Най-хубавото на ноември е, че може да си останете у дома и да си лежите вкъщи без никой да ви прави сърдити физиономии, че се отдавате на мързел. Ноември е месец, в който мирише на топло мляко и канела, дебели завивки и дори пухкав сняг…

През ноември си направете барбекю… не на двора, а у дома. Помолете половинката си да напазарува крехко месо (пилешко, в краен случай свинско без тлъстини), разни зеленчуци и хляб на филийки. Кой е казал, че задължително трябва да имате скара, за да изпечете всичко това? Може да го направите и на тиган, почти без мазнина, като щедро поръсвате с подправки.

През ноември си купете шал. Ако сте пътували до Западна Европа, сигурно сте се убедили, че последният писък на модата са големите плетени шалове в най-различни цветове. Този аксесоар освен че прави тоалетът по-изискан, предпазва и от щипещия студ.

През ноември поканете приятелки на клюкарско парти. Ако навън завали сняг или пък дъжд, по-добре останете у дома. Направете зимни коктейли с топло мляко, канела, а за дамите, които не са бременни, може и с малко ром…

През ноември направете списък с подаръците за Коледа. Не мислете, че има много време. Това е месецът, през който магазините не са така препълнени и все още може спокойно да решите дали да купите на половинката си пуловера с елена или кутията с инструменти.

През ноември направете курбан. На 8 ноември Българската православна църква отбелязва Архангеловден – деня на Свети Архангел Михаил, военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели. Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта.

През ноември не забравяйте да отидете на църква. На 11 ноември се почита паметта на Свети Мина, който е известен чудотворец и се смята за покровител на семейството. 

През ноември е време за пости. На 15-и се слага началото на 40-дневните коледни пости, които продължават до Бъдни вечер (24 декември). Не се ядат месо и месни продукти, както и мляко, сирене, яйца... Изключение обаче се прави за деца, бременни и болни, на които са разрешени мляко и млечни продукти. Все пак менюто да е без месо.