Понеделник, рано сутринта, слънцето тъкмо е изгряло, а по улицата към II САГБАЛ – “Шейново” в София крачат няколко бъдещи майки с вече видимо очертани коремчета.


Днес е денят за поредната консултация на 30-годишната Петя Колева, която тъкмо влиза в четвъртия месец на бременността. Има час при д-р Антонина Ковачева, началник на Диагностично-консултативния блок. В този период изследванията са рутинни, младата жена вече ги е направила. Ще става майка за втори път. Първото й дете е момче. В лекарския кабинет акушерката й мери кръвното налягане, теглото, обиколката на корема От предишната консултация Петя е наддала цели 5 килограма и д-р Ковачева й се кара. Бъдещата майка с леко неудобство признава, че изобщо не се ограничава в храненето, а явно бебето непрекъснато е гладно. За няколко минути чрез апарат проследяват тоновете на детето. Всичко е наред – в стаята се чуват силни и бързи “туп-туп-туп…”.

По-късно днес Петя ще отиде да й вземат кръв за редовните изследвания – кръвна захар, биохимия. Предишния път всичко е било наред. А сега е времето, когато може да се открие анемия или друго заболяване, съпътстващо бременността. Ако резултатите от изследванията не са добри, д-р Ковачева изпраща бъдещата майка на консултация с друг специалист.
Петя все още не е усетила движенията на бебето. Специалистите я подготвят, че скоро ще почувства леко погъделичкване в корема и при следващия преглед ще се похвали със силни ритници. При първа бременност бебето се обажда в края на четвъртия месец, но малчуганите са различни – има и такива, които не бързат да се представят на света по-рано.

Днес ще направят ултразвуков преглед
на бъдещата майка. Може би ще се разбере и полът на бебето. Петя е нетърпелива. Д-р Ковачева внимателно оглежда бебето, за да установи дали се развива правилно и дали няма някакви малформации. За огромно съжаление на бъдещата майка то се срамува и не показва какво ще е – момиче или момче.
Обикновено между 24-ата и 25-ата гестационна седмица (г.с.) се прави и Доплерово изследване. Подобно на ултразвуковото Доплеровото изследване показва добра ли е кръвната циркулация между плода и плацентата, както и между матката и плацентата. Така лекарят разбира дали бебето се храни достатъчно и има ли условия да се развива правилно. Изследването не се прави на всички бременни, но е задължително за жени, които чакат близнаци или страдат от високо кръвно налягане, имат отлепена плацента…
Петя няма да се подложи на подобен тест, защото при нея нещата са наред. В женската консултация на “Шейново” обаче задължително между 15-ата и 20-ата г.с. се извършва
скринингово изследване за малформации на плода
Бъдещата майка дава кръв, от която се извлича серум и се праща в Катедрата по генетика в столичния “Майчин дом”. Тестът показва какъв е рискът бебето да страда от синдрома на Даун. Резултатите се готови след няколко дни. За съжаление при Петя се оказва, че има малък риск бебето да е болно. Д-р Ковачева успокоява младата жена – това все още не е сигурно. Трябва да се направи амниоцентеза, за да се потвърди или отхвърли диагнозата. Процедурата се извършва в болница амбулаторно и бъдещата майка може да си тръгне след няколко часа. “Има жени, които отказват да се подложат на амнеоцентеза, въпреки че рискът е сведен до минимум”, обяснява д-р Ковачева. Петя не е сред тях – за нея е важно да знае истината. За щастие резултатите от амниоцентезата са добри. Знае се вече дори и полът на бебето – второто ще е момиче. Петя е безкрайно щастлива. Сега остава само да чака следващата консултация…