Съпругът на бременна се обажда на нейна приятелка и не знае да се смее ли или да плаче. Малко преди термина за раждане жена му отива да пазарува и на връщане взема такси, като забравя, че колата й е паркирана пред хипермаркета...

Бременността е оневинена

Доскоро се твърдеше, че забравянето е характерно „очарование” на бременните. Според ново австралийско проучване обаче вече никоя бременна не може да използва състоянието си като извинение за отслабналата си памет. Учени от Австралийския национален университет в Канбера са наблюдавали повече 1000 жени и са установили, че паметта им остава същата преди, по време и след бременността. Това означава, че забравянето не е задължително характерно за бременните.


Вече има и проучвания, според които мозъкът на бъдещите майки е с по-голям, а не с по-малък капацитет. Учените откриват, че по-високото ниво на естрогените е свързано с повишаване на уменията и интелигентността, въпреки че доскоро се твърдеше обратното.
И според еволюционната теория изглежда неправдоподобно жените, натоварени с отговорност не само за себе си, но и за детето си, да са по-уязвими в умствено отношение от останалите.

Би могло обаче да има достоверно обяснение за проблемите с паметта при бременните, свързано със стреса. Промените, които настъпват през деветте месеца, са огромни, а когато към тях се добави и умората, не е чудно, че концентрацията се нарушава.

Ставате по-умна, съчувстваща!
По-често срещаното забравяне е ниска цена, която плащат някои бременни жени за увеличените си умствени способности. Проучвания показват, че пък уменията им за справяне с ежедневните дейности се подобряват. Същото важи и за организираността и творческите способности. Това се изявява особено след раждането и продължава дълго след него.
Бременността може да подобри и емоционалната интелигентност. Проучвания доказват, че повишаването на нивото на естрогените увеличава чувствителността, което се изразява не само със склонност към сълзи дори при дребен повод, но и с по-изразено съчувствие и отзивчивост към околните.
Майчинството води и до психологични промени. Част от тях се дължат на хормоните, но и бебето променя отношението към света и по неповторим начин свързва майката с останалите, като помага за по-доброто им разбиране.

Още бонуси

Въпреки че едва ли вихренето в кухнята ще е най-голямата ви мечта, бременността може да ви направи и по-добра кулинарка. Сетивата ви за вкус и мирис стават по-изострени. Причините не са напълно изяснени, но най-вероятно това има връзка със сутрешното гадене, което се появява, когато плодът е особено уязвим. Още от еволюцията е заложено майката да се предпазва от всичко, което може да навреди на бебето в критичния стадий на вътреутробното развитие. Засиленото обоняние може да предпази бременната и околните от вредности във въздуха – опасни газове и отровни вещества. Описан е случай, при който бременна усеща мирис на газ в жилището на приятели, който никой друг от гостите не долавя. По нейно настояване се обаждат на спешния телефон и след минути пристига помощ. Установява се, че има изтичане на газ от печката. Да спасяваш човешки живот – не звучи лошо за набедените за по-малко умни бременни…

Соня Найденова
психолог