Очаквахте корема, но на какво се дължат големите гръдни зърна и допълнителният мъх по тялото ви?
Едно от най-вълнуващите събития през бременността е първото осъзнаване на увеличаващия се корем – знак, че бебето ви расте в него. Бременността обаче може да причини и някои по-изненадващи и по-малко желани промени в тялото. Преди да започнете да се паникьосвате в очакване на Големия ден, прочетете за странните и прекрасни начини, по които тялото реагира на бременността, и как да ги контролирате.Коремът ми е покрит с... козина
Малко странно се чувствате, когато за първи път забележите това, но окосмяването на корема през 9-те месеца е съвсем нормално. Дължи се на хормоналните промени – увеличаване на мъжките хормони, наречени андрогени. Срещу това не може да се направи нищо. Ако наистина ви смущава, няма причини да не го премахнете. Кола-маската вероятно е най-добрият начин, от бръсненето кожата ви може да стане бодлива.

Имам кафяви петна по лицето
Пигментните петна по бузите, горната устна и челото често са наричани “маска на бременността”. Известни са като хлоазма, причинена от повишените нива на естрогените, които увеличават чувствителността към слънчевите лъчи на пигментните клетки в кожата, наречени меланоцити. Какво може да направите? Преди всичко целогодишно употребявайте овлажняващи кремове със слънцезащитен фактор, тъй като сте изложени на ултравиолетовите лъчи и в облачно време. За ваше успокоение – кафявите петна ще изчезнат след раждането. Ако смятате, че имате истински проблем, консултирайте се с дерматолог.


Краката ми са като географска карта
Разширените вени са обичайни през бременността. Причината за тях отново са хормоните, които водят до отпускане на венозните стени, за да се адаптират към увеличения обем на кръвта. Клапите, които спират движението на кръвта в обратна посока, също се отпускат и не функционират достатъчно ефективно. Като добавите към това теглото на бебето, което притиска вените, получавате картината на неприятното състояние, наречено варикоза или разширени вени.
Носенето на стягащи (компресивни) чорапи от началото на бременността може да намали проявите на това състояние и на тежестта в краката, както и отоците по глезените.

Всички сутиени са ми тесни

Едно е несъмнено – през бременността ще се нуждаете от ново бельо. Не се стряскайте от цената – удобните сутиени никога не са от такова значение, както през този период. При повечето жени гърдите се променят към края на третия месец, като се уголемяват и стават по-чувствителни. Понякога сутиенът се променя с един или с два размера, след което може да остане непроменен до раждането или да продължи да отеснява. Неудобният сутиен може да причини болки във врата и гърба, болезнени гърди и разтягане на кожата и тъканите. Обикновено поради разширяването на гръдния кош се налага и по-дълъг колан на сутиена (увеличена гръдна обиколка)

Странни неща с гръдните ми зърна

През бременността с увеличаването на гърдите и гръдните зърна стават по-големи и по-изпъкнали. Те стават и по-тъмни, с което контрастът между ареолата и останалата част от гърдата се засилва. Новороденото има ограничено зрение, но може да забележи контраста, което го улеснява да намери зърното при сучене. Не може да направите нищо срещу тези промени, които ще започнат да изчезват през първите няколко месеца след раждането. Изтичането от зърната на белезникави капчици е нормално към края на бременността – това е коластра, първото мляко за бебето. Не се изкушавайте да изстисквате зърната, само ги измивайте внимателно, ако изтичането от тях ви смущава.

Даже и отзад изглеждам бременна!
Успокойте се! Всяка бременна прибавя мастна тъкан по бедрата, ханша и седалището. По този начин организмът се запасява с масти, необходими за бебето и за кърменето. Разбира се, това не е повод да ядете за двама, но и не бива да спазвате диети или да прекалявате с гимнастиката за намаляване на мазнините. Наслаждавайте се на новия си силует, възприемайки го като напомняне за невероятните постижения на тялото ви за предпазване на нероденото дете. И бъдете сигурна, че след раждането и прекратяването на кърменето организмът ви ще си възвърне предишната обмяна на веществата и тлъстинките ще изчезнат.

Ами гигантските ми глезени?
Подутите глезени се дължат на задръжката на вода, която се причинява предимно от повишените нива на прогестерона. Той разхлабва клапите, които подпомагат движението на кръвта и течностите. Това забавя кръвообращението. Не забравяйте, че в тялото ви се съдържат 50% повече кръв и течности. Подуването е най-силно изразено в краката и стъпалата поради действието на гравитацията и се увеличава с нарастването на теглото в хода на бременността. Важно е да не се смесва обикновеното подуване с отичането при прееклампсия. Затова се налага консултация с лекар, ако отоците обхващат лицето, ръцете и други части на тялото и особено ако се придружават с главоболие или с нарушение на зрението.

Движете се за предпазване от отоци и избягвайте да стоите или седите дълго време. Помагат и упражнения като въртеливи движения с глезените, повдигане на петите и опъване на прасците. Вдигайте краката си нависоко, когато можете, за подпомагане на кръвообращението. Не носете тесни обувки, пийте повече вода, яжте много плодове и зеленчуци и намалете солта.

Д-р Яна Стефанова 
акушер-гинеколог