Попадали ли сте в ситуация, в която непознати хора искат да ви докоснат, да коментират големия ви корем, да правят неуместни забележки или да ви дават неподходящи съвети? Почти всички бъдещи майки са изпитвали това неприятно чувство. В никакъв случай обаче не бива да се оставяте на натрапниците.

Какво да кажа
Когато сте бременна, всички около вас ще ви дават съвети, мнения или някакви предложения. Най-вероятно ще ви казват колко точно килограма трябва да качите през дадения месец, какво да ядете, какви упражнения да правите и, разбира се, кое е абсолютно забранено. Някоя по-любопитна лелка дори може да ви попита дали още правите секс.


Почти невъзможно е да държите хората настрани и да ги откажете от вредните навици да се намесват в чуждия живот. Затова най-добре просто ги игнорирайте. Подгответе си няколко подходящи отговора, за когато стане най-напечено. Когато околните непрекъснато питали 41-годишната Весела, майка на 4 деца, дали бременността й е грешка, тя просто отговаряла: “Не е планирана, но не е нежелана!” “Знаех, че големият ми корем ще предизвика много въпроси, защото вече имах семейство, а бях и на възраст и хората щяха да се чудят дали наистина искам това дете, затова реших предварително какво да казвам, за да ми е по-лесно”, обяснява тя.

Ръцете настрана
“Още се ужасявам, като си спомня кошмара, който изживях. Отидох на семейно събиране при едни братовчеди, които не бях виждала от година, и в мига, в който влязох в стаята, десетина жени хукнаха към мен. Всяка постави ръка на корема ми, за да ме пипне. Чувствах се като в зоологическа градина, уплаших се и явно страхът ми се предаде на бебето. То също започна да рита, което въодушеви още повече жените и те с нови крясъци започнаха да ме опипват”, разказва патилата си 25-годишната Виолета.


Жените, които стават майки за първи път, обикновено се притесняват да кажат на глас, че не желаят да ги докосват. Затова най-добре предварително тренирайте. Помолете добра приятелка да играе ролята на досадната лелка или на непознатия от улицата, а вие със спокоен глас повтаряйте: “Предпочитам да не правите това.” Упражнявайте се, докато не се почувствате уверена. Казвайте репликата винаги когато наистина не желаете да ви докосват. Вие имате право да отказвате на всички – дори и на близки – безконтролно да ви мачкат и пипат. Ако човекът до вас не реагира на думите ви и продължи да ви докосва, просто се отдръпнете, това няма да се смята за лошо възпитание.

Не чувам
“Докато бях бременна, жените в градинката пред блока непрекъснато ми разказваха ужасяващи истории за това как тялото ми ще се деформира, косата ми ще опада, кожата ми ще стане ужасна, а раждането със сигурност ще е дълго и болезнено”, оплаква се 29-годишната Петя, майка на 2-годишен син. “Изобщо не исках да ги слушам, защото всяка тяхна дума ме ужасяваше.” Когато други майки много държат да споделят с вас страшните си истории, най-добре леко им обърнете гръб и кажете: “Най-вероятно сте имали тежка бременност”. След това сменете темата или си тръгнете. Запомнете, че те не искат да ви плашат, а просто държат да покажат колко са храбри.