Спомняте ли си приказката на Ханс Кристиан Андерсен “Оле, затвори очички”? Именно така се чувстват повечето бъдещи майки в началото на бременността? Хормоните бушуват и постоянно ви се спи и сте уморена, нямате тонус и настроение, а когато ставате сутрин, постоянно ви се върти главата. Това донякъде се дължи и на ниското кръвно налягане. Защо през 9-те месеца кръвното налягане като че ли често си прави шеги – ту е много ниско, ту много високо. Кога се налага да се обадите на лекаря и да потърсите помощ и има ли риск за бебето?

Спящата красавица
През 9-те месеца повечето бъдещи майки се оплакват от ниско кръвно налягане. При по-слабите дами най-често стойностите му са между 100/60 мм и 110/70 Hg. Това предизвиква сънливост, световъртеж и умора. При вгнездяването си оплодената яйцеклетка разрушава стените на кръвоносните съдове на матката. По този начин плодът черпи необходимите за развитието си хранителни вещества и кислород. По-късно бебето получава всичко необходимо чрез кръвотока, който преминава през плацентата. Именно затова майчиното сърце трябва да работи за двама, като количеството на кръвта се увеличава. Същевременно съединителната тъкан в женския организъм се разхлабва и така се осигурява повече място за плода. Това води и до разширяване на кръвоносните съдовете и  понижаване на кръвното налягане. В повечето случаи проблемите с кръвното налягане се нормализират до 3-ия месец на бременността.


Не се тревожете, ако постоянно ви се спи и се чувствате отпаднала и уморена. Ниското кръвно не се отразява негативно върху бебето. Дори и да ви причернее за момент, то не страда, защото получава всичко необходимо чрез вашия организъм. Все пак опитайте да излезете от състоянието си на “спяща красавица”, като спортувате. По този начин ще стимулирате кръвообращението си. Може да плувате или да се разхождате. Качвайте се по стълбите или пък сутрин правете няколко упражнения Пилатес.
От голямо значение е да спите достатъчно. След събуждане не хуквайте веднага към банята. За няколко минути седнете в леглото. Под душа редувайте топлата и студената вода. Освен за кръвното, тази процедура е много полезна и за кожата ви. Пийте повече течности и забравете кафето, черния или зеления чай. Те могат за кратко да повишат кръвното налягане, но ще натоварят организма ви с кофеин, който не е полезен за бебето. Откажете се от топлите вани и СПА-процедурите. Ако умората и световъртежът често ви тормозят, поговорете с вашия лекар. Той може да ви предпише капки, които са безвредни за бебето, но тонизират кръвообращението.

Опасност! Високо кръвно!
За съжаление около 7–10% от бъдещите майки страдат от високо кръвно налягане (хипертония). Има жени, които още преди да разберат, че очакват дете, се борят с високо кръвно. Най-честите причини за това са фамилна обремененост (в рода има хипертоници), тютюнопушене (цигарите нарушават нормалните обменни процеси в стените на кръвоносните съдове и по този начин влошават функцията им), затлъстяване (65% от жените с наднормено тегло имат високо кръвно налягане), прекомерна употреба на сол, както и липса на физическа активност.
Статистиката сочи, че при жените, които чакат първо дете, рискът от хипертония е три пъти по-висок. Опасни са стойности 140/90 мм Hg и нагоре. В повечето случаи хипертонията се появява около 20-ата гестационна седмица. За съжаление високото кръвно налягане може сериозно да застраши здравето и дори живота на бебето. При бременните хипертонички кръвоснабдяването на плода е затруднено и той не получава веществата, от които се нуждае. Развитието на бебето се нарушава и има опасност от преждевременно раждане. Хипертонията може да предизвика много усложнения, едно от които е отлепяне на плацентата или увреждане на черния дроб на бъдещата майка.
Важно е да се консултирате с акушер-гинеколог как може да контролирате високото кръвно налягане през 9-те месеца. Почивайте повече и се борете срещу стреса. Той е сред главните причинители на хипертонията. Разхождайте се повече. Хранете се здравословно и изключете от менюто си солените ястия. Забравете мазните храни и всеки ден хапвайте плодове и зеленчуци. Ако заболяването се развие, лечението трябва да се провежда в специализирана болница.

Д-р Гарабед Агопов
акушер-гинеколог