Старите баби казват, че бременната трябва да се пази, да внимава къде ходи, какво яде, какво прави… Това обаче вече не се отнася за съвременната бъдеща майка, която си позволява и по-екстремни преживявания като това да прекара няколко дни в планината и да спи… на палатка. Такъв е и случаят с 27-годишната Мина Лазарова, за която екскурзиите сред природата и предизвикателствата са нещо нормално.

В края на 5-ия месец Мина и съпругът й Кирил решават да отидат заедно с голяма компания за няколко дни във Верила

“Гаджето на сестра ми ни покани още миналата година, защото неговото семейство и приятелите му традиционно се събират на такъв излет веднъж годишно”, разказва Мина. При първото си подобно преживяване тя е била много изненадана, че сред летовниците имало и семейства с няколко 2-месечни бебета и изобщо не се притеснявали от спартанските условия. Мъничетата не протестирали, а и майките им приемали условията много спокойно. Ето защо Мина решила, че дори и бременна в края 5-ия месец, не може да пропусне това преживяване. Така въпреки протестите на близки и роднини тя заминала. Разположили се на голяма поляна в близост до езеро и река. “Обикновено разпъваме огромна палатка в средата, в която всички се храним. А всяко семейство носи собствена палатка за спане. Бебето не се противеше на желанието ми да прекарвам вечерите почти под звездите.
Все пак тези излети бяха много добре организирани – имаше генератор за електричество, тоалетна, водата беше достатъчно. Въпреки че спяхме на палатка, условията не бяха примитивни”, продължава разказа си летовничката. Всички много се радвали на корема на Мина. Животът на палатки не е лесен и на жените са пада по-отговорната част по готвенето, подреждането и миенето на съдовете. Бъдещата майка обаче била пощадена от домакинската работа и можела напълно да се наслаждава на почивката. “Непрекъснато ми обръщаха внимание, интересуваха се за бебчето, как се чувствам, дали всичко е наред. А и карах лека бременност – дори и в началото не ми се повръщаше, не ми прилошаваше, не ме връхлитаха странни желания. Освен по заобления корем и тромавата походка никой не можеше да познае, че скоро ще ставам майка”, допълва любителката на екстремни изживявания. Експериментът завършил добре след като и Мина и съпругът й тържествено обещали, че следващото лято ще отидат пак, но вече с бебе.

Но странстванията на бъдещата майка не свършили дотук.

Два месеца по-късно (вече в средата на 7-ия месец на бременността) тя отново тръгва на пътешествие – този път за Петрич, където ще присъства на кръщене. “Родителите ми изпаднаха в ужас – те очакваха едва ли не всеки момент да родя. Това пътуване беше истинско предизвикателство за състоянието ми. Но какво пък – положителните емоции надделяха над неразположенията на тялото. Прекарахме много весело. Кръстиха детето в църквата на Ванга на Рупите, а моето бебе през цялото време не спря да се мята в корема ми, все едно усещаше нещо”, обяснява Мина. Въпреки напредналата си бременност тя не се спира. До последния възможен момент замисля да пътува. “Обожавам пътешествията и екстремните преживявания. Чувствам се по-жива.”