Тялото ви извършва огромна работа за растежа на бебето, поради което е особено важно да се храните добре за осигуряване на неговия растеж и за поддържане на енергията си. Според специалистите е важно да подбирате храни, които се разграждат бавно. Не забравяйте, че се нуждаете само от допълнителни 1900 килоджаула на ден през третото тримесечие (1 килоджаул = 0,238 килокалории). Вижте какъв е идеалният начин за хранене през бременността.
Хранете се умно!
През първото тримесечие енергийните ви потребности не са по-големи, отколкото са били преди бременността. През второто тримесечие се нуждаете от допълнителни 1400 килоджаула дневно, а през третото тримесечие – от 1900 килоджаула. Това може да е трудно постижимо при наличие на гадене в началото, но не трябва да ви тревожи прекалено, ако не губите повече от 10% от теглото си.
Въглехидрати
Храненето с въглехидрати с нисък гликемичен индекс (скоростта, с която дадена храна се отразява на отделянето на инсулин) е полезно както за майката, така и за бебето. Храните с нисък гликемичен индекс осигуряват бавно разграждане и бавно отделяне на енергия. Затова предпочитайте пълнозърнест хляб, овесени ядки, мюсли, киноа, кафяв ориз, сладки картофи. Може да консумирате и плодове, бобови храни, прясно и кисело мляко, както и зеленчуци за поддържане на въглехидратното ниво.
Протеини
Те са важни за развитието и растежа на бебето. Освен това те трябва да осигурят и вашите потребности от протеини. Затова включвайте в менюто си кисело и прясно мляко, яйца, бобови храни, риба и нетлъсто месо. Важно е да консумирате достатъчно омега-3 масти, които се съдържат в най-голямо количество в тлъстата риба. Препоръчват се 2 до 3 порции седмично с такава риба – сьомга, риба тон, скумрия, херинга и сардини.
Млечни продукти
Те са идеално средство за снабдяване на бебето с калция, от който се нуждае за развитие на костите. Старайте се да поемате най-малко 1000 мг дневно.
Сиренето, киселото и прясното мляко са богати на калций. Ако предпочитате нискомаслено мляко, може да набавяте необходимия ви витамин D от други източници, като тлъста риба или излагане на кожата на слънце. Добавяйте и оранжево оцветени зеленчуци и плодове заради високо съдържание на витамин А. Може да използвате и други източници на калций, като спанак, броколи, бадеми и обогатени с калций млека.
Плодове и зеленчуци
Старайте се в менюто ви да има включени колкото може повече цветове. Яжте най-малко пет порции зеленчуци всеки ден, както и най-малко две порции плодове.
Ако спазвате тези препоръки, ще осигурите необходимите витамини и минерали за себе си и за бебето и ще поддържате добрия си имунитет.
Добавяйте зеленчуци към супите, като се стараете да увеличавате зеленолистните зеленчуци, които са добър източник на желязо. Ограничавайте плодовите сокове, които съдържат много килоджаули. Вместо тях предпочитайте вода или зеленчукови сокове.
Не включвайте в менюто си
Меко неузряло сирене, което може да съдържа опасната бактерия листерия.
Месен или зеленчуков пастет – също може да съдържа листерия.
Рохки яйца – може да съдържат салмонела.
Недостатъчно топлинно обработено или сурово месо.
Определени видове риба, които може да съдържат повишено количество живак – акула, риба меч.