Много момичета, които с нетърпение очакват да станат майки, мечтаят за лека и безпроблемна бременност. По цял ден да се излежават, да хапват сладки или да обикалят бебешките магазини. Дори в миналото това да е било възможно, днес почти няма да срещнете бременна, която да се отдава на такъв тотален мързел. Нещо повече – съвременното общество не щади бъдещите майки и ги натоварва наравно с другите. Различни проучвания обаче показват, че никак не е добре по цял ден да седите на канапето в хола и да галите корема си. Ето защо няма никаква причина да се оплаквате, ако автобусът, с който пътувате всеки ден до офиса, е спрял или се налага по три пъти да ходите до магазина. Днес да правиш гимнастика, докато си бременна, не е лукс, а направо задължение. Физическите упражнения укрепват тялото и духа и със сигурност помагат през 9-те дълги месеца, докато бебето още се крие на топло в корема ви. През бременността циркулацията на кръвта е забавена, затова всичко, което може да я активизира, ще ви е от полза. Упражненията ще подобрят мускулатурата и сърдечната дейност, ще доставят повече кислород в кръвта, а оттам и до всяка клетка в организма. Ако изпълнявате редовно гимнастиката, тя ще ви помогне:

 • по-лесно да се справяте с неразположенията на организма през първите три месеца;
 • да укрепите мускулатурата на корема и на ханша;
 • да избегнете неприятните болки в кръста през последния месец на бременността;
 • по-бързо и безболезнено да родите своето дете

  Разбира се, винаги преди да започнете да правите каквито и да било упражнения, трябва задължително да се консултирате с вашия лекар.
  Бременността не е болест, затова е важно да запазите ритъма си на живот от времето преди да заченете. Ако сте спортували активно, няма причина да не продължите да го правите в подходяща форма и през 9-те месеца. Все пак имайте едно наум и забравете екстремните спортове. В този период костите ви са много крехки и лесно може да навехнете или дори да счупите крак или ръка. Може да продължите да ходите на аеробика, но задължително съобщете на инструкторката си, че сте бременна. Не подскачайте! Внимателно избирайте дрехите, с които спортувате. Те трябва да са удобни и широки. Не подценявайте бельото. Ако тичате всеки ден, сутиенът трябва да поддържа гърдите ви, а най-добре е да си сложите и специален колан под корема. Може да продължите да карате колело или да яздите, стига да се чувствате уверена. Все пак внимавайте, това са спортове, при които има висок риск от падане. Прекратете тези занимания през последните няколко месеца. Избягвайте спортове като борба, карате, джудо, хокей, фигурно пързаляне.

  В случай обаче, че мускулите ви не са свикнали на натоварване, не прекалявайте с упражненията. Започнете с малки, но ефективни промени в ритъма на живота си. Най-лесният начин да се раздвижвате е повече да ходите. Разхождайте се поне по 20 мин 2–3 пъти в седмицата. Ходете пеша на работа, обикаляйте близкия парк, ако имате по-голямо дете, заведете го на стадиона или го вземайте от детската градина (училище), отскачайте до по-далечния магазин дори да си купите само кибрит. Ако имате време и възможност, запишете се на курс по водна гимнастика. Плувайте. Във водата ще се почувствате лека като перце.
  В случай че не обичате да се разхождате навън, отидете на фитнес. Не бягайте, а ходете. В никакъв случай не се претоварвайте. Помолете инструктора да ви изготви специална програма, съобразена с физическото ви състояние. Не вдигайте тежести. Добре е да карате статично колело. Така винаги ще седите, гърбът ви ще е подпрян, а само краката ви ще работят.
  Йога и Пилатес за бременни също са препоръчителни.
  Избягвайте сауната. Резките температурни промени могат да навредят на бебето.
  Най-подходящи са упражненията за стягане на тазовото дъно, които се правят в седнало положение. Те ще ви помогнат при раждането, защото ще имате по-голям контрол над напъните и бебето ще излезе по-бързо. Може да тренирате и коремните си мускули, като се опитвате да “гълтате” корема си и да го задържате няколко секунди така.

  Няколко идеи за раздвижване:

  Вкъщи

 • Не използвайте дистанционното, ставайте, за да намалите звука на телевизора или да смените канала.
 • Сядайте на стола винаги изправена. Така ще улеснявате кръвообращението по бедрата.

  На работа

 • През час обикаляйте офиса от край до край.
 • Подобрявайте кръвообращението си, като правите кръгове със стъпалата си под бюрото.

  Навън

 • Забравете колата, използвайте всяка възможност да се разхождате.
 • Използвайте стълбите, а не асансьора или ескалатора. Това е чудесна разходка и помага за стягането на седалището и на бедрата.

  Спортувайте безопасно

 • Облечете се леко и в момента, в който усетите, че се изпотявате, спрете упражненията.
 • Пийте поне по 2 л вода на ден. Обезводняването може да навреди както на вас, така и на вашето бебе. Затова винаги имайте под ръка бутилка с вода, докато спортувате.
 • Следете пулса си. Ако е учестен, веднага седнете. Най-добрият начин да проверите състоянието си е, като говорите. Ако можете да приказвате спокойно, без да се задъхвате, значи всичко е наред.
 • В случай че по време на упражненията усетите болка или дискомфорт, прекратете упражненията и се обадете на лекаря си.
 • Спортувайте активно най-много 30 минути дневно.