На топло, защитено и сигурно – така расте бебето до раждането. Как да му помагате то да се чувства още по-добре?

Повече срещи и разговори
Още в утробата на мама бебето се нуждае от сигурността, че всичко ще е наред, когато се появи на бял свят. Най-добре това му се предава, ако и мама се чувства така. Можете да го постигнете по различни начини. Срещайте се с най-добрата си приятелка на чаша чай. Разговаряйте с вашия лекар, ако се чувствате несигурна. Разпитвайте собствената си майка как се е справила някога с бременността си.


Американски учени установиха, че социалните контакти са много по-важни за бъдещите майки, отколкото богатството, стандартът и етническата принадлежност. Изследователи на мозъка твърдят, че хармоничните отношения са най-добрият стимулатор за развитието на мозъка на нероденото. При силна привързаност между родителите в мозъка на детето се създават по-стабилни връзки – ранно стимулиране в най-добрия смисъл!

Шоколад за здраве
Новина, която ще ви зарадва – шоколадът има профилактична стойност през бременността. След проучване във Великобритания, в което са участвали 6600 бременни, се прави изводът, че 2–3 парченца шоколад дневно намаляват риска от аборт. Голяма е ползата и от консумирането на много плодове и зеленчуци, както и от приемането на достатъчно желязо и фолиева киселина, предписани от лекаря.


Гушкане с любимия
Не само бебето се нуждае от ласки. Мама има същата потребност, и то спешно и постоянно! Към бъдещите татковци, които са готови да проявяват отзивчивост – масажирайте гърба, галете стъпалата, разрошвайте косата на любимата. Всяко докосване произвежда хормона на щастието – окситоцин. Той премахва стреса. Колкото по-малко адреналин и повече хормони на щастието стигат до бебето през пъпната връв, толкова по-добре се отразява това на неговата нервна система.

Детски песни за привързаност
Пейте детски песнички или си водете дневник. Често
“милвайте” бебето през коремната стена. Все едно е как ще се занимавате с него, важното е редовно да му посвещавате време! Проучване на акушеро-гинекологичната и детската клиника на Университета в Манхайм (Германия) показва, че жени, които са преминали през бременността обучение по предродилни комуникации, имат изявено по-добър старт като родители от жени, пропуснали такова обучение. Кърменето им се удава по-добре, бебетата им плачат по-малко, следродилната депресия е по-рядка. Установено е и че при бебета, които слушат след раждането песни, стихове или гласове, познати им още от корема, пулсът е по-спокоен.

Без кебапчета с пържени картофи
Е, не е нужен пълен отказ от кебапчетата, но все пак внимавайте малко повече с какво се храните през бременността. Установено е, че прекомерното качване на килограми през 9-те месеца по-често води до раждане на бебе с голямо тегло. Това не само създава трудности, но е и нездравословно. Колкото по-голямо е теглото на бебето при раждането, толкова по-голям е рискът от свръхтегло по-късно и от заболявания като рак, диабет и астма.

Гордейте се с всеки килограм отгоре

Ами сега?! Първо, не трябва да наддавате много, а сега пък...? Истината е, че нито многото, нито малкото ядене е здравословно. Бъдещата майка, която пък пази диета от страх да не наддава много, лишава бебето си от храна. Това се отразява на обмяната – бебетата, които гладуват в утробата, са тренирани да оползотворяват напълно малкото храна, която получават. В резултат, когато след раждането тези деца получават достатъчно храна, те бързо надебеляват. Затова хранете се здравословно и не изпадайте в паника, щом кантарът покаже един килограм повече.

Плувайте за равновесие
Водата облекчава болежките по тялото. При плуването човек е с една трета по-лек – а кой не се радва на това през бременността?! А бебетата печелят, защото обичат да ги люлеят. Още след 12-ата седмица на бременността вътрешното ухо на плода реагира на ритмичните полюлявания. То изпраща сигнала до мозъка и така се активират зоните, които отговарят за удоволствието и спокойствието. И всяко ваше движение се отразява добре на бебето – разходките, качването по стълби, люлеенето.  Всичко стига до мъничето в корема и го подготвя по-късно да издържа на битката със земното притегляне, като запазва равновесие.

Наслаждавайте се на слънцето

От десетилетия учените не са единни по въпроса дали бебето в утробата вижда. Днес се знае, че след 25-ата седмица нероденото отваря очи, зрителните му нерви са развити, то реагира на светлина и тъмнина. През коремната стена до него стига само 1% от светлината. Може да привлечете бебето с джобно фенерче. То ще реагира с движения точно на мястото, което се осветява. И ако зимното слънце навън ви примамва, обличайте се топло и излизайте! На слънце тъмната хралупа на бебето се превръща в червено пространство, в което то се чувства още по-защитено и по-добре.

С таткото на ултразвуковите прегледи
Благодарение на съвременната техника у бъдещите татковци може много рано да се породят бащини чувства. Още през 9-ата седмица на ултразвуковото изследване се очертава малкото гумено “мече”, в което тупка сърчице. През монитора се създава силна невидима връзка между бащата и бебето. А след тази задочна среща не е толкова смешно да се говори на корема на мама.

Поспивайте за двама
Растежът на новия човек изисква много енергия. Затова бременните се нуждаят от повече сън. Не се изненадвайте, ако след 9-часов сън още се чувствате изморена. Правете паузи при всяка възможност. Дори 20-минутната сиеста на канапето доставя енергия.
Особено важно е да намирате време за отдих след 20-ата седмица, когато матката по-силно притиска вътрешните органи. В легнало положение кръвта не се застоява в краката, а преминава през плацентата. А това означава повече енергия за бебето.

Релакс за спокойствие

Досега проучванията не са показали, че чрез целенасочено насърчаване (броене, говорене на чужд език през корема, дишане в такт със симфония на Бетовен...) неродените по-късно стават по-умни, по-здрави и по-музикални. Затова не се подлагайте на стрес от свръхамбиции, тъй като хормоните на стреса с лекота преминават през плацентата и стигат до бебето, а вие със сигурност искате да избегнете това.

„9 месеца”