Не може да отречете, че силно се вълнувате от това как се чувства бебето в корема ви. Щом усетите първите му ритничета, започвате трескаво да следите колко често то ви се обажда, по кое време обичайно го прави, защо всеки път усещането е различно... От училището за бъдещи родители сте научили колко важно е да говорите на нероденото. Убедена сте, че така поставяте основите на вашата здрава бъдеща връзка с детето.


През последните години учените събраха много доказателства, че още докато плува в топлия “басейн”, бебето вече е тръгнало на “училище”. То методично се подготвя за богатия и разнообразен живот на белия свят. До раждането му основните анатомични части на неговия мозък са почти изцяло развити. Мозъкът му е готов да посреща жизненоважните задачи – да живее извън топлата вода, да се усъвършенства. Тази подготовка преминава през различни етапи. Запознайте се с тях.

 
1-ви месец
Само осем дни след зачеването мозъкът вече е слой от клетки, наречен ектодерма. Отначало тези клетки се развиват бавно, но към края на първия месец на бременността се забелязва забележителен напредък – около 31–33-ия ден мозъкът произвежда 250 000 неврона (нервни клетки) за минута. Каква огромна дейност още на старта!

2–4-и месец
До 6-ата гестационна седмица (г.с.) в процес на формиране са всички зони в мозъка, които контролират емоциите, движенията, паметта и поведението. В този период развитието на мозъка най-ефективно се стимулира чрез движението. Бебето извива миниатюрното си телце и помръдвайки, чрез допира усеща заобикалящата го среда. До 8-ата г.с. то вече движи ръце и крака, а около 10-ата г.с. мърда и пръстчетата им. До четвъртия месец лявата и дясната половина на мозъка са се развили и почти отделили. В процес на формиране е мостът, който свързва двете полукълба.

5–6-и месец
До 20-ата г.с. бебето вече се сдобило с всички неврони, които ще са нужни до края на живота му. Мозъкът му има размерите на монета от 20 стотинки. Най-важната негова анатомична част – мозъчната кора (тя е отговорна за говора, мисловната дейност и емоциите), бавно се развива. Все повече се усъвършенстват и сетивата. Към 23-ата г.с. бебето реагира на шум с рязко помръдване. Не се стряскайте, ако пуснете изведнъж радиото по-силно и почувствате рязко ритниче в корема си – това е сигурно доказателство за развита сетивност... Две седмици по-късно бебето може да разпознава гласа ви и да изпитва емоции като вълнение и задоволство.
През 6–7-ия месец то движи пръстите, смуче палчето си и дори стиска юмручета.

7–9-и месец
От 7-ия месец бебето вече придобива някои нови умения. Става бдително, когато долови сигнал за нещо необичайно, и изследва, ако “намери време” за това. То е и активно – когато рита и играе. Понякога пък е и унесено – когато спи. Нероденото вече използва добре сетивата си, за да опознава странната обстановка около себе си.
Най-напред се развива чувството за допир и миниатюрното същество обича да се занимава с първата си играчка – пъпната връв. То я улавя, върти, пуска я... Често се допира до маточната стена. Харесва му да притиска лицето си в нея или да прокарва ръка или краче по повърхността й.
Слухът е другото сетиво, което се усъвършенства. Бебето успява да различава гласове, музика. Силният звънец на телефона го стряска… То постоянно чува звуците от кръвообращението на мама, от ударите на сърцето и куркането на червата й. Всъщност в “бърлогата” му никак не е тихо и спокойно. Важното е, че то ще запомни това, което е слушало. Когато се появи на бял свят, ще се успокоява от гласа на мама, защото добре го познава. Ще спре да плаче, ако тя го прегърне, защото тогава пък ще чува пулсирането на сърцето, което също е спомен от “безгрижното време”.

Д-р Георги Янев
акушер-гинеколог

Грижете се за ума му
 През 9-те месеца най-добре е да не посягате към алкохола. Дори и чашата вино или бира могат да се окажат опасни за бебето, а честото пиене да увреди мозъка му.
 Приемайте храни, богати на незаменимите мастни киселини – те са полезни за нервните клетки и за зрението на бебето. Яжте риба, бадеми, орехи, соя, ленено семе.
 Откажете се от цигарите и не употребявайте наркотици – те могат да доведат до сериозни увреждания на мозъка на бебето.
 Белтъчините формират жизненоважните части на всяка мозъчна клетка. Затова редовно консумирайте месо, мляко – прясно и кисело, сирене, зрял фасул (ако не тормози червата ви).
 Не се обременявайте с прекалени тревоги около режима и навиците си. Спазвайте основните правила за здравословен живот. Запомнете, че матката е идеалното гнездо за развитието и на мозъка на бебето.