Повечето бъдещи майки изпитват чувство за умора и отпадналост, особено през първото и последното тримесечие.

Често бременността е един от най-вълнуващите периоди в живота на всяка жена, изпълнен с много емоции и вълнение, но и с някои неприятни усещания.Защо съм толкова уморена?
Усещането на умора и изтощение в първите месеци на бременността е напълно нормално. В този период цялото ви тяло се настройва към нов ритъм на работа, който да отговаря на настъпващите физически и емоционални промени.

Хормоналните колебания, повишеното ниво на прогестерона, сутрешното гадене и киселините допълнително засилват чувството за отпадналост. Обемът на кръвта ви значително се увеличава, което натоварва сърцето, а ниското кръвно налягане причинява световъртеж и умора. Обикновено тези симптоми постепенно изчезват около 13–14-ата гестационна седмица. През второто тримесечие бъдещата майка се чувства бодра и силна, а доброто й настроение се връща. Ако чувството на хронична умора продължи и след третия месец на бременността, това може да е сигнал за здравен проблем и задължително трябва да се консултирате с наблюдаващия ви гинеколог. Възможно е отпадналостта да се дължи на анемия, която е опасна за бебето. Обикновен кръвен тест може да установи наличието й, а вашият лекар ще ви предпише желязосъдържащи добавки. Не приемайте тези добавки без консултация с лекар, защото в големи дози желязото е токсично.


През последните месеци на бременността, когато бебето вече е значително по-голямо и по-подвижно, умората отново ви връхлита. Тялото ви трябва да се справя с нарастващата тежест на корема. Притискането на вътрешните органи създава дискомфорт и може да причини безсъние, което допълнително засилва умората.

8–9 часа сън през нощта
През 9-те месеца вие се нуждаете от достатъчно сън и като продължителност, и като качество. Опитайте да си лягате малко по-рано от обичайното, за да си осигурите поне 8–9 часа сън. Така организмът ви ще има възможност да се справя с натрупаната през деня умора.

Кратка дрямка през деня
Въпреки многобройните ангажименти, намерете 10–15 минути за себе си. Опитайте се да дремнете за кратко, а ако не можете да заспите, просто затворете очи и се отпуснете. Тази кратка пауза ще ви зареди с енергията, необходима за остатъка от напрегнатия ден.   

Правилно хранене
Не се опитвайте да се борите с умората и ниското кръвно, като пиете големи количества кофеинови напитки или ядете богата на мазнини и въглехидрати храна. Десертчетата и чипсът имат ниска хранителна стойност и няма да ви заредят с енергия, но за сметка на това веднага ще се „залепят“ върху бедрата ви. Яжте често и на малки порции. Така ще поддържате енергийните нива в организма си, но няма да претоварвате стомаха си. Балансираното хранене с повече зеленчуци, плодове, млечни продукти и ядки ще ви осигури необходимата енергия. Ако кръвното ви е ниско, хапвайте парче шоколад, но не прекалявайте с количеството.

Повече течности
Приемайте достатъчно течности, главно вода и прясно изцедени сокове. Добрата хидратация на организма ускорява обмяната на веществата, помага за поддържането на нормално артериално налягане и намалява усещането за отпадналост.

Достатъчно движение

Сигурно ви се струва непосилно да правите каквито и да било физически упражнения, когато сте толкова уморена. Леката аеробика, разходките в парка и плуването подобряват кръвообращението и обмяната на веществата и ще ви помогнат да се справяте с чувството на умора.

„9 месеца“

Анемията се маскира като умора

Анемията е чест спътник на бременността и засяга над 50% от бъдещите майки. При нея броят на червените кръвни телца (които транспортират кислорода до всяка клетка от тялото на бъдещата майка и на бебето) е под нормата.

Понякога бременните отдават типичната за анемията отпадналост на обикновената умора, съпътстваща 9-те месеца. Този здравен проблем не бива да се подценява. Ако анемията не е в тежка форма, рискът за здравето на бебето е малък. Колкото по-ниска е стойността на хемоглобина обаче, толкова по-голяма е опасността от преждевременно раждане или ниско тегло на новороденото.