Бременната сънува особено интензивно. Сънят позволява на тялото да отхвърли умората от отминалия ден, но и нерядко е отдушник за потискани емоции и мисли.
Случва ли ви се понякога да се събуждате изтощена и объркана от образите, които нощем населяват съзнанието ви? Задавате ли си въпроса какво не смеете да изречете дори пред себе си?


“Отказах се от всичко заради детето” В определен момент бременността ви налага да прекъснете работа и да промените начина си на живот. Това обаче не ви тежи, защото дните ви минават в планове за раждането, за отглеждането на бебето и за щастливите месеци на грижи и привързаност, които ви предстоят. А нощем?
Малкото човече го няма. За сметка на това виждате себе си след години, когато наследникът ви е поел живота си в свои ръце. Сънят ви е кошмар, защото в него детето, на което сте отдали живота си, ви е обърнало гръб – не ви посещава, обажда се рядко, няма нужда от вас.

Скрито-покрито. Дълбоко в себе си се питате дали не правите грешка, като се отказвате от свободата и от професията си. Замислете се дали не очаквате твърде много от бъдещото си майчинство.

“Страх ме е от раждането”
Раждането предстои. Подготвяте се стоически за него, усмихвате се и очаквате мига, когато ще гушнете малкото човече. Сънувате ли, че лекарите и акушерките са безразлично и студено присъствие край вас, че не вие сте дали живот на детето, а то се е появило по друг начин?
Скрито-покрито. Неизречените страхове от родилните мъки, от всичко, което може да се случи в родилната зала, изплуват на повърхността. Притеснението ви е съвсем нормално.

“Няма да се справя”
Вие очаквате с нетърпение срещата си с малкото съкровище. Кроите планове, обещавате си да сте всеотдайна майка. Сънувате ли обаче, че правите грешка след грешка – отивате на пазар, а когато се връщате у дома, установявате, че сте забравили детето някъде по пътя?
Скрито-покрито. Съмнявате се в собствения си успех като майка, притеснявате се от грешките, които може да допуснете. Вярвайте повече в себе си.

“Ще го обичам ли въпреки всичко”
Представяте си розови бузки, пръстчета като кибритени клечки, мека кожа, малко чипо носле и нежен мъх, който обхваща главата на новороденото. През деня в мечтите ви детето е най-красивото същество на земята. Когато се унесете в дълбок сън обаче, бебето ви е чудовищно. Събуждате се задъхана, обляна в пот и изпълнена със страх.
Скрито-покрито. Дълбоко в себе си се питате дали ще обичате и приемате детето си безусловно. Задавате си въпроси като “А ако е грозно?”, “Ако нещо не му е наред?”... Майчината обич побеждава суетата.

“Предпочитам да родя ...”
Повечето родители твърдят, че няма значение дали детето им ще е момче, или момиче, стига да е здраво. В лекарския кабинет вече са ви казали с 99% сигурност какъв е полът на малкия човек. Можете да изберете име за наследника си, да купите дрешки, да обзаведете детската стая и дори да планирате бъдещето му. Радостта ви е огромна.
Когато положите глава на възглавницата обаче, сънувате неродения си син в рокля сред купища кукли или бъдещата си дъщеря в джинси с петна от машинно масло, стиснала гаечен ключ.
Скрито-покрито. Полът все пак има значение за вас. В лекарския кабинет всичките ви недотам ясни планове за бъдещето са се разбили на пух и прах. Дори сега да сте мъничко разочарована, когато родите, ще осъзнаете, че обичате своето момче или момиче.