Безспорно е, че придвижването с автомобил има доста предимства – слушате музика и не се ядосвате на задръстването, което е пред вас, изолирате се от кихащите и кашлящите в градския транспорт и пр. Все пак добре е да имате предвид някои съвети как да карате безопасно с все по-едрия корем.

Коланът
Коланът ви става малко неудобен и неприятен при шофирането. Притиска бебето и корема ви и положително би ви било по-удобно без него. Но той е задължителен за бъдещите майки! Трябва обаче да се поставя правилно – коланът за седалището да е стегнат и да е сложен колкото може по-ниско под корема, над бедрената кост. Коланът за рамото да е между гърдите.Воланът и въздушната възглавница
При злополука сблъсъкът с волана крие особена опасност – той се приближава опасно до корема. Въздушната възглавница също не е безопасна – когато се отвори, тя се стоварва върху корема, ако седите много напред. Затова разстоянието до волана трябва да е най-малко 25 см. И колкото по-голям става коремът ви, толкова по-често оставяйте друг да шофира. Не забравяйте, че седалката за придружител просто е по-сигурна.

Пълна концентрация и спокойствие
Намирали ли сте някога ключовете си от дома и колата в кутията за хляб? В такъв случай имате приблизителна представа колко разсеяна може да сте през 9-те месеца. За съжаление това се отнася и за шофирането. Зад волана би трябвало да сядате само ако сте бодра и сте се наспали. Излишно е да ви предупреждаваме, че е задължително да карате бавно и не агресивно, да не хвърляте скоростни предизвикателства към „джигитите” по пътя...


Коремът се надува...
Никой не може да ви забрани да шофирате през бременността. Това би било голямо наказание в днешния мобилен свят. Все пак опитайте колкото е възможно поне през последния месец да намалите шофирането. Не тръгвайте на дълги пътешествия, защото колкото по-голям става коремът, толкова по-малко околоплодна вода предпазва бебето в утробата. Опасността от нараняване при злополука значително се увеличава.
Винаги в колата носете шише с вода и правете чести почивки за тоалетна.

„9 месеца”