. Тези хормони обаче причиняват и резките промени в настроението ви. До голяма степен те подхранват съмненията ви дали сте готова за майчинството, как ще се развиват отношенията ви с партньора... Като че ли сте склонна да правите от мухата слон. Сънят ви е неспокоен не заради физическите неразположения. Прогонват го различните ви страхове и раздразнителността ви.


  Какво да правите.

 • Зарежете проблемите пред вратата на спалнята. Лягайте да спите, когато наистина се чувствате уморена. Организмът си набавя количеството сън, от което се нуждае.
 • Избягвайте вълненията преди заспиване. Не спорете с любимия, не обсъждайте теми, които водят до люти словесни битки. Не гледайте трилъри по телевизията и не посягайте към криминалето...
 • През деня носете ластични чорапи. Това би намалило нощното притичване до тоалетната. В тъканите ви сега се задържа повече вода, която се отделя през нощта. Специалните ластични чорапи пречат на задържането й.
 • Осигурете безпрепятствено дишане през носа. Ако имате трудности, спете на по-висока възглавница. При хрема правете промивки на носа със солена вода. Не използвайте капки за нос.

  От 29-ата до 40-ата седмица
  За съжаление ви се появяват различни болежки – крампи, (спазми) в прасците, болки в кръста, сърбеж по кожата... Голямата ви утеха е, че краят наближава.
  Сънят ви е неспокоен заради големия корем и причинената от него неудобна поза. Мъчат ви киселини и парене в хранопровода. Бебето пък като че ли не може да си намери място в корема – върти се и май предпочита нощните часове за гимнастика. Често се събуждате. Към края на бременността все по-рядко спите дълбоко, по-често будувате. Най-вероятно така го е измислила природата – тренира ви за безсънните нощи, когато бебето ще плаче и трябва да го успокоявате. Способността да се спи на цикли с различна дълбочина е биологично програмирана и е умен защитен механизъм на природата. Именно фазите на повърхностния сън позволяват майката да реагира бързо на бебешкия плач.

  Какво да правите.

 • Подготвяйте се за спокоен сън. Вечер правете малка разходка на чист въздух. Послушайте валсовете на Шопен например.
 • Намерете оптималната поза за сън. Най-добре лежете на лявата си страна, така бебето най-малко ще затруднява кръвообращението. Няколко възглавници под кръста ще намалят тежестта на корема ви, а една между краката ще облекчи тазобедрените и коленните ви стави.
 • Преди сън не консумирайте трудносмилаеми храни. Хапвайте нещо леко, от което не получавате киселини.
 • Вземайте магнезий. Той помага срещу крампите в прасците и запека.
 • Не се стряскайте от странните сънища. Те нямат никакво въздействие върху нероденото и всякаква връзка между тях и предстоящото раждане е плод на бабини деветини.
 • Ако не можете да заспите, хапнете нещо сладко, например изпийте чаша топло мляко с мед. Инсулинът, който се отделя непосредствено след това, има успокояващо действие.
 • В никакъв случай не посягайте към приспивателни средства с изключение на някои природни (например валериан, чай от маточина).