При всяка жена бременността протича различно, но има няколко “златни правила”, които не подминават никоя бъдеща майка. Организмът на бременната се променя под влиянието на едни и същи процеси, които се развиват в продължение на 9 месеца. Добре е да сте подготвена за това, което ще настъпи в тялото и в ума ви.

Метален вкус в устата
Металният вкус е един от първите признаци на бременността. Той се дължи на хормоналните промени, които настъпват в организма. През първите три месеца почти всяка сутрин ще се събуждате с усещането, че сте спали с монета под езика. Промяната на вкусовите рецептори върви ръка за ръка с изостреното обоняние. За щастие неприятното усещане ще намалее и ще изчезне напълно след четвъртия месец.


Какво да правите Яжте кисели храни. Може да разквасвате устни с пресен лимон или да изпивате сока му.

Странна кафява линия
След четвъртия месец на корема ви най-вероятно ще се появи тъмна кафява линия. Причината отново е във високото ниво на хормоните. Ще забележите, че линията изчезва след баня, но малко по-късно отново се появява. Приемете я като белег на майчинството, който след раждането ще изчезне.

По-големи стъпала
С напредването на бременността не само коремчето ви ще расте. В средата на 9-те месеца с почуда ще установите, че любимите ви есенни обувки вече не ви стават и се налага да нахлузвате чехлите на мъжа си. Няма как да избягате от тази промяна – стъпалата ви със сигурност ще пораснат поне с един номер. В комбинация с по-големите крака и глезените ви може да започнат да се подуват. Това не е страшно, стига да не е съчетано с високо кръвно налягане.
Какво да правите Избягвайте да стоите права дълго време. Вдигайте краката си нависоко, за да си почиват. Носете обувки с ниски токове.

Ранна кърма
Не се чудете, ако към края на 7-ия месец забележите мокри петна по сутиена си. Това е коластрата, която се отделя от гърдите ви. Сигурно сте си мислели, че кърмата ще се появи едва след идването на бебето... Гърдите ви ще продължат да отделят коластра и през първите дни след раждането на бебето. Истинската кърма ще се появи по-късно.
Какво да правите Носете удобен сутиен, подходящ за увеличения ви бюст, а ако коластрата изтича в по-голямо количество, поставете и специални подплънки.

Странни сънища
Стряскате ли се от ужасяващи видения за това как раждате бебе с глава на риба? Страшните сънища са характерни за бременността и се дължат на бушуващите хормони и тревогите около предстоящото раждане и отглеждането на детето. Това че сънувате повече, отколкото преди, се дължи и на факта, че се събуждате по няколко пъти, за да посещавате тоалетната.

Слюнка и още слюнка
Сигурно ще се учудвате, ако сутрин след събуждане намирате малко петно от слюнка по възглавницата си. Образуването на огромно количество слюнка е често срещан признак на бременността. Ще се борите с неприятното усещане само през първите три месеца, и то в съчетание с гадене и повръщане.
Какво да правите Пийте вода с изцеден лимонов сок – това ще ви помогне да преглъщате слюнката си.

Загуба на паметта
Със сигурност неведнъж сте забравяли ключовете или името на най-добрата си приятелка, на кучето си... Проблемите с паметта са много характерни за бъдещите майки. Според проучвания около 80% от тях страдат от тази “болест”. Все още не е напълно ясно защо се получава така. Най-вероятно отново причината са хормоните, които потискат центъра в мозъка, който отговаря за паметта.
Какво да правите Написвайте на листчета напомнящи бележки, водете си дневник със задачите за деня, приготвяйте нещата, от които се нуждаете предварително – така няма да забравяте нищо.

Неприятно течение
Още от началото на бременността вагиналното ви течение ще се увеличи. Това е начин организмът ви да се предпазва от инфекции. Не се притеснявайте, освен ако не усетите парене и неприятна миризма.
Какво да правите Ежедневните дамски превръзки ще ви помогнат да се справите с дискомфорта. Използвайте само памучно бельо и спазвайте изрядна хигиена.