Нездравословният живот през 9-те месеца рефлектира върху плода. Нездравословното хранене – също. Условията на хранене, видовете храни, начинът на приготвяне, количеството са от особено значение. Спазвайте най-важните правила.


Никога не пропускайте трите основни хранения – закуска, обяд и вечеря. Винаги осигурявайте спокойна обстановка за тях. Може да прескочите междинните хранения и закуските в 10 ч. и следобед в 16 ч. или да ги изядете на крак – в парка, в офиса…

Не се впускайте в диети за отслабване и не се опитвайте да прилагате радикални промени в стила на хранене, освен ако имате най-лошите навици: не се храните редовно, не консумирате плодове или зеленчуци, злоупотребявате с алкохол, кафе, мазнини… Тогава са ви нужни много усилия, за да се вместите отчасти в нормите на хранене.
Технологичната обработка на храните (месо и зеленчуци) да е варене, печене, на скара.

За по-голяма прецизност ще разделя храненето на два периода: 1–5-и лунарен месец и от 5-и лунарен месец до раждането. Количеството на храните и времето за консумирането им през тези периоди незначително се различават.

Първите 5 месеца
В първите месеца на бременността, въпреки променените вкусове на бъдещата майка, намаления или повишен апетит, наложително е тя да се храни поне 4 пъти дневно. Докъм края на 4–5-и лунарен месец калориите да са около 2000. Те са задължителни, независимо от теглото ви преди забременяването. За да расте и да се развива нормално плодът, той не бива да посяга на вашите запаси. На него му трябва свеж приток от основни храни, минерали, витамини.

Примерно седмично меню от 2-ри до 5-и лунарен месец

понеделник
филия пълнозърнест хляб, 120 г сирене, 200 мл чай с 1 ч.л. мед, лютеница
зеленчукова супа, руло “Стефани”, картофено пюре, плод скара (пилешко месо или кайма) 150–180 г, салата, 200 г нискомаслено кисело мляко

вторник
билков чай с 1 ч.л. мед, филия, намазана с 15 г масло, 80 г колбас (шунка или вурст, кремвирш, 4– 5 парчета луканка супа топчета, постен гювеч, 250 г кисело мляко (3% масленост) пица с пилешко месо, плод

сряда
200 мл прясно мляко с 1 ч.л. мед, филия с лютеница и 5–6 маслини, пилешка супа, пиле фрикасе със салата според сезона, плод макарони или юфка със сирене и яйца на фурна, 1 ч.ч. нектар

четвъртък
сандвич със сирене или с кашкавал (80 г), 25 г масло, 1 ч.ч. липов чай с 1 ч.л. мед, супа от броколи, мусака (телешко, агнешко или пилешко месо) с картофи или с тиквички, или с прясно зеле, 1 ч.ч. компот, картофи огретен или картофено пюре с 2 яйца на очи, плод

петък
билков чай с 1 ч.л. мед, 1 филия хляб с телешки салам или с пастет от извара, салата според сезона, риба на скара (филе от бяла риба, нетлъста скумрия…) или задушена, зеленчуци на пара, млечен десерт (крем, мляко с ориз или с грис) спаначено или пюре от броколи с 1 кремвирш или 2 кюфтета (пилешко месо) на скара, плод

събота
200 мл мляко с 1 ч.л. мед, филия с мармалад, сладко или конфитюр, 20 г масло, салата, таратор, пълнени зеленчуци (домат, чушка, картоф, тиквичка…), 1 ч.ч. нектар, шницел (агнешко, телешко или пилешко месо), салата, 1 ч.ч. неподсладено прясно мляко

неделя
1 ч.ч. билков чай с 1 ч.л. мед, 2 сухарини, 60 г тахан халва, 3–4 маслини, супа от спанак, картофени кюфтета, шопска салата, желирани плодове (кисел, плодов мус…), риба на скара, лютеница (кьопоолу), 1 ч.ч. нектар от кайсии, круши или праскови

Nota bene!

  • Хлябът да не е пълнозърнест и не повече от 1 филия (100–120 г) на ядене.
  • Салатата да е според сезона, подправена с малко зехтин и лимон (кисело мляко), сол на вкус.
  • Мед – препълнена чаена лъжичка до два пъти дневно (не повече!).
  • Най-подходящи плодове са ябълките, динята, пъпешът, гроздето, грейпфрутът, кайсиите, прасковите, тиквата. Избягвайте бананите, мандарините, презрелите круши.
  • Междинните закуски в 10 и в 16 ч. да са леки – плодова салата, два пъти седмично по 30 г шоколад, тънко парче кейк или козунак, варено яйце, триъгълник топено сирене.
  • Месото да не е тлъсто – пилешко, пуешко, телешко, агнешко, риба.
  • Избягвайте сушените плодове, защото са висококалорични.
  • Прясното и киселото мляко и десертите от тях да са с масленост около 2%.
  • Включвайте в менюто си и някои екзотични плодове и зеленчуци: артишок, броколи, брюкселско, китайско зеле…
    Тези съвети важат за целия период на бременността.

    След 5-ия лунарен месец
    Заради вашата костна система и костната система на бебето през този период се налага да увеличите плодовете, малко месото, но най-вече млякото и млечните продукти. Количеството на зеленчуците остава същото. Яжте 3–4 пъти седмично риба.
    Повечето мляко и млечни продукти вместете в междинните закуски в 10 и в 16 ч. Вечеряте след 5-иь лунарен месец да е по-лека, за да спите по-добре. Леки вечери, но полезни, са риба на пара, печена или варена с подправки и 2 средно големи варени картофа или 150 г печено месо по ваш избор, или пица с кашкавал (сирене), или сухар и 60 г топено сирене.
    Десертът може да е компот (200 мл) или плодов сок (150 мл), или плод (2 средно големи ябълки или грейпфрут, или голяма обелена праскова, печена ябълка, круша без кората, кисел).
    Комбинирайте храните по ваш вкус. Примерното седмично меню е така изчислено, че покрива абсолютно всичките нужди от калории, необходими за безоблачна бременност и жизнерадостно майчинство.