Ако бременността ви е съпътствана от различни болежки,  алтернативната медицина може да ви помогне да се почувствате по-добре. Гарантирано – без нежелани странични ефекти! 

1–3-и месец
В началото на 9-те месеца повечето бъдещи майки се оплакват от оловнотежка умора. Прекарали сте десет и повече часове в леглото, подремвали сте няколко пъти, но все още се чувствате отпаднала и апатична. Виновни са хормоните – предимно прогестеронът и неговите производни.


Умора причинява и хормонално обусловеното ниско ниво на кръвната захар. В този случай хапнете нещо сладко, например бисквита или парче шоколад, и ще си доставите бързо енергия. Няма смисъл да се борите с умората, като се опитвате да ставате рано, въпреки че умирате за още няколко часа под завивките. Вслушвайте се в сигналите на тялото си и спете колкото може повече. Сега ви е паднало. Когато обаче това е невъзможно, на помощ идва древният китайски лечебен метод чигунг. Той учи как се запазва жизнената енергия "чи" и представлява комбинация от пестеливи движения, дълбоко дишане и медитация. За да сте пълна с  енергия, няма нужда да посещавате курс по чигунг. Обхванете външния ръб на двете си ушни миди между палеца и показалеца и го масажирайте бавно отгоре надолу. След това със средния пръст масажирайте вътрешната част на ушните миди. Накрая поставете средните пръсти в ушния канал и ги изтеглете, както се вади запушалка.
Проста, но ефикасна алтернатива за ободряване е и движението на чист въздух. Избягвайте да вървите по оживените градски улици, в близост до огромните задръствания. Прекарвайте повече време в парка, където въздухът е по-чист, а наоколо е приятно и спокойно. Нека тези разходки се превърнат във всекидневие и ще видите, че не след дълго ще се почувствате тонизирана и пълна с енергия.

През първите три месеца гаденето е неизменна част от живота на повече от половината бременни. Някои щастливки сутрин изпитват само неприятно усещане в стомаха, други цял ден се чувстват така, сякаш всеки момент ще повърнат. Помощник може да е и джинджифилът. Той се предлага като подправка, корените му могат да се прибавят в ястия или да се запарят като чай.

4–6-и месец
Критичните 12 седмици са минало, тялото ви вече се е адаптирало към новото състояние. Започва периодът на растежа, през който кожата е подложена на сериозно изпитание. Опъването й може да причини стрии, предимно по проблемните области – корема, бюста, седалището и бедрата. Появят ли се веднъж тъмнорозовите, по-късно избледняващи стрии, те никога не изчезват напълно. Затова действайте своевременно!
Балансираната, богата на витамини храна и ежедневните масажи със специални ръкавици укрепват еластичността на кожата. Не се отказвайте и от втриването на лосион за тяло. Добър ефект има и масажът с пощипване, който стимулира кръвоснабдяването. Кожата се намазва с лосион, след което малки участъци последователно се издърпват внимателно нагоре, задържат се за кратко между палеца и показалеца и се пускат. Когато коремът стане твърде голям и кожата му не може да се повдига с пощипване, достатъчни са леките кръгообразни масажи с върха на пръстите, най-добре ежедневно по 5–10 минути.
През бременността вените значително по-трудно изпомпват кръвта към сърцето и има риск от венозен застой. Краката натежават, а разширените вени се появяват при всяка трета жена още през първата бременност. Използвайте охлаждащи гелове с облекчаващо действие, но най-добре отрано обърнете внимание на грижата за краката. Обливайте ги последователно с топла и студена вода и ги поставяйте нависоко колкото може по-често. В легнало положение вдигайте краката нагоре с насочени към тавана пръсти. Сгъвайте и разгъвайте последователно предната част на ходилото като при стъпване върху въображаеми педали. В изправено положение застанете на пръсти, като премествате бавно тежестта напред. След това стъпете с цяло ходило. Така мускулите на прасците упражняват натиск върху съдовете и улесняват кръвообращението. За да тонизирате кръвоснабдяването на краката и да ги предпазите от венозна слабост, много подходяща е сутрешната баня с розмарин. Достатъчни са няколко минути в хладка вана.

7–9-и месец
През този период бебето се намества и изтиква органите. Матката притиска стомаха и при навеждане или в легнало положение в хранопровода се връща стомашен сок, който предизвиква парене. Неприятните киселини са неизменна част от живота на повечето бъдещи майки през последните седмици преди раждането. В упорити случаи приложете старата мъдрост на природолечението: “Подобното да се лекува с подобно.” Това означава кисела храна при киселини. Доказана например е и ползата от консумирането на тиквени семки. Бадемите също се препоръчват, защото съдържат магнезий, който има противоспастично действие.
В последните седмици крайно неприятни и болезнени са спазмите (крампите) в прасците, които обикновено се появяват нощем, докато спите. Те са индикатор за недостиг на магнезий, който трябва да се набави допълнително. При  схващане изпънете крака, опрете ходилото в стената или в ръба на леглото и болката веднага ще премине.
Безсънието е типично за седем от десет бъдещи майки.  С напредването на бременността накъдето и да се завъртите, все няма да се чувствате удобно. Ако обикновено заспивате по корем, сега вече нямате никакви шансове в това положение да отлетите в царството на сънищата. Изберете най-удобната поза, запазете спокойствие и неусетно сънят ще дойде. За съжаление причината за бодърстването може да е и хормонална. Ритъмът на съня е нарушен, бременните се събуждат по-често и не спят дълбоко. Помислете за ритуалите преди заспиване, например пийте чай от маточина, валериан или хмел на малки глътки или послушайте тиха музика. Помагат и японските техники за релаксиране, според които стресът води до блокиране на енергийните пътища на тялото. Ако не можете да заспите от тревога и страх, опитайте това: дръжте с лявата ръка последователно палеца, средния и малкия пръст на дясната ръка, всеки от тях за около 2–5 минути. След това повторете упражнението, като смените ръцете, т.е. държите трите пръста на лявата ръка с дясната. Пробвайте и друго –  помолете партньора си да ви помогне, като държи едновременно в ръцете си палците на краката ви за около пет минути.  

Наталия Иванова
ароматерапевт