Двете чертички на теста за бременност вече са факт и сигурно си мислите, че идва времето спокойно да се излежавате на канапето и да похапвате каквото искате. Дали обаче ще се зарадвате на перспективата да качите 20 килограма само за няколко месеца? Бременността не е болест. Вярно, че спортът през 9-те месеца зависи от общото ви състояние, но все пак не бива да обявявате стачка и напълно да забравите движението. Преди да се заемете с каквато и да е била физическа активност, поговорете с вашия лекар. Той ще ви консултира кои упражнения са подходящи за вас и кои да избягвате.

Добрите страни
Няма съмнение, че спортът е изключително полезен и през бременността облекчава ставните болки, напрежението в мускулите, регулира стомашно-чревния тракт и подобрява кръвообращението. Ако всеки ден правите по няколко упражнения, това ще укрепи имунната ви система, която в този период е изключително уязвима. От друга страна, повечето бъдещи майки страдат от запек. Освен правилното хранене и спортът помага да се преодолее неприятната констипация. Пилатес и гимнастиката за бременни са изключително полезни, ако страдате от болки в гърба, в ставите или задържане на течности.


Вече е доказано, че бъдещи майки, които са спортували през бременността, раждат по-лесно.
Американски учени са установили, че ако се упражнявате всеки ден, това ще ви предпази от така често срещаната следродилна депресия. Резултатите сочат, че жените, които ежедневно ходят поне 10 минути, по-рядко са тъжни, отчаяни и стресирани в сравнение с мързеливките.

Опасностите
Спортът не бива да застрашава плода и да ви натоварва. Той трябва да ви носи само удоволствие. Не си поставяйте нереални цели. Не се преуморявайте и се ограничете с по-леки упражнения. Ако преди бременността сте спортували активно, по-добре потърсете алтернативни занимания. В случай че по време на тренировки почувствате болки в корема, контракции, кървене или получите задух и виене на свят, веднага се обадете на вашия лекар.

Обърнете внимание
Ако искате спортът да ви е приятен и полезен, но и да не ви вреди, вслушвайте се в тялото си. Не забравяйте, че имате нужда от почивка между тренировките. Не се натоварвайте прекалено. Не правете упражненията на гладно. Кръвната ви захар може да падне и да колабирате. Важно е, докато спортувате, постоянно да пиете вода. Следете пулса си. Той не бива да превишава 100 удара в минута.

Секси и в салона
Преди да се втурнете в салона, важно е да облечете удобни дрехи. Повечето спортни облекла са изработени от еластични материи, които са подходящи за постоянно нарастващото ви коремче. През първите месеци без проблем може да носите и старите си спортни панталонки. Едва след петия месец ще трябва да се снабдите с нови дрехи и маратонки. Важно обаче е още в началото да си купите подходящ сутиен за нарастващия бюст. Изберете ластичен панталон с колан, който се регулира според корема, сутиен за спорт и тениска. Добре е спортното облекло да е от материя, която пропуска въздуха
и дава възможност на кожата да диша. Купете си маратонки, които не запарват краката.

Време е за спорт
Списъкът с физически упражнения, подходящи за бъдещи майки, е дълъг. Може да си изберете най-подходящите за вас и да се упражнявате всеки ден.
Плуване. Това е една от най-полезните гимнастики за бъдещите майки и за нея почти няма противопоказания. Този спорт е разрешен от началото на бременността до края на 8-ия месец. Все пак внимавайте! Плуването на дълги разстояния не се препоръчва. Подходяща е леката водна гимнастика, която тонизира мускулите ви. Когато се отпуснете по корем във водата, бебето ще почувства нежния воден масаж. Избягвайте да плувате по гръб, защото по този начин гръбнакът ви ще се натоварва допълнително. Започнете със 7–10 минути и постепенно увеличете до 20 минути плуване 2–3 пъти седмично. Единствената опасност при този спорт е заразата от гъбична инфекция. Затова избирайте басейни, в които хигиената строго се контролира. За предпочитане е температурата на водата да е 18–25 ºС. Горещата вода може да предизвика контракции.
Разходки. Безспорно ходенето е най-препоръчителният спорт за бъдещите майки. Ако в офиса седите на едно място цял ден, добре е да ходите най-малко 30 минути дневно, а ако може дори и 1 час. Туризмът също е идеален за вас, защото по време на излетите ще сте на чист въздух. Разбира се, не се преуморявайте. Не се катерете по планината с раница на гърба. Ако сте свикнали да правите дълги преходи, най-добре ги отложете за след раждането. Не се преуморявайте и не се изкачвайте на повече от 2000 м надморска височина. Ходете бавно и често сядайте да си почивате. Запомнете, че екскурзията е удоволствие, а не маратон. Не се изкушавайте да тичате.
Аеробика, гимнастика и Пилатес. Вече има много школи, които предлагат занимания специално за бременни. При тях натоварванията са съобразени със състоянието на бъдещата майка, избягват се резките движения и натоварванията. При Пилатес упражненията се препоръчват през ден, за да може ефектът да е най-голям. Не прекалявайте.
Колоездене. Някои жени смятат, че трябва да забравят колелото през 9-те месеца. Ако намерите добре асфалтирана алея, няма проблем да се наслаждавате на вятъра в косите си. Опасността може да дойде, ако паднете. Затова карайте много внимателно. Този спорт се препоръчва до 6-ия месец. 
Танци. Вече има редица изследвания, които доказват, че танците са най-доброто средство за подготовка за раждането. Ако танцувате всеки ден преди Големия ден, не се чудете, когато мъничето се появи на бял свят само за няколко часа. По време на раждането участват тазът, гърбът, гръдният кош и краката. А танците тренират и укрепват именно техните мускули. Ето защо каквото и да изберете – латино, кючек, валс или хип-хоп, всичко ще ви е от полза. Танците тонизират всички мускули и стави и гонят стреса. Все пак добре е да знаете, че ако имате високо кръвно или преждевременни контракции, най-добре е да не прекалявате с танците.
Йога. Този спорт предпазва от преждевременно раждане, показва проучване на индийски учени. Ако практикувате специалните йога упражнения за бременни по 1 час дневно, ще сте и по-малко застрашена от високо кръвно налягане. Това се дължи на факта, че йогата подобрява кръвоснабдяването на плацентата и намалява нивото на хормона на стреса – кортизол.

Без много натоварване
Не всички видове спорт са разрешени през 9-те месеца. Забравете тези, при които има опасност от силен физически контакт, сблъсък, сътресения или силно разтягане на тялото. Ските, карането на ролкови кънки, скоковете на височина и дължина, ездата, бодибилдингът, джудото, фехтовката, водните ски, бънджи скоковете, сърфът, футболът, хандбалът, баскетболът, тенисът, гребането, ветроходството, гмуркането не са препоръчителни.

Д-р Георги Янев
акушер-гинеколог