Списание “9 месеца” направи проучване сред 354 бременни от София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Плевен и Велико Търново, които посещават С “9 месеца” на училище. Процентите при част от отговорите са над 100, защото някои от запитаните са дали повече от един отговор.

68% от бъдещите майки се разхождат през свободното си време. Те се вслушват в съветите на специалистите, че ходенето пеша през бременността е много полезно. Не са малко и тези (21%), които обичат, докато почиват, да сърфират в Интернет. Повечето посещават сайтове, свързани с бременността и майчинството. Други пък (11%) предпочитат през свободните минути да гледат телевизия. За съжаление има и такива (10%), които от работа нямат нито една незаета минутка.

37% от запитаните обичат да гледат шоу програми. Чрез тях се разтоварват и отпускат напрежението от деня. Реалити предаванията, така популярни напоследък, привличат вниманието на 16% от бъдещите майки. 26% от тях пък предпочитат филмите и с нетърпение чакат поредния сериал или криминална развръзка. Едва 11% отдават значение на новините. Повечето признават, че научават всичко от Интернет.

74% от бременните предпочитат да гледат комедии и забавни програми. Майките са наясно, че смехът е здраве и използват всяка възможност, за да се позабавляват. 17% от тях тайно плачат на романтични филми и сериали. Други 12% пък се пренасят в приказния свят на анимацията и не пропускат нито един нов филм Дисни.

69% от запитаните обичат рок музика и повечето от тях споделят, че от време на време пускат на бебето в корема си някои парчета. Не са малко и феновете на попфолка (32%). Повечето бъдещи майки предпочитат нежните балади на Преслава и Камелия. Едва 5% са любителки на българската музика. Анкетираните са на мнение, че много рядко има завладяваща родна песен.

27% от бременните тананикат песните на Миро от бившата вече Каризма. Те признават, че са очаровани както от неговия глас, така и от визията му. Не са малко и тези (21%), на които им допадат Графа и Васил Найденов. Едва 10% са гласували за Руши Виденлиев и Дони. Примата на българската естрада Лили Иванова също не е сред любимите изпълнители на кандидат-майките.

36% от анкетираните признават, че не спортуват през бременността. Те се страхуват, че физическите упражнения могат да навредят на бебето и смятат, че е най-добре да се пазят. Други (20%) обаче редовно посещават уроци по танци и споделят, че тези часове ги тонизират. Не са малко и бъдещите майки (17%), които правят специална гимнастика или практикуват Пилатес.

30% от бременните нямат хоби и не отделят време за странични дейности освен работата и домашните ангажименти. 17% обичат да шият гоблени и да плетат. Рисуването и фотографията са предпочитани от 10% от анкетираните.

32% от бъдещите майки биха пътешествали, ако имаха достатъчно свободно време. Те мечтаят да посетят различни други държави и да се запознаят с интересни култури. Разходките и готварството също са предпочитани от бременните дами, когато имат възможност за тях.