Колко често бъдещите майки излизат на разходка и на кафе с приятелки? По какъв начин бременността се е отразила на контактите им със старите познати? Спортуват ли и каква музика предпочитат да слушат? Списание “9 месеца” зададе тези и други въпроси на 156 бременни от София, които посещават С “9 месеца” на училище. Процентите са повече от 100, защото някои от запитаните са дали повече от 1 отговор

58% от бременните обичат да лягат с увлекателна книга в ръка, за да си почиват. Предпочитат криминалните и романтичните четива и рядко посягат към вестниците. 46% от тях признават, че най-добре отморяват, когато се отдадат на сладка дрямка дори и в нетрадиционно време на денонощието.


Основно забавление за 25% от запитаните е гледането на телевизия, а 11% сърфират в интернет през свободното си време. Само 9% признават, че най-добре разпускат, когато са приятели.

64% от бъдещите майки не обичат да остават сами и предпочитат винаги да са сред хора. Самотата ги депресира и предизвиква лоши мисли за бебето и бъдещето. Ето защо те предпочитат да са сред приятели, колеги, роднини или просто да се разхождат на оживени места.


27% обаче обичат да се разхождат в парка, за да намерят така желаното усамотение и спокойствие. Зеленият цвят на дърветата ги успокоява.
Едва 9% се крият от шума на големия град, като заминават на вилата.

64% от анкетираните не спортуват. Най-често оправданието е, че нямат време и сили за това. Спортът не е сред любимите занимания и на 18%, които обаче сериозна наблягат на дългите разходки през деня. Според тях това е достатъчно, за да се раздвижат и да усетят прилив на енергия. 9% от бъдещите майки активно се занимават с йога за бременни и посещават специализирани курсове. Други 9% стриктно правят упражнения вкъщи, подходящи за тяхното състояние.

55% от запитаните (особено тези, които са в последните месеци на бременността) излизат много често с приятели и с познати. Те имат повече свободно време и без проблем могат да отделят няколко часа за сладки приказки и чаша чай.
27% от бъдещите майки обаче се оплакват, че бременността ги е направила трудноподвижни, че често им се спи и нямат желание да ходят на гости или да посещават заведения. Обикновено за тях излизането навън се ограничава само до пазаруването и посещението при лекаря.

55% от бременните твърдят, че 9-те месеца са се отразили изключително негативно на контактите им с приятелите. Когато другарчета им са на работа, бъдещите майки са свободни, а вечер са прекалено уморени, за да излизат навън. Запитаните се оплакват, че приятелите им вече не ги търсят толкова активно, както преди и по-рядко говорят с тях по телефона.
Други 35% обаче са доволни, защото бременността се е отразила изключително благотворно на контактите им. Близките им са станали много внимателни и загрижени. 10% споделят, че в този период са намерили много нови приятели.

36% от анкетираните се дразнят от простотията и грубостта на хората по улиците и в градския транспорт и това най-много ги изнервя. Бременните се оплакват от неуважението и пренебрежението, което получават от непознати хора.
27% от запитаните не могат да определят конкретна причина, която ги изнервя. Само 9% се оплакват от нетърпими шефове и колеги в работата.

97% от бъдещите майки имат най-добър тонус рано сутрин. Тогава те са преизпълнени с енергия и споделят, че това е най-подходящото време, за да изпълняват всичките си задължения.

38% от бременните обичат мелодичната, тиха музика, която ги успокоява. 32% рядко слушат музика. Има и такива (9%), които предпочитат електронните ритми.